Beskjæring av planter er en viktig del av omsorg for trær og planter fordi det fremmer vekst, styrke og levetid. I denne forbindelse vil vi gi deg tips og triks om hvordan og når du skal kutte lavendel, slik at du kan nyte den søte duften av denne hageplanten i lang tid.

Skjære lavendel – når og hvordan?

Lavendel kuttet når lavendel bukett

Blomstrende lavendelplanter lukter fantastisk

Lavendel når du skal kutte lavendelsorter Engelsk lavendel

Hvorfor skal du kutte lavendel?

Lavendel er kjent for sin beroligende duft, helsemessige fordeler og antiinflammatoriske egenskaper. Det er relativt enkelt å dyrke og vedlikehold er en lek! Så lenge du kutter den to ganger i året, kan du få langvarige resultater med minimal innsats.

Lavendelplanter gjør hagen fantastisk

Når skal du kutte lavendeltips hageplanter

Ved beskjæring vil planten din bli opplært til å tåle mer stress, og næringsstoffene blir ledet inn i nye stengler i stedet for å reparere gamle. Og selvfølgelig er det en annen fordel med dette ettersom anlegget er pent og vakkert formet! Men før du kutter lavendelen din, er det viktig å finne ut hvilken type lavendel du har å gjøre med.

Hvilke typer lavendel er det?

Når skal du kutte lavendelsorter av lavendel

Lavendel varianter

Det er mange varianter av lavendel, men vi retter oppmerksomheten mot to av de mest populære – engelsk og fransk lavendel. Selv om de kan ha forskjellige blomstringstider, er teknikkene for å beskjære dem de samme.

Lavendel blomstrer så vakkert!

Lavendel når kuttet lavendel

Engelsk lavendel (Lavandula angustifolia)

Denne “ekte lavendelen” er den mest allsidige av alle varianter. Det kan leve opptil 25 år eller lenger med riktig pleie. Den klarer seg veldig godt utendørs og har lange, slanke blomster som blomstrer fra sen vår til forsommer. En lett beskjæring anbefales best etter den første høsten, etterfulgt av en tyngre beskjæring på sensommeren eller høsten. Det er imidlertid ikke et problem hvis du går glipp av et kutt. Engelsk lavendel fungerer godt i store hekker i gården eller hagen.

Engelsk lavendel

Når skal man kutte lavendelsorter av lavendel engelsk lavendel

Fransk lavendel (Lavandula dentata)

Fransk eller spansk lavendel blomstrer midt på våren. Den har en levetid på tre til fem år. Denne har mindre blomster med delikate kronblad som ligner sommerfugler. Fransk lavendel blomstrer om sommeren eller høsten og regenererer raskere enn sin engelske slektning. Det betyr at du må kutte den lett, men oftere.

Selv om fransk lavendel ikke tåler lave temperaturer godt, er den en utmerket prydplante i hagen!

Fransk lavendel

Når skal man kutte lavendelsorter av lavendel fransk lavendel

Når er den beste tiden å beskjære?

For de fleste typer lavendel gjøres beskjæring best om våren eller høsten etter høsting. Det er viktig å beskjære lavendelen noen måneder før vinteren begynner. Beskjæring regelmessig to ganger i året gir lavendelplanten tid til å regenerere friske blomster og holde seg i god form for neste sesong.

Beskjære planter om våren

Lavendelskårne fjærskårere

For unge planter, la planten først slå rot, og beskjær deretter den nye veksten det første året for å legge til volum. Hvis du beskjærer unge lavendelplanter regelmessig og ikke lar dem blomstre, blir beskjæringen mye lettere de neste årene

Flerårige planter krever kraftig beskjæring, og du kan fjerne opptil en tredjedel av lengden på stammen.

Det samme gjelder for modne planter. Hvis du begynner å beskjære tidlig, kan du beskjære den modne lavendelplanten litt mer. Slik vekker du de sovende eldre stilkene slik at de kan blomstre igjen.

Om våren er beskjæring veldig viktig for lavendelplantene dine

Lavendelskårne vårhageplanter

Før du begynner å kutte lavendelen, trenger du noen få verktøy. Sliping av saksene gir plantene et rent snitt. For å forhindre forurensning og sykdom, sørg for at verktøyene dine er rene og godt desinfisert i en fortynnet blekemiddel:

  • Hagehansker for hygiene og beskyttelse
  • Sekatører for små planter
  • Hekksakser for større busker og hekker som vokser utendørs

Forbered verktøyene dine godt

Når skal du kutte lavendelfjærverktøy sekatører

Du trenger et par sekatører

Skjær lavendel når og hvordan

Kanskje en hekksaks også

Lavendel kuttet når lavendel våren

Hvordan kutte lavendel?

Hvis du vil dekorere huset eller hagen din med vakre, duftende lavendelblomster, må du kutte lavendelplanter regelmessig minst to ganger i året (vår og høst).

Beskjær lavendelplanter minst to ganger i året

Når du skal kutte lavendel sekatører lavendel varianter

Gjør litt vårrens ved å fjerne døde eller skadede deler og blomster fra busken. Du kan gjøre dette om sommeren også, eller gjenta det så ofte som nødvendig gjennom hele året.

Plukk opp en haug med spirer, og bruk deretter en god beskjæringssaks for å kutte minst en tredjedel av lengden. Men aldri kutt for nær bakken, da de ikke kan vokse tilbake.

Slik kuttes lavendel

Lavendel kuttet når tips

Lavendel elsker solen! Så sørg for at den trives på et sted med mye sol. Men hvis du har å gjøre med engelsk eller spansk lavendel og du er i kaldere klima, må du ta noen forhåndsregler. Du kan beskytte lavendelplantene dine mot frost ved å flytte dem til et drivhus eller ditt hjem om vinteren.

Nyt den fantastiske duften av lavendelplanter på din egen dørstokk

Beskjæring av lavendel når du designer lavendel i forhagen

Nå vet du hvordan og når du skal kutte lavendelen. Gjør dette regelmessig, og plantene dine vil være takknemlige for deg. Og du vil kunne nyte de vakkert duftende lavendelblomstene i mange år.

Skjære lavendel – gjør det som en gartner!

Lavendel når du kutter lavendelsorter av hageplanterLavendelskårne fjærskårere Lavendel når kuttet lavendel hage sti Når du skal kutte lavendeltips Landel -varianter