Hvis du kjører gjennom Tyskland i sommermånedene, vil du sikkert bli imponert over den fargerike naturskjønnheten til utallige hager og balkonger. Pelargoner i forskjellige blomsterfarger og former pryder utearealene over hele landet. Deres naturlige sjarm kan nytes lenge, fra mai til slutten av september. Det blir veldig tydelig at tyskerne stoler på klassikerne og virkelig vet hvordan de skal ta vare på sine mest populære hage- og balkongblomster. Pelargoniene er utvilsomt favoritt nummer én når det gjelder vakre blomster. Den enorme blomstringen forvandler hver hage og balkong til en fargerik oase av velvære. De vokser i esker, kar eller potter, noen varianter kan også dyrkes i senger. Hvis du er en fan av disse vakre blomstene, kan du finne ut mye mer interessant om pelargoner her i dag. Vi vil rapportere om praktiske tips for deres omsorg i den neste artikkelen. Er du allerede nysgjerrig? La oss komme i gang!

Dette er må-haves i hver tysk hage

pelargoner i blomsterpotter pynter trappen

Interessante fakta om pelargoner

Disse fargerike hage- og balkongplantene kalles populært pelargoner, men deres riktige navn er pelargonium (fra det latinske ordet pelargonium). De praktfulle plantene kommer opprinnelig fra Sør -Afrika og tilhører fra et botanisk synspunkt den store kranefamilien, på latin Geraniaceae.

De vitenskapelige navnene stammer fra de greske ordene geranos (kran) og pelargos (stork). Navngivningen refererer til kjente fugler og indikerer forholdet innen kranfuglfamilien. Dessverre er det ikke kjent når og hvordan pelargoniumene kom til Europa, men de var der allerede på slutten av 1600 -tallet. I dag er de utbredt i Middelhavsområdet, men kan også dvale godt hos oss. Det er mer enn 250 forskjellige varianter, inkludert nye. Varianter som er godt representert i Tyskland er delt inn i tre grupper: hengende pelargoner (Pelargonium peltatum), stående arter (Pelargonium zonale) og duftende pelargonier.

Pelargoner tilhører den store kranfuglfamilien

pelargoner i rosa vakre hageplanter

Alle pelargoner fortryller med sine fantastiske blomster i forskjellige, sterke farger. Du kan se disse virkelige naturlige skjønnhetene i hvitt, rosa, blod og vinrødt eller lilla. De gleder øyet og oppdaterer sinnet og sjelen. De blomstrer i flere måneder – fra mai til den første frosten på senhøsten. Dette er en annen god grunn til å beundre blomstringen og den naturlige skjønnheten til pelargoniene hele sommeren. Pelargonier vokser raskt og buskete, med lange skudd, vanligvis mellom 25 og 40 cm. Bare de hengende pelargoniene danner veldig lange skudd som når 150 cm. Men det er slik de får blomstene sine til å skje og blomsterkaskadene deres fortryller de forbipasserende.

Vårt tips: Pelargonier er vakre og ufarlige for mennesker. Men de er giftige for noen dyr! For eksempel bør du holde hare, kaniner, hamstere og marsvin unna disse blomstene!

De hengende pelargoniene danner iøynefallende blomsterkaskader

hageplanter geranium i blomsterpotte gir friskhet til uteområdet

bruk

Som jeg nettopp sa, rapporterer vi i en annen artikkel om pleietips for pelargoner. Her vil vi gå inn på ytterligere årsaker til deres bruk i hagen eller på balkongen. Det første argumentet for mange hagearbeidere var skjønnheten i disse blomstene. De kan utvilsomt forvandle ethvert uteområde til et fargerikt hav av blomster. De pynter store blomsterkasser på balkongen og tiltrekker seg mange blikk. På terrassen pleies pelargoniene vanligvis i store beholdere, men de hengende kurvene med disse fargerike blomstene stjeler alltid showet. Hvis du vil forskjønne uteserveringen din, så vet du bare hvilken balkong og hageblomst du kan sette på.

Lettstelt klassikere som fortryller

kombinere pelargoner med andre planter

Geraniumene kan enkelt kombineres med andre hageplanter og gir alltid et fantastisk utseende. De står perfekt ved siden av verbenas og danner en fantastisk fargeharmoni. Dronningen av blomster, den herlig duftende rosen, har ikke noe imot å ha vakre pelargoner i nærheten. Utenfor er endeløse blomsterkombinasjoner mulig – pelargoner kan også kombineres med urter (salvie, rosmarin, lavendel) og med andre hageskjønnheter som tusenfryd. Hobbygartnere som er ivrige etter å eksperimentere, kan være sikre på at de får et utmerket blikkfang.

Den delikate duften av pelargoniene holder mygg og veps unna

hageplanter hvit geranium i blomsterpotte

I tillegg til pelargoniums naturlige nåde, er det et annet argument for deres bruk på balkonger og i hagen. Det er en gruppe av disse blomstene som kalles duftende pelargoner. Blomstene er ganske iøynefallende, men bladene inneholder essensielle oljer. De avgir en fantastisk duft som driver bort skadedyr og insekter. Det vil si at den naturlige skjønnheten også har rent praktiske bruksområder! Med dette ønsker vi å avslutte dagens artikkel og ønske deg en fantastisk sommer full av vakre blomster og friske dufter!

Pelargoniene gir et fargerikt utvalg til uteområdet

pelargoner i forskjellige farger er vakre blikkfang

Mangfoldet av farger på pelargonier er uendelig

hageplanter i blomsterpotter som pynt for hagen og balkongen

Geraniumene blomstrer til den første frosten om høsten

hageplanter til vinduskarmen dekorasjon i uteområdet

Her er klassikerne for frodige vindusbokser

hageplanter dekorasjoner til balkongen geranium

 Fra hvit til rosa og rød til lilla – pelargoniene kan farges i mange forskjellige farger

geraniumer forskjellige farger og typer

De fleste varianter er lange blomstrende og hardføre

pelargoner i rødt i blomsterpotten som forskjønner utearealet

Pelargoner er definitivt tyskernes favorittbalkong og hageblomster

hageplanter geranium pynter inngangen

Dekorere pelargoner blomsterbed i hagen med steiner

hageplanter Pelargonium zonale i rødt

hageplanter geranium for balkongplanting