For å forvandle hagen til en grønn oase av velvære, trenger du de riktige hageplantene. Ofte strekker gartnerne seg til imponerende eller eksotiske blomster, som utvilsomt har et imponerende utseende. Likevel er det hull i hageområdet, som i de fleste tilfeller kan fylles med et passende bakdeksel. Og noen ganger er et nytt høydepunkt ønsket som gir uteområdet sin egen karakter. Sandurten er et godt eksempel på en så allsidig hageplante. Men selv i potten skjærer sandkålen en fin figur på balkongen eller terrassen. Arenaria, som det kalles botanisk, er fokus for vårt bidrag i dag. Finn ut mer om den vakre, fine stauden i de følgende linjene.

Sandorten har veldig delikate blader og blomster

sandwort hageplanter bakdekke potteplanter

Sandurt på et øyeblikk

Den delikate planten fascinerer med sine hvite blomster. Det er en av de teppeformende stauder. Denne lille flerårige er eviggrønn og utrolig robust. Om vinteren forblir planten et vakkert blikkfang. Det botaniske navnet på planten Arenaria er avledet fra ordet sand, og er knyttet til stedet som foretrekkes av mange arter av sandurt..

Fjellsandorten er en av de mest kjente representantene for slekten. Den tilhører nellikfamilien og kommer opprinnelig fra fjellområdene i Sørvest -Europa.

Sandtyggen danner tette og brede puter. I kontrast kan den ikke nå mer enn 10 cm i høyden. Sandurten imponerer med sine delikate blomster. Avhengig av arten har de fire eller fem kornblader og et gult senter. Disse er alltid sammen for å danne flere blomsterstander. De kalles dikasier. De herlige hvite blomstene varer hele sommeren og gir friske aksenter i hagen og på terrassen.

Den polstrede busken er veldig typisk for steinhagen. Det dekorerer også vegg- og belegningsfuger flott. Den delikate planten er også veldig egnet som kant for kompakte senger. Hvis det er golde steder i hagen, kommer sandveien til unnsetning igjen. Du kan dekke et stort område med en mengde hvite blomster. Stauden er også perfekt for grønne tak.

Blomstene til flerårige er to og en halv centimeter i størrelse

sandurt blomst hvit delikat liten

Sandurten er en spesielt utsmykket plante

sandwort ideer for bakdeksel som er enkle å vedlikeholde

Omsorgstips for sandorten

Det anbefales å plante sandurt om våren. Velg solrike til delvis skyggelagte flekker for planten slik at den utsettes for sollys i minst tre timer om dagen. Når det gjelder jorda, har sandwort lite behov for humus og næringsstoffer. Men stauden kan også trives på vanlig hagejord. En viktig forutsetning for deres utvikling er imidlertid jordens gode vanngjennomtrengelighet. For de eldre plantene er imidlertid ikke tørr jord eller kalkholdig undergrunn et problem. Hvis jorda er tung, er det imidlertid viktig å bruke sand eller grus for å løsne den. Avhengig av sorten, blomstrer sandorten på slutten av våren eller forsommeren.

Som regel er den fine stauden veldig lett å ta vare på. Så selv mennesker uten grønne fingre kunne ta seg av planten uten problemer. Det er viktig at du vanner planten regelmessig i vekstsesongen. Det spesielle med denne hageplanten er at den sjelden kan få vann ellers. Men så må den helles grundig. På denne måten dannes et dypt rotsystem, som planten kan tilføre vann om nødvendig. I steinhagen trenger planten ingen ekstra gjødsel. Men gi Arenaria kompost hvert tredje år. Sandkålen i potten har derimot et stort næringsbehov. Derfor kan flytende gjødsel i dette tilfellet tilsettes regelmessig, men sparsomt.

En planteavstand på 30 cm er tilstrekkelig

sandurt hage bunndekke lettstelt busk

Hva annet du må vurdere når du tar vare på sandurten:

  • Hvis du vil forlenge blomstringstiden til planten til høsten, må du kutte av visne blomster kontinuerlig. Syke skudd må også fjernes i god tid, og om nødvendig kan kyllingen også trimmes.
  • Den urteaktige planten tåler imidlertid ikke vannlogging. Det er også utsatt for soppsykdommer fordi det er tett og vannet ikke kan fordampe godt.
  • Ellers er planten spart for sykdommer og skadedyr.
  • Selv om sandorten er en robust plante og vanligvis ikke trenger vinterbeskyttelse, må du fortsatt beskytte de ømme unge plantene mot frost. Krukkplantene, derimot, trenger vinterbeskyttelse av børstetre eller hagefleece.
  • Med lange tørkeperioder om vinteren må du gi planten rikelig med væske.

På riktig sted er innsatsen for sandurt liten

sandwort arenaria montana omsorgstips

Det er bedre å vanne sandurten sjelden, men mye

sandwort hage dekorasjon ideer sommer potteplanter

Den beste tiden å plante sandurt er i mars eller april

tips om bruk av pleie av tang

Den hardføre flerårige gleder øyet med sitt vakre løvverk selv om vinteren

sandwort hage design bakken dekker planter

Den tåler korte perioder med tørke uten problemer

sand urtehage design ideer sommerfølelse

Stauden trenger mer vann på midtsommeren

sand urtehage ideer sommer hageplanter

 Denne planten er en blomstrende plante

sandwort stein hage design ideer

Sandkålen er perfekt for utformingen av en steinhage

sandurt i hagen bakken dekker hvite blomster

Den delikate sandkålen har en frodig vekst og et friskt utseende

sandurt bakkedeksel hvite blomster vakkert blikkfang

Author