taro plante store blader og røde blomster

Taro -plante for utendørs og innendørs bruk

Taro -planten er en populær blomst for huset og hagen, men den har vanskelige og uvanlige naturlige egenskaper. Hvis du viser nok tålmodighet og omtanke med denne eviggrønne planten, kan du ha et ekte “trofé” i hagen. Men selvfølgelig vil vi advare deg på forhånd, anlegget er virkelig krevende!

Her kan du lese tipsene våre om hvordan du dyrker taroplanten hjemme eller i hagen din.

Taroen (Colocasia esculenta)  vil sikkert imponere deg i stuen din under alle årstider – dette er en vakker, eviggrønn plante med store hjerteformede blader. Med en taro hjemme kan du absolutt skape en eksotisk atmosfære der. Andre offisielle navn på planten er taro, colocasia, eddoe, dasheen.

Men folk kaller det med kallenavnet “elefantør”, som kan forklares med de store bladene

taro plante og palmer

Du trenger mer plass hjemme for taroen, fordi de eviggrønne, sterke bladene kan nå høyder på opptil 2 meter. Imidlertid foretrekker mange mennesker å la planten vokse utendørs.

Taroen blomstrer veldig sjelden, denne hendelsen blir sett på som en stor suksess blant gartnere. Blomstene er lysegrønne og ligner på Calla, men de skal ikke ha en behagelig duft.

Blomstene blir kuttet av kort tid etter at de dukker opp fordi de koster anlegget mye energi og blir slitne

taro -plante i blomsterpotte

Det høres kanskje rart ut, men taroen skal ikke bare ha tre blader om gangen. Med riktig omsorg kan den vokse fantastisk og utvikle opptil 10 blader. Her gjelder prinsippet: jo flere blader, desto verre er plantens tilstand. Derfor fjerner gartnerne umiddelbart det eldste bladet når et nytt kommer ut. Så ikke bry deg om tallet 3 på bladene.

Hvordan dyrke taro -planten?

Som sagt ovenfor, taro er en eviggrønn, flerårig kraftig plante, den danner rhizomer som vokser både vertikalt og horisontalt i bakken. Rhizomene er kjøttfulle og 3 til 5 cm i diameter. Ja, taroen krever virkelig mye vedlikehold, men hvis du har lært hvordan du skal ta vare på planten før, vil du ikke ha noen problemer i fremtiden.

Taroen passer godt til andre planter, for eksempel hortensiaer

taro -anlegg for utendørs bruk

Vanning

En av de viktigste kravene for at planten skal vokse godt, er riktig mengde vann den får

taro -plante opprinnelig fra tropene

Taroen krever moderat vanning. Hvis du overdriver det, kan røttene råtne – dette er faktisk en av de vanligste årsakene til plantesykdom. Taroen liker lufttemperaturer rundt 21 grader C og konstant fuktighet i luften. Vær forsiktig, den er ikke frostsikker!

lys

Velg et solfylt hjørne hjemme for taro -planten din, det vil føles godt nær vinduet, men ikke i direkte sollys.

Taroen kommer fra tropiske områder, og derfor elsker den varme og fuktige omgivelser

taro -plante i hagen

Potting jord

Den blandede jorda er egnet her: torv, sand, loam. God drenering er også nødvendig. I høysesongen, fra vår til høst, er det viktig å gjødsle planten. kilde

Transplantasjon

Planten formeres ved stiklinger. Du trenger absolutt en større pott når du transplanterer fordi planten vil utvikle sterke røtter.

Den beste tiden å transplantere er på slutten av våren når temperaturen utenfor stiger

taro plante høsten

Andre tips å vurdere

Hold taroen din unna skadedyr som bladlus og midd. Hvis bladene blir gule, er luften i rommet for tørr og ditt krevende anlegg trenger mer vann. I den kalde årstiden vokser taroen utmerket i en vinterhage, hvis du har en, kan du sette planten der, hvor den sikkert vil overleve den kalde vinteren godt.

Og slik ser røttene til denne avlingen ut

taro plante røtter

Hvorfor “gråter” taroen?

Med taro ser vi små vanndråper på bladene og lurer på hvorfor planten “gråter”. Denne prosessen kalles faktisk guttasjon – det vil si utslipp av vann i flytende dråper i noen planter. Vannet slippes ut slik at transporten av næringsstoffer inn i bladene er garantert til tross for vannmetning. Så vanndråper på tarobladene er i prinsippet noe helt normalt, men du må fortsatt være forsiktig, tarobladene er giftige og kan forårsake ulike allergiske reaksjoner. Årsaken til sløking i taro kan være en skade på plantebladene, som faktisk gjøres ved en feil.

En legende forteller at de tre tarobladene symboliserer tre generasjoner kvinner i en storfamilie – bestemor, mor og datter. Og fordi vi er veldig glad i alle tre, “gråter” blomsten når en av disse menneskene dør. Slik at taroen din ikke lenger gråter, kan du redusere mengden vann under vanning i en viss tid og se hvordan planten tilpasser seg de nye forholdene.

I tropene kan du veldig ofte se hele tarofelt

taro -plante som en avling

Vi håper du liker å ta vare på taro -planten din!