En plenkant har den viktige rollen som å skille blomsterbed og plantesenger fra plenen og omvendt. På denne måten ser hagen ikke bare mye ryddigere ut, men plantene selv har mer plass. Så de blir ikke fortrengt av plenen og veksten blir ikke forstyrret. Det er mange materialer som er egnet for å legge en gresskant eller sengekant – steiner, metall, plast og gummi. I tillegg kan du designe plenkantene dine på engelsk måte og sikre mer naturlighet i hagen din. Hvordan du kan legge de forskjellige plenkantene og hva du bør ta hensyn til, er forklart i de neste linjene.

Engelsk plenkant: den jevne overgangen

Den såkalte engelske plenkanten ser sømløs og naturlig ut. Du bruker ikke noe tilleggsmateriale i det hele tatt når du legger, bare noen få enkle hagearbeid. Det er en av de billigste typene plenkanter, men det er ganske arbeidskrevende. Og hvordan legger du en kant eller gressand? Veldig lett.

Mer naturlig harmoni i hagen takket være engelsk plenkant

gresskant, selvfølgelig, kant av senger, vakre roser

Alt du trenger er en snor, gresskant, spade og trillebår. Strekk først streken langs strekningen som skal klippes. Bruk deretter pierceren til å stikke hull i gresset rett ovenfra og ikke la det være et stort mellomrom mellom de enkelte stingene. Ellers vil du ikke kunne fjerne overflødig så lett senere.

Du løsner dette ved hjelp av spaden og legger det i trillebåren. Materialet kastes deretter på komposten, der det råtner veldig raskt. Til slutt arbeider du jorden der plenkanten er med en håndhakker. Og så ser plenen, blomsterbedene og hagen nydelig ut igjen.

Ekstra tips: Avhengig av type gress og sengeplanter, bør du stikke dine engelske plenkanter oftere – vanligvis en gang hver fjerde uke.

Du kan også klippe av den engelske plenkanten direkte med en spade

Engelsk plenkanter dyrker hagearbeid

Kantsten av steinplen: den naturlige styrken

Denne typen plenkant ser ikke bare veldig effektiv ut, den kan også legges med mange typer stein – murstein eller naturstein, granitt, asfaltering eller betong. Avhengig av hagestil og personlige preferanser, kan du konvertere steinplenkanten til en høybedskant. Når du legger en slik plenkant, trenger du de samme verktøyene som med den engelske versjonen pluss en gummiklubbe.

Og så enkelt er det gjort:

Steinplenkanter kan også tjene som smale hagestier

hage fliser stein plen kant ideer

Metallplenkant: den moderne enkelheten

Enkel og moderne gresskant i metall er perfekt for enhver stilig hagedesign. For en stund nå har slike plenkanter vært veldig etterspurt fra både profesjonelle og amatører. De tynne profilene er laget av aluminium, galvanisert stål eller rustfritt stål og ruster ikke. De er relativt billige, ekstremt robuste og ganske holdbare. Selve legningen er heller ikke rakettvitenskap og kan utføres uten spesiell forkunnskap.

Enkle instruksjoner gjør det lettere å legge en metallplenkant

Legging av metallplenekanter

Du kan finne en rekke varianter av metallplenkanter i spesialbutikker. Disse brukes vanligvis på en lignende måte. Først forberedes grøften for kantene, deretter kobles de enkelte metallelementene sammen. Når hele plenkanten er klar, tappes den med en gummiklubbe og settes ned i bakken. Det er best å la det være omtrent 2 cm mellom toppen av hyllen og gulvet. Ikke bare ser det penere ut, men plenkanten blir ikke gjengrodd av gress og planter senere.

Ekstra tips: Når du slår ned metallkanten med gummiklubben, er det best å legge en trebit på toppen av den og først slå den slik at kanten ikke bøyer seg.

Hvis du vil, kan du også legge mulch i sengen

plen kant metall rundt hage design ideer

Kant av treplen: Den rustikke harmonien

Tre ser alltid veldig innbydende og rustikt ut, spesielt i rustikke hager, men også i et naturlig hagedesign. Du kan bruke hele treplater, trestammer eller treskiver samt runde trebiter som slipes.

Ekstra tips: Hvis trespissene som er begravet i bakken er vannkokerimpregnert, råtner de ikke for fort, men blir på plass mye lenger som en vakker kant eller plenkant. Du kan også bruke takpapp til dette.

Bygg hele palisader av skjerpet tre til blomsterbedene dine!

Lag gresskant med tre selv

Plastplenkant: Den resirkulerte enkelheten

Plenkanter og sengekanter av resirkulert gummi eller plast er også tilgjengelig i overflod i spesialforretninger. Disse er rimelige og veldig enkle å legge. De er tilgjengelige i forskjellige farger og profiler og kan brukes som klippekanter samtidig.

Ekstra tips: Klipping av plenen er alltid en utfordring med plenkanter og blomsterbed som er høyere enn 1-2 cm. Normalt må du deretter bearbeide med en gresskant eller en trimmer for å oppnå det beste resultatet.

Sengeramme i plast i steinlook

plast gresskant kant blomsterbed kant ideer

Konklusjon:

Riktig lagt og designet plenkanter og blomsterbed gir hagen din mer struktur og lar planter og blomster vokse uforstyrret. Det gjør også din egen hagearbeid enklere og morsommere. Avhengig av materiale og legging, bør du ta vare på hver plenkant optimalt slik at den fyller sin funksjon lenger. Ta en titt på bildegalleriet vårt, samt flere byggeinstruksjoner som du finner på nettet. Hvis du har en større hage eller ikke er sikker på hvordan du legger gresskantene riktig, la våre erfarne eksperter gi deg råd og velge det beste for hageoasen din.

Du kan også lage blomsterbed med planter

Bedgrense med gressplener av buksbom av planter

Engelsk hage plenkant laget av stein

Eller ordne disse laget av smijern med blomsterpotter

hagedesign plenekant laget av wire med blomsterpotter

Og hva med en effektiv grense laget av steinheller?

hagedesign kanter naturstein plenkanter

Eller kanskje det er bedre å legge plenkanter med murstein?

ideer til gresskant med steiner murstein hagedesign

hagedesign plenekanter murstein hagestier

hagestier plenkanter laget av murstein hagefliser

Det går til og med i to etasjer …

diy plen kant blomsterbed kant med murstein

Sengerammer av plast kan også ha et mursteinutseende

Idé med resirkulert gummiplen

Disse kan selvfølgelig ikke sammenlignes med naturlige materialer

racy kant laget av naturstein sengetøy grensen hage design

Lag sengekanter av treplener selv

sengetøy ideer plenkanter laget av fortau hagedesign

Legg gresskantene av naturstein

gresskantkant laget av asfalteringssenger kantdesign ideer

gresskantkant av steinbelegg småstein sengekant

tre gresskant kant grønnsak patch blomst seng kant ideer

steinblokker plenkant beetumrandung idé

Metallplenkanter kan kombineres perfekt med steiner eller mulch

gresskant av metallstein

plen kant metall grus sengetøy idé

Og mye mer naturlig hageinspirasjon …

Engelsk plenekant sengetøy

engelsk tips for tips til ideer om design av ideer om plenekanter av hage

engelsk plenkant manuell enhetskant

engelsk plenkant naturlig sengetøy

hagearbeid engelsk plen kant blomsterbed kant kant ideer

hagedesign engelsk plenekant blomsterbed kant

designe en naturlig hage uten plenkant

gresskant kant stein kant hage design ideer

gresskant, naturlig rosehage

Legge gresskant med mulch

Resirkulert gummi som legger gresskant

rose garden engelsk plen kant sengetøy

hvite roser engelsk plenekant

vakre roser lavendel engelsk plenkant