Vinterjasminen (Jasminum nudiflorum) er en ekte blomsterskatt midt på vinteren. Det gleder øynene våre med sine praktfulle, gule blomster, til alle tider, når nesten alle andre planter og blomster ligger i dvale. Den unike planten er ganske robust og lett å ta vare på. Den er egnet for både hekk og veggrønning og kutter en fin figur selv i en bøtte. Nedenfor finner du mer informasjon om riktig pleie av denne fantastiske vinterblomstreren og hva du generelt bør være oppmerksom på.

Delikate blomster selv i snøen

kuttingstips for vinterjasmin

Vinterjasmin – opprinnelse, beliggenhet og jord

Denne typen jasmin kalles også gul jasmin og tilhører olivenfamilien. I motsetning til sine andre slektninger lukter det ikke. De gule blomstene ligner veldig på forsythia, men har flere kronblad og blomstrer fra januar eller til og med i desember ved høyere temperaturer.

Den robuste jasminen kommer både fra Øst -Asia, Mexico og Guatemala og vokser ofte i en ganske høy høyde på over 1000 moh. Så planten er en sann overlevende. Selv om knoppene deres tåler temperaturer under -15 grader Celsius, er blomstene mer følsomme og vokser derfor i trinn. Det perfekte stedet for vinterjasminen er derfor et solfylt til delvis skyggelagt sted som også er skjermet for vinden. Solrike bakker og fyllinger, for eksempel, er ideelle, men gul jasmin fungerer også ganske godt som bakdeksel. Selv om planten ikke er veldig kresen med jord, føles den best på krittete, sandholdige jordarter som er godt drenert og rik på næringsstoffer.

Den perfekte krypende eller hengende planten om vinteren

hagedesign vinterpleie tips for jasmin

Planting, vanning og forplantning

Den beste tiden å plante vinterjasminen er på våren. Så den har nok tid til å utvikle seg til vinteren. Vanligvis vil planten blomstre i det andre året. Det er bedre å gjødsle med en sterk kompost umiddelbart etter planting, slik at du optimalt støtter veksten. Om vinteren trenger du ikke vanne jasminen, og om sommeren eller når jorden tørker ut, vil det være tilrådelig å vanne den nå og da. Ikke overdriv det imidlertid, fordi planten ikke liker vannlogging. Da er det bedre å ha en tørrere periode enn mye for mye fuktighet.

Når du formerer deg, må du ikke stole på frø, men fremfor alt på synker eller avleggere. Vanligvis danner skuddene som når bakken selv røtter. Så du kan skille dem om våren og plante dem andre steder. Formeringsmetoden ved bruk av stiklinger er også relativt enkel og enkel.

Vinterjasmin takker deg hver vinter for din kjærlige omsorg

Skjær vinterjasmin

Skjær vinterjasmin

Den robuste vinterblomstreren trenger ikke nødvendigvis å bli kuttet ofte. Likevel tåler den alltid beskjæring veldig godt, selv om den er litt sterk. Det er best å kutte planteskuddene tilbake til omtrent en femtedel etter blomstring. Hekker og eldre planter samt bunndekke kan kuttes dypere og formes eller ganske enkelt tynnes.

Solrike gule blomster for et muntert humør selv i den kalde årstiden

hagetips for å kutte vinterjasmin

Vinterjasmin i bøtta

Foruten i hagen kan du også nyte den gule jasminen i et badekar. Det samme gjelder her for å plassere bøtta på et solfylt til delvis skyggelagt sted. Du bør også pakke blomsterpotten med fleece eller nylon hvis den er utenfor. Som regel kan planten bli opptil 2 m høy i karet. For dette trenger den imidlertid et passende klatrehjelpemiddel. Foretrekker alltid en noe større planter slik at jasminen blir mer stabil og har flere næringsstoffer tilgjengelig. Du kan kutte vinterjasminen i karet hvert år etter blomstring, som allerede beskrevet ovenfor, slik at det danner flere blomster om vinteren.

I hagen eller i karet – en fantastisk og ekstremt lettstelt vinterplante

vakre vinter jasmin gule blomster

Selv om vinterjasmin er en av de robuste plantene og ikke trenger mye omsorg, bør du også behandle den med kjærlighet. Så den bringer deg med sine fantastiske blomster om vinteren og blir et uslåelig blikkfang, som sprer et muntert humør selv på dystre dager.

En frisk grønn fasade i gult

hagetips vinterjasmin

Solrike fargesprut i snøen

praktfull hageplante vinterjasmin

vinterjasmin i snøen

I april blomstrer vanligvis jasminen fortsatt

vinter jasmin gul blomstring

tips til pleie av jasmin om vinteren

Blomstene er godt besøkt av travle bier

vinter jasmin kuttet tidlig blomstring  kuttingstips for vinterjasmin