Høsten er avgjørende for godt hagedesign og vedlikehold. Hva kan du gjøre denne sesongen? Du kan beskjære trær, forberede jorda til vinteren og neste sesong. Om høsten kan du rydde opp i hagen pent, slik at høstblomstene, så vel som de gode formene på trær og busker, virkelig kommer til sin rett. Du kan også plante noen planter på nytt, og dette gjelder også plenen i hagen eller hagen din. Er det fornuftig å så plenen om høsten eller ikke? Vi ønsker å behandle dette spørsmålet i de følgende linjene og se på det fra forskjellige synsvinkler.

Så plenen på høsten? Det kan være en veldig god idé!

mørk grønn plen - hagedesigntips

Så plenen om høsten – den er annerledes hvert år!

Hver høst er annerledes, og været har definitivt en veldig sterk innflytelse på den. om du skal så plenen. I prinsippet kan du plante mye i hagen i begynnelsen av november. Men dette er bare mulig hvis værmeldingen ikke er for kald eller stormfull.

For å gjøre dette, bør du installere en god app og holde oversikt over værmeldingen for de neste ukene. For at du skal så plenen om høsten og for at den skal utvikle seg spesielt godt, trenger du godt vær innen tre til fire uker. Temperaturene må ikke falle for lavt. Da er det til og med en sjanse for at den vil utvikle seg bedre enn når den plantes om våren.

Hvis været er riktig, kan plenen som er plantet om høsten til og med utvikle seg bedre

Tips til hagedesign - liten plen

Forbered jorda

Før du sår plenen, er det første du må gjøre for å klargjøre jorda. Det ville være nyttig hvis det kom litt lett høstregn på denne tiden. Alle planter, inkludert plenen, vil utvikle seg best når jorda er litt fuktig. Du må da redigere dette på en slik måte at det er så løst som mulig. For enda bedre resultater, bør du legge til forskjellige næringsstoffer på plenen. Du kan bruke middels humus og andre sunne næringsstoffer til jord for å gjøre dette. Du har de beste sjansene i godt vær, det vil si hvis temperaturen ute er mellom 15 og 25 grader. Det kan være foranderlig, og det kan til og med være nyttig. Vekslingen mellom sol og moderat regn ved de nevnte temperaturene vil støtte deg i prosjektet.

I hager og parker pleies ofte skadede områder i plenen om høsten 

Tips til hagedesign brun flekk i hagen

En mulig fare ville være at gresset i plenen vokser for høyt

Tips til hagedesign - lys plen

Så plenen om høsten – trinn for trinn

Her er trinnene du bør ta når du planlegger å så en plen om høsten. Når du forbereder deg, må du alltid vurdere de grove og fine undergrunnsfasene. Det første er å gjøre følgende:

  •  Grav jorden til en dybde på omtrent to sprekker,
  •  Maskinering med fresemaskinen,
  •  Fjerning av uvanlige gjenstander som ugress, steiner og andre,
  •  Berikelse av jorda med humus og andre næringsstoffer, spesielt hvis den er for fast fordi den inneholder for mye silisiumsand eller leire,
  • Jobber jorden med en rive.

Men noen ganger kan jorda bli enda bedre når du sår plenen om høsten!

Tips til hagedesign Plen foran et hus

Det fine undergrunnen kommer etter omtrent 14 dager og inkluderer følgende tiltak:

  • Danner en eller flere senger med en løs struktur,
  • Fornyet behandling med rive,
  • Nok en bearbeiding med rullen,
  • Tredje behandling med riven.

Trinnene for å så plenen om høsten og våren er de samme!

Tips til hagedesign på gårdsplassen i en liten by

Det taler mot å så plenen om høsten

De viktigste innvendingene mot å så plenen om høsten er knyttet til det omskiftelige været. Man forventer at temperaturen på noen dager vil falle under 10 grader og dermed avbryte den gode utviklingen av dette eller gjøre det helt umulig. Ifølge erfarne gartnere og eksperter er det fortsatt en veldig god sjanse for at frøene blir dårlige ved lave vintertemperaturer. Dette vil igjen resultere i for mange gress i plenen og ikke så god tekstur. Men erfaringen har vist at dette ikke alltid er tilfelle! Så du bør stole på din egen opplevelse og følelse. En annen mulighet, som allerede nevnt, ville være å dekke bare mindre områder med den til høsten. Om våren kan du så, fornye, så større områder med frø.

Mange tror at når du sår, bør du gjødsle jorda godt

tips for småplanter i hagen

Hva er argumentene for å så en plen om høsten??

Egentlig kan såing av plenen om høsten også ha mange fordeler. Som allerede nevnt er den viktigste forutsetningen at temperaturene ikke faller under 10 grader. Det og muligens plutselige stormer er de virkelige og eneste farene. Men hvis det ikke skjer, kan du til og med lage plenen din innen november. Det kan til og med fungere bedre enn om våren, for om høsten er jorden fortsatt ganske varm fra sommerdagene. Dette betyr også at du har bedre sjanser når sommeren er skikkelig varm, slik som har vært tilfelle hos oss de siste årene!

Vi håper at disse tipsene og tipsene vil hjelpe deg med å ta en beslutning om vedlikeholdet av hagen din til høsten. Vi ønsker deg lykke til med såing av plenen din!

Du kan faktisk reseed om våren

tips om frø og plenhage

Høsten er den riktige tiden for nybegynnere å trene på å så plenen

tips for voksende gresshage