For mange er det som kjærlighet ved første blikk. Når du ser en Dipladenia i blomst, vil du uunngåelig bli forelsket i den tropiske skjønnheten. De delikate, traktformede blomstene i rosa, fiolett, rødt, gult eller hvitt avgir en himmelsk duft og skjemmer sansene. Det er fantastisk å ha disse permanente blomstrene på din egen balkong eller terrasse og nyte dem hver dag. Det er forresten ikke så vanskelig å ta vare på og elske dem. Selv mindre erfarne hobbygartnere og til og med nybegynnere kan enkelt ta vare på dem ordentlig. Lær mer om det nedenfor.

En ekte fest for øynene fra tropene 

mandevilla balkong plantepleie tips

Oppretthold Dipladenia på balkongen eller terrassen

Den eksotiske blomsterprakten kalles fremdeles den traktformede blomsten eller Mandevilla, etter navnet på den britiske diplomaten Henry John Mandeville. Dette sies å ha brakt Dipladenia fra Sør -Amerika til Europa for første gang på 1800 -tallet.

Imidlertid begynner anlegget egentlig ikke å få fotfeste på våre breddegrader og er nå en av de mest populære container- og balkongplantene. Noen varianter egner seg til og med som et husplante. Dipladenia tilhører hundegiftfamilien (Apocynaceae). Dette betyr også at disse er litt giftige i alle deler av planten. De inneholder en melkesaft som gjør planten uspiselig.

Det er bedre å holde kjæledyr og små barn borte fra planten!

dipladenia blomster

Mandevilla -planter er i utgangspunktet klatreplanter og kan i noen tilfeller være opptil 6 meter lange. De vi kan kjøpe her er kultivarer fra ville arter som Mandevilla sanderi. Alle har mørkegrønne, blanke og saftige blader som kan være litt hårete. Som de fleste tropiske planter liker Dipladenia den også varm og er ikke hardfør. Et unntak er den chilenske jasminvariet (Mandevilla laxa), som kan tåle temperaturer ned til -5 ° C i kort tid.

Det perfekte stedet for en Dipladenia er sol, varmt og skjermet for vinden. Balkonger og terrasser mot sør eller vest er derfor ideelle. Den brennende middagssolen kan imidlertid bli litt for mye. Plantene liker moderat vanning og kan ikke lide av vannlogging. En pottejord av høy kvalitet som er litt sur, anses som meget egnet. Sørg for at det er tilstrekkelig drenering, for eksempel med ekspandert betong, småstein eller keramiske skjær på bunnen av blomsterkassen. I blomstringstiden fra mai til september bør du også gjødsle annenhver uke med passende flytende gjødsel.

Når dipladenia føles bra, takker de deg med en rik blomstring 

mandevilla dipladenia balkonganlegg

Finn den riktige varianten av Mandevilla

De mange varianter av dipladenia som dyrkes varierer når det gjelder vekstform, høyde, blomsterfarger og noen ganger til og med når det gjelder omsorg. Noen er bedre for balkongboksen og andre er mer egnet for hengekurven. Det er også noen som kan ordnes som en klatreplante på et høyere klatrehjelpemiddel eller til og med brukes som en personvernskjerm. Avhengig av dine egne preferanser og betingelser, kan du velge de riktige variantene for deg i en velfylt blomsterbutikk eller, enda bedre, hagesenter. La ekspertene gi deg detaljert råd når du kjøper. Her er våre tre favoritter blant Mandevilla -plantene:

“Sundaville Red” – japansk hybridras

Beholderanlegg mandevilla dipladenia på balkongen

Mandevilla “Opale Fuchsia Flammé” – fortryllende med sin myke rosa

dipladenia omsorgstips balkong

Mandevilla Diamantina “Jade White” – uskyldig hvit med en delikat aroma

dipladenia mandevilla boliviensis hvite blomster

Kan Dipladenia plantes i hagen??

I dette landet faller vintertemperaturene nesten overalt under -5 ° C og kan ikke tolereres selv av den delvis hardføre Mandevilla laxa -sorten. Derfor er det best å plante dipladenia bare i blomsterpotter eller planter. Du kan da vedlikeholde disse mye lettere og omorganisere dem etter behov. Det gjør også overvintringen veldig enkel. Selvfølgelig, hvis du eier en finca eller et feriehus i et sørland, kan du beundre de vakre blomstene på Mandevilla nesten hele året.

Eksperimenter med forskjellige varianter 

balkongplanter dipladenia mandevilla tips

Hvilke planter kan kombineres med Dipladenia?

De beste partnerne for mandevillas er plantene som har lignende omsorgsbehov. Du kan for eksempel plante pelargoner med de eksotiske plantene veldig vellykket. Men verbenas, prydsalvie og nellik er også blant de beste ledsagerplanter for dipladenia. Noen gress og grønne planter gjør også en god kombinasjon med blomsterdronningen fra Sør -Amerika. Purslane og sedges er noen av de vanligste av disse. Selvfølgelig kan du også prøve det sammen med andre.

En kombinasjon av planter ser fantastisk ut, spesielt i den hengende kurven

hengende kurv mandevilla dipladenia

Hvordan kan du overvintre Mandevilla?

Du bør ta Dipladenia til vinterkvarteret før den første frosten eller enda bedre i midten / slutten av september. Lyse, uoppvarmede rom eller en vinterhage er egnet for dette. De perfekte temperaturene for vintering er mellom 5 ° C og 15 ° C. I løpet av denne tiden er plantene i pause og bør bare vannes sjelden. Befruktningen er fullstendig avbrutt. Av og til bør du lufte ut og sørge for tilstrekkelig fuktighet.

Etter en vellykket vinterpause utvikler mandevillasene vanligvis en enda mer rikelig blomstring

Oppretthold vakre mandevilla

Skadedyr og sykdommer i Dipladenia

I prinsippet, hvis den blir tatt godt vare på, er planten ganske motstandsdyktig mot sykdommer og skadedyr. Men hvis pleiebetingelsene ikke er riktige en stund, kan bladlus eller den irriterende hvitfluen angripe Mandevilla -plantene dine i mai / juni. Noen ganger angriper melus eller edderkoppmider fremdeles bladene på Dipladenia, spesielt om vinteren, når det er for mørkt eller luftsirkulasjonen ikke fungerer som den skal. Hvis du vil klare deg uten de kjemiske insektmidlene, kan du kjøre bort de ubudne gjestene med naturlige midler som brennesle eller en mild såpevann. En sterk beskjæring tidlig på våren bør løse problemet like radikalt. Du kan finne enda flere tips om dette i vår artikkel: “Bekjemp bladlus naturlig”.

Med kjærlig omsorg ser Mandevilla -plantene alltid utrolig vakre ut

dipladenia på balkongen omsorg

Velg de perfekte ledsagerplanter for din dipladenia!

madevilla skurtreskerbeholder

Gi det eksotiske rikelig med sol om sommeren 

Oppretthold dipladenia mandevilla ordentlig

Du kan bygge et passende klatrehjelpemiddel selv av bambuspinner

klatrehjelp dipladenia mandevilla

Omplant plantene umiddelbart etter kjøpet hvis de er i små blomsterpotter 

sundaville sort dipladenia anlegg

Dipladenien blir ganske enkelt fargerike blikkfang overalt 

Vedlikehold mandevilla på terrassen