Her om dagen publiserte vi en artikkel om de generelle reglene for beskjæring av roser. Vi nevnte at det er noen varianter med sine egne detaljer. Peonene er et tema i seg selv. De er spesielt populære på grunn av det flotte utseendet til blomstene deres. Dette kan imidlertid ikke tas for gitt. Skjønnheten i disse blomstene avhenger veldig av hvordan og når du kutter peonene. Vil du vite mer om det? Så hold deg til det og les videre!

Peonene er noen av de vakreste blomstene som kan tenkes

En blomsterpotte - vakre pioner

De forskjellige typer pioner

Før du lærer om beskjæring av peoner, også kjent som peoner, er det best å lære mer om deres generelle omsorg. Følgende artikkel på nettstedet vårt gir informasjon om emnet. Det viktigste med beskjæring er det faktum at det er to hovedgrupper av peoner.

Avhengig av hvilke disse tilhører, må de også kuttes veldig annerledes. På den ene siden er det flerårige og på den andre siden buskpioner. Selvfølgelig er det også noen populære hybridstammer. Med disse må du smart kombinere reglene.

Du kan bruke peoner i dekorasjon

en stor bukett peoner

Skjær flerårige peoner

Vi skiller de flerårige peonene takket være deres urteaktige skudd. I motsetning til buskpioner må de kuttes hvert år. Den beste tiden for dette ville være senvinteren. Tiden bør være i februar eller mars, og den bestemmes i henhold til temperaturene i det respektive året. Når det gjelder flerårige peoner, må alle skudd kuttes. Dette må gjøres til minimum 5 og maksimalt 10 cm. Beskjæringen om høsten bør betraktes som det absolutte unntaket. Dette må på ingen måte skje for tidlig. Observer plantene og ikke kutt ned før alle delene er trukket helt inn. Hvis du kutter på forhånd, vil planten forbli veldig fattig på næringsstoffer.

Du må gjøre en innsats for å få så flotte, vakre blomster

Peoner - veldig vakre blomster

Buskpionene

På den ene siden er buskpioner lettere å ta vare på enn flerårige peoner. De utvikler seg veldig godt, selv uten hjelp utenfra. På denne måten kan du oppnå et vakkert utseende ganske enkelt og strukturere hagen din uten problemer hvis du naturlig har brukt dem på de riktige stedene. Disse peonene må beskjæres relativt sjelden. Det vanskelige er at du ser på rosene vokse godt og fange riktig tid. Du må deretter kutte buskpionene hvis de har slitt kraftig av trykket fra snøen. Du kan se det på det skjøre utseendet på grenene. I dette tilfellet må du kutte de skadede skuddene. Minste høyde bør da være rundt 30 cm.

Staude- og buskpionene kuttes veldig forskjellig

Peoner - en busk med en stor peon

Du må også huske at beskjæringen bare må gjøres på senvinteren og, nærmere bestemt, i mars. Du må på ingen måte gjøre dette om høsten, da det sannsynligvis vil skade plantene i stor grad.

En annen grunn for beskjæring av buskpioner er å gi forgrening. Konsentrer deg om de jordskuddene som har få grener. Du kan kutte disse til det halve, men i noen tilfeller enda litt mer hvis forgreningen er veldig sparsom. Det optimale grensesnittet er litt over knoppen, ca. 5 mm.

De vakre blomstene kan være så forskjellige!

Peoner - flere forskjellige peoner

Fremgangsmåte for hybrider

Skal vi beskjære hybridpionene? For dette trenger du bare litt mer oppmerksomhet. Ellers gjelder det samme som for busk og flerårige peoner. Når du beskjærer, bør du bare utelate stedene med de faste skuddene, eller bare beskjære dem tilbake i mars om nødvendig.

Vi håper at vi har hjulpet deg med å ta vare på peonene dine, og vi ønsker deg at du vil glede deg over den vakre rosenhagen i mange år fremover.

Vaser med praktfulle pioner – ideelle for vintage- og retropynt

Peoner - flotte blomsterideer

Det er en av de mest populære fargene 

Peoner - noen blomster i vasen

Slik kan den festlige pionerhagedekorasjonen se ut 

Peoner peoner dekorasjon hagedesign

Peonene blir vanligvis kuttet kort tid før vårstart

gigantiske blomster peoner peoner

Med riktig omsorg kan du også ha en hage som denne

Buskpioner flotte busker