Også kalt præriestearinlys, de fantastisk blomstrende lysene (Gaura lindheimeri) er en skikkelig fest for øynene hele sommeren. De hvite, rosa og rosa blomstene i denne bemerkelsesverdige flerårige ligner små sommerfugler og fortryllende med sin grasiøse letthet og livsglede. De er perfekte både i hagen og på balkongen eller på den solrike terrassen. Selv om “sommerfuglblomsten” er relativt robust og lett å ta vare på, bør du gjøre mye forsiktighet. I dag vil du finne ut her hos oss hva som er de rette forholdene for dine flotte lys og hva du bør ta hensyn til.

Det fantastiske lyset – en ekte soltilbeder med en delikat silhuett

fantastiske lys gaura lindheimeri

Opprinnelse, vekst og beliggenhet

De vakre lysene kommer opprinnelig fra de sørlige præriene i Nord -Amerika. Det er totalt 20 arter og alle skiller seg mye ut når det gjelder høyde, blomsterfarge og frosttoleranse. Gaura lindheimeri kan bli mellom 40 og 150 cm, avhengig av sorten. De lange paniklene er prydet med mange sommerfugllignende blomster, som hver bare blomstrer for en enkelt dag.

Prærielysene blomstrer i full prakt fra juni til oktober. De er helt giftfrie, men fortsatt ikke en av de spiselige blomstene du legger til salater og andre retter. Bladene er frodige grønne til mørkerøde og har en langstrakt oval form. Storslåtte lys elsker å vokse i den brennende solen, men liker også halvskygge flekker i hagen. Det er viktig at disse beskyttes mot vinden så mye som mulig. Sørsiden av et hus eller en sørvendt balkong, for eksempel, er de perfekte stedene for de delikate skjønnhetene.

Hvis miljøforholdene og sandstedet er riktig, vil blomstene trives uten problemer 

hvite rosa blomster gaura

Jord, vanning og gjødsling

Som vanlig i hjemlandet liker ikke flotte stearinlys humusrike og tunge jordarter. Men tvert imot. De foretrekker sand og grusaktig jord som er fattig på næringsstoffer og godt drenert. Så vanning er ikke bra for plantene, mens de ikke har problemer med kalk. Du bør aldri overdrive det med vanning og bare vanne stauden hvis det ikke har regnet på lenge. Når det gjelder balkong- og beholderplanter, bør du alltid helle litt mer etter hvert som det øvre jordlaget tørker ut. Unngå å fukte blomster og panikler, da dette ikke er bra for dem. Spesielt når solen skinner, kan den brenne de delikate, våte blomstene. Hvis jorden er for fattig på næringsstoffer og steinete eller hvis plantene er potte, er en flytende gjødsel en gang i måneden helt passende.

Du bør definitivt la nydelige lys stå i bøtta inne for vinteren

vakre lys gaura i en blomsterpotte

Planting og forplantning

Storslåtte lys regnes faktisk som kortvarige, men de kan så seg selv veldig raskt. Du kan selvfølgelig spre frøene andre steder for hånd. Det er umulig å multiplisere stauden ved å dele den. Formering fungerer veldig bra med stiklinger. Dette gjøres best om våren slik at plantene har nok tid til neste vinter til å utvikle sterke røtter. Ta unge skudd som ennå ikke har panikler og blomster, og plant dem ved å tilsette litt sand, grus eller lavakorn til den utgravde hulen. Hell deretter nok og dekk bakken rundt skjæringen med stein eller sand, slik at god permeabilitet og nok varme sikres.

Storslåtte lys kan kombineres med nesten hvilken som helst plante 

fantastiske tips for hagedesign

Klipping og overvintring

Du kan kutte de flotte lysene både tidlig på våren og høsten etter at de har falmet. Et snitt ca 10 cm over bakken ville være ideelt. Hvis du gjør dette om høsten, er det bedre å dekke rotskiven med blader, granblad, halm eller hagefleece. På denne måten kommer plantene trygt gjennom vinteren. Disse permanente blomstrene er relativt hardføre. Men hvis temperaturen forblir veldig lav på lang sikt, trenger de fortsatt litt støtte. Hvis du har praktlys som beholderplanter, er det bedre å flytte dem rundt i vinterkvarteret.

Ekstra tips: Ved beskjæring må du bare arbeide med skarpe og godt desinfiserte sekatører. Prærielysene dine er bedre beskyttet mot bakterier, og grensesnittene leges mye raskere.

Med riktig snitt vil de permanente blomsterne gi deg sine fantastiske blomster langt ut på høsten

flotte stearinlys stauder omsorgstips

Sykdommer og skadedyr

Hvis alle miljø- og omsorgsforhold er i sin helhet, viser flotte lys seg å være ganske motstandsdyktige mot irriterende sykdommer og skadedyr. Med overdreven fuktighet kan putrefaktive bakterier svekke røttene eller bladlus kan angripe de vakre paniklene og bladene. Snegler setter noen ganger flotte lys på dagens meny og liker å spise de grønne bladene og delikate stilker. Hvis du merker noen, er det best å samle dem for hånd umiddelbart. Og mot bladlus og andre ubudne skadedyr hjelper ofte sterkt duftende urter som inneholder essensielle oljer som timian, lavendel eller salvie. Du kan dyrke disse nær prærielysene dine.

En slik forhage inviterer alle med pulverformige farger og himmelske dufter

hage front yard design gaura fantastiske lys

I tillegg er flotte lys et utmerket, langsiktig beite for bier 

fantastiske lys gaura bivennlige planter

Perfekt egnet spesielt for stein- og præriehager så vel som for andre nær-naturlige hagelandskaper 

Plant gaura -lys i hagen

Avhengig av sorten, varierer plantene i blomstens farge og høyde 

fantastiske stearinlys hageplanter tipsgaura stearinlys hageplanter vakre lys gaura blomstrerTa vare på flotte stearinlys ordentlig vakre lys gaura lindheimeri rosavakre lys hvit variant gaura fantastiske lys gaura vakre rosa blomsterhvit blomst av gaura flotte lys lyserøde blomsterflotte lys vakre blomster