Lavendel er en spesiell plante som alle kan ha nytte av på en eller annen måte. Blomstene ser vakre ut, men det sjarmerer oss også med den fantastiske lukten. Lavendelen har vist seg å ha en fantastisk effekt på kroppen og sinnet vårt. Men her kommer de beste nyhetene vi har til deg! Du kan plante lavendel hjemme. Dette fungerer like godt i hagen eller på balkongen. Her er alt du bør vite om det.

Du kan bruke både bladene og blomstene

Liten bøtte med lavendel lavendelplanter

Det er derfor du bør plante lavendel!

Før vi gir deg spesifikke tips om hvordan du planter lavendel, vil vi gjerne motivere deg litt. Både bladene og blomstene av lavendel kan brukes til terapeutiske formål. De er naturlige smaker som også kan brukes i gastronomi.

De er også mye brukt i kosmetikk. De ville være ideelle for aromaterapi og ha en beroligende effekt på hud og hår. Sist men ikke minst fungerer denne lavendelen som et naturlig beroligende middel uten noen kjente bivirkninger. Mange mennesker løser problemene sine med fett hår og hodebunn, samt med flekker i ansiktet ved hjelp av lavendelvann.

Du kan også kombinere lavendelen med andre planter i hagen hvis det er større gap mellom dem

Sammen med andre planter lavendelplanter

Riktig jord for lavendelen

La oss starte med hvor lavendelen gjør det bra. Hjemme føler lavendel seg hjemme på steder med tørt klima. Den ideelle jorda ville være sand, med mange steiner og tørt. De siste årene har det imidlertid også blitt oppdaget at jorda som er rik på humus også er veldig bra for planten. Det er best å tilberede en blanding av jord fra hagen med kalk og sand. Du kan bruke lavendelen i den.

Lavendel i en blomsterpotte – oppdraget er fullt mulig!

Lavendelplanter - liten plantepotte med lavendel

Slik kan du plante lavendel i en blomsterpotte!

Selv om du har en større hage, bør du først plante lavendelen i en blomsterpotte. På denne måten har du alt lettere under kontroll. Da kan du alltid transplantere den i bakken. Lavendelen liker moderate temperaturer, så rommet må ikke være for varmt eller for kaldt. Ved å plassere denne planten i en blomsterpotte kan du enkelt få den riktige blandingen av jord, sand og kalkstein. Drenering er også av spesiell betydning, fordi jorda ikke må bli for fuktig. For å gjøre dette trenger du blomsterpotter med litt større hull som vannet renner gjennom. I dette tilfellet spiller det ingen rolle hvilken tid på året du planter lavendelen.

Selv å ta vare på lavendel er terapi i seg selv

Lavendel planter bøtte og jord

Du kan også sette lavendelen i hagen

Du kan selvfølgelig også sette lavendel i hagen. For å gjøre dette, velg et sted som er veldig godt beskyttet mot vinden. Den bør ideelt sett ligge i penumbra. Det er best å gjøre dette om våren, når sjansen for frost er minimal. Avstanden mellom de enkelte plantene skal være minst 30 og maksimalt 90 cm. I dette tilfellet må du absolutt unngå vannlogging og velge et sted med god permeabilitet. Lavendelen må heller ikke være for nær andre planter.

Vesker med tørre lavendelblomster er en flott gaveide

Lavendel planter små poser

Små planter eller frø?

Du har to alternativer for å plante lavendel. Du kan enten plante en liten skudd som allerede er 10 cm høy. Et annet alternativ ville være frøene. Begge alternativene har sine fordeler og ulemper. Med planter vil du selvfølgelig oppnå raskere resultater. Du kan også plante dem litt senere enn på forsommeren. Men dette er den dyrere varianten, og det ville for eksempel være det bedre alternativet for balkongen og bruk i blomsterpotter. Du må imidlertid sørge for at plantene er i god stand. Hvis de vokser i feil jord, kan de råtne raskt før de kan utvikle seg videre.

Det er hardfør lavendel som til og med kan gå glipp av -15 grader

Lavendel planter lavendel i gården

Voksende omsorg

Hvis du planter lavendel, må du også være forberedt på å måtte beskjære den i løpet av året. Planten som allerede har vokst trenger ganske enkelt denne omsorgen slik at den utvikler seg så godt som mulig. Men det er ren nytelse i seg selv, fordi du allerede kommer i kontakt med blomstene og vil glede deg over denne såpass sinnede aromaterapien! Du må kutte lavendelen to ganger. Du må gjøre dette kort tid etter at de første blomstene har vokst. Da er dette nødvendig, umiddelbart før lavendelen visner, dvs. på midtsommeren. Målet er å muliggjøre utvikling av nye skudd og en ny blomst. Første gang omtrent halvparten og andre gang – en tredjedel av planten kuttes.

Lavendelen vokser godt i tørr, sandholdig jord

Lavendelplanter - veldig fine planteideer

Finn den riktige typen lavendel!

Det er to populære varianter av lavendel på markedet som kan kjøpes og plantes deretter. En av dem tåler ganske tøffe temperaturer ned til -15 grader. Dette ville være ideelt for hagen. For balkongen kan du også bruke den andre varianten, som ville være bra på rundt 0 °. Denne ikke så hardføre lavendelsorten kan også plantes her i hager. Om vinteren måtte imidlertid denne sorten isoleres fra kulden på en eller annen måte. I tillegg til forskjellige plasttyper, ville blader og løv også være et godt alternativ for dette formålet.

Det er mange fordeler med å plante lavendel på slutten av sesongen!

Lavendelplanter og kombiner med epler

Lavendel er en ideell match for den moderne livsstilen

I dag liker vi å kombinere funksjonalitet, stil og helse. Lavendelen går fantastisk med den. Denne planten kan brukes godt i dekorasjonen av moderne leiligheter. Det ville også matche den tradisjonelle designen. Lavendelaroma har en beroligende og gunstig effekt. Tross alt kan blomstene også brukes i forskjellige oppskrifter innen gastronomi. Lavendel er en Medisinsk plante og også bra for helsen. Slik at du også kan nyte planten om vinteren, bør du tørke noen blader og dele dem i små poser. Så du kan også bruke dem i vinterdekorasjon. Slike poser fungerer også som gode gaveideer.

Lavendel er en lett og dessuten en veldig takknemlig plante! Dette kan være noe for deg som tør å plante og ta vare på noe i hagen eller på balkongen for første gang! Vi ønsker deg lykke til!

Lavendel er en flott dekorasjon hjemme!

Fin idé for hagelavendelplanter

Lavendelen i forhagen ville være en naturlig terapi for deg og din familie!

Fin idé med flotte, store lavendelbusker

Nyt sommeren med den vakre lavendelaromaen!

flotte busker - lavendelplanter