En plante med fantastisk duftende blader som inspirerer oss igjen og igjen – røkelsesplanten (Plectranthus coleoides). Ofte forveksles navnet med den virkelige røkelsen, hvorfra røkelsesharpiksen er hentet. Imidlertid har dette faktisk ingenting å gjøre med det, men er en av de enkleste plantene å ta vare på, som trives både utendørs og innendørs. I de følgende linjene vil du lære mer om den ukompliserte planten og også få de viktigste pleietipsene.

Røkelse plante – den robuste skjønnheten med en forførende duft

vakker røkelsesplante grønne hvite blader

Hvorfor kalles røkelsesplanten det??

Som allerede nevnt har planten absolutt ingenting å gjøre med røkelsestreet. Men det fikk sitt lignende navn på grunn av den umiskjennelige eteriske duften. Dette er spesielt merkbart når du berører bladene. Røkelsesplanten tilhører den store familien av harpebusker (Plectranthus), som inkluderer mer enn 350 arter.

De fleste av dem er hjemmehørende i Sørøst -Asia og Stillehavsøyene. Men noen er også hjemmehørende i de tropiske og subtropiske områdene i Afrika. Bladene er ikke bare ansvarlige for den fantastiske duften, de er også den faktiske visuelle appellen til planten. Avhengig av arten, varierer de i farge og form. I prinsippet er disse imidlertid eggformede og litt hakkede. De små hårene på blader og stilker er også veldig karakteristiske for røkelsesplanten.

Ved første øyekast tror du kanskje at det er en prydnisse

røkelse plante grønne blader hvit kant

Hvor og hvordan trives røkelsesplanten best?

Planten er en ekte soltilbeder. Hun elsker lyse og varme steder som er godt beskyttet mot vinden. Du kan ta vare på røkelsesplanten både ute i hagen og på balkongen. Det kutter også en fin figur som et husplante. Om sommeren liker hun å bli vannet litt oftere. Du bør være forsiktig på veldig varme dager for å holde jorda fuktig. Likevel bør du unngå vannlogging. Som de fleste Plectranthus -arter, er røkelsesplanten ikke så krevende når det gjelder jord. Normal pottejord er perfekt egnet for dette. Du kan tilsette litt sand- og bladkompost til dette. Du bør være relativt økonomisk med gjødsling. Litt flytende langtidsgjødsel hver 14. dag burde være tilstrekkelig.

Blomstene på planten er ganske filigran og minner om små munner

blomstrende røkelsesplante hvite blomster

Planten er ikke hardfør på våre breddegrader. Den tåler ikke minusgrader og bør derfor bringes inn i huset før den første frosten. Et lyst vinterområde med 10-15 grader ville være perfekt for dette. Vann sjelden rundt denne tiden og slutte å gjødsle helt.

En fantastisk og ukomplisert potteplante

røkelse plante i badekaret hageplanten

Den enkleste måten å forplante planten på er ved stiklinger om våren. Disse skal være ca 7 cm lange og kuttet fra de friske skuddene. Stikklingene oppbevares først i pottejord, og senere blir de omplantet i en annen blomsterpotte med normal jord. Ikke glem å holde pottejorden fuktig hele tiden!

Røkelsesplanten føles spesielt hjemme i den hengende kurven

røkelse plante hengende kurv

Hvis du fremdeles ikke kjenner denne lettstelte og krydret duften og ikke har den hjemme, bør du definitivt prøve den. I blomsterhandelen finner du forskjellige typer røkelsesplanter, som ikke bare er billige, men også veldig nøysomme og robuste. La deg overbevise og nyt den unike, eteriske duften av røkelse på balkongen eller i hagen!

Planten blomstrer vanligvis fra mai til august

hvit blomst røkelsesplante

Noen varianter har delikate lilla blomster

røkelse plante blomsterbed hage design

røkelsesplante lilla blomster plectranthus mona lavendel

Andre som “Lemon Twist” imponerer for eksempel med en lysegul nyanse

sitron twist røkelse plante

røkelsesplante plectranthus siliatus golden

røkelsesplante grønne hvite blader