Hvordan kutte rhododendron er et av de vanligste spørsmålene til profesjonelle gartnere. Siden hagearbeid er en stor glede for mange og en del av livsstilen, undersøker vi dette spørsmålet. Som med alle vanlige planter, er det noen få regler som vil gjøre alt mye enklere. Er du klar for litt mer blomsterlig vårstemning?

Rhododendron trenger ikke å beskjæres veldig ofte

en stor blomst - idé - kuttet rhodendron

Skjæring av rododendron – generell informasjon!

Når er rhodondendron moden for skjæring??

Rhododendron er faktisk en lett plante å ta vare på, både når det gjelder planting og vedlikehold. Skjæringen trenger ikke å gjøres regelmessig i det hele tatt. Tiden har kommet da visse egenskaper kan sees på plantene.

For eksempel, hvis det er skallete områder i begynnelsen, er dette et typisk tegn på at du må kutte rhododendron. Et annet karakteristisk trekk ville være det buskete, frodige utseendet. Før du gjenkjenner disse funksjonene, er det ikke nødvendig å beskjære rhododendron.

Med riktig pleie kan denne planten vise seg å være virkelig vakker

Ildrøde blomster kuttet rhodendron

Når skal du kutte rhododendron??

Den andre viktige regelen er knyttet til skjæringstidspunktet. Det er kjent at busker kan kuttes dypt i perioden mellom begynnelsen av mars og slutten av september. For øyeblikket er bare slike vedlikeholdstiltak tillatt fuglene grubler ikke bry deg. Et annet krav er regelen om at kutting av rododendron skal utføres utenfor blomstringsperioden. Så det er åpenbart ikke så mange alternativer. Et alternativ ville være å kutte rhododendron om vinteren, helst i februar. Et annet alternativ ville være å gjøre det i oktober eller november.

I blomstringstiden kan du bare forme plantene

store blomster - klipp dyktig rhodendronen

To forskjellige kuttemåter

Når det gjelder å kutte rhododendron, må du skille mellom to forskjellige varianter. Det første alternativet handler om å få plantene i en finere form. Den andre av disse handler om dyp beskjæring. I dette tilfellet må planten forynges. Her er prosessen mye mer komplisert, og da kan vi faktisk gjøre noe galt eller møte komplikasjoner. Men det gjelder ikke hvis du følger tipsene våre! La oss bli mer spesifikke!

Radikal beskjæring er bare mulig utenfor blomstringstiden!

Klipp store planter med lilla blomster rhodendron

Gi rhododendron en god form

La oss starte med den enklere delen: dette handler om å gi rhododendron en fin form. Du trenger absolutt passende saks for dette. Du vil ikke kutte av tykke skudd, så du trenger heller ikke robuste verktøy. Slipp heller saksen du bruker til hekken. Det er bedre å bruke den mindre, som du vanligvis bruker til rosene. Du må ikke kutte skuddene som er for tykke. Dette handler om å fjerne mindre grener. Du kan fortsatt tillate deg selv å fjerne noen stubber. Du kan også kutte rhododendron på denne måten av rent estetiske årsaker. Risikoen for at du tar feil er ikke så stor. Eksperter anbefaler spesielt det skrå snittet. Med dette vil du la vannet renne bort.

Noen eksotiske rhododendron -arter er litt vanskeligere å beskjære!

Klipp lilla og grønt for fargene rhodendron

Så du bør kutte rhododendron radikalt

Det finnes forskjellige typer rhododendron. Hver av disse har sine egne egenskaper og har forskjellige krav. De eldre plantene og noen edle varianter er mye vanskeligere å kutte. Med disse vil vi faktisk anbefale at du får en profesjonell. Så jo før du begynner å beskjære rhododendron, desto færre problemer vil du få med den. Jo bedre anlegget ditt vil utvikle seg med årene. Hovedfaren er faktisk at du kan skade nye skudd. Med eldre planter og noen spesielle varianter er disse bare litt vanskeligere å skille. Men les våre tips, så kan du bestemme om du vil gjøre det selv eller ikke.

Du kan også kutte rhododendron i etapper

Klipp rhodendron - flere vakre planter

Riktig dybde

Et viktig spørsmål når du skjærer rhododendron, er hvor dypt du faktisk kan gripe inn der. Det avhenger av tilstanden til planten det gjelder. Eldre planter med bare områder må sannsynligvis beskjæres veldig dypt. Et typisk tegn på at du har å gjøre med disse er at skuddene er veldig lange og bladene er for få. Du trenger den faste hekksaksen her. Med dette kutter du skuddene slik at de er omtrent en halv meter over bakken. Etter det må du noen ganger vente to til tre år for at rhododendron skal bli ganske storslått igjen. Men ventetiden vil være verdt det, og du vil kunne nyte plantens skjønnhet lenger!

I noen tilfeller blir skuddene kuttet ned til en halv meter

Skjær rhodendron - en busk med denne blomsten

Klipp og se mindre

Den andre mulige handlingen ville være å kutte mindre av anlegget og deretter se det utvikle seg. I dette tilfellet kan du også kutte skuddene mye kortere. Du trenger ikke gjøre dette for alle rhododendronplanter heller. Hvis det er blader nærmere basen, er de sannsynligvis i god stand. Da trenger du ikke kutte dem for mye. Du kan redigere en del av anlegget og deretter fortsette prosessen gradvis. Du kan spre dette over ett til to år.

Noen ganger er det nødvendig å søke råd fra en profesjonell gartner!

kuttet rhodendron - farge mellom rosa og lilla

sammendrag

Poenget er at det ikke er så vanskelig å kutte rhododendron. Hvis du vil forme det eller oppmuntre vannet til å renne ut, så ta sekatørene for rosene i hånden din. Skjær litt diagonalt og ikke bruk tykke skudd. Arbeid bare på stammer og grener som ikke er tykkere enn 2 cm.

Med radikal beskjæring er plantens alder veldig viktig. Fremfor alt må disse skuddene, som er veldig lange og ikke danner blader, kuttes. Du trenger ikke engang kutte alle skuddene samtidig. Dette kan enkelt gjøres i forskjellige stadier. Hvis du har begrenset hagearbeid og trenger å beskjære en eldre plante, kan det være lurt å søke råd fra en profesjonell gartner!

Uansett er det verdt innsatsen, fordi rhododendron er en vakker plante som gir mye glede.

Når du beskjærer estetisk, kan du bare beskjære tynnere grener!

rhodendronsnitt - vakre lilla blomster

Noen ganger etter beskjæring må du vente lenger på neste blomst!

Klipp rhodendron - flotte blomster til hagen

Du kan bare kutte en del av skuddene

Pink Blumeb - Ideas - rhodendron cut

Rhododendron finnes i forskjellige farger

vakre hvite blomster - rhodendronsnitt