En thuja hekk som en eviggrønn hagegrense er definitivt en av klassikerne. Disse robuste bartrær gir ikke bare perfekt privatliv, de trosser også sterkere vind uten problemer. De er lette å ta vare på og har lang levetid og kalles ikke livets trær for ingenting. I de neste linjene vil du lære mer om thuja hekkplanten, hva du bør vurdere når du tar vare på hekken din og hvordan du beskjærer den riktig.

Thujahekken – den langvarige favoritten blant de eviggrønne hekkene

thuja hekk opprettholder personvern

Thuja – livets eviggrønne tre

Livets tre, som vi kaller thujaen i dette landet, tilhører sypressefamilien og er en frostbestandig, eviggrønn barskog. Den finnes hovedsakelig i Øst -Asia og Nord -Amerika, samt i Europa og kan plantes både som hekk og som en enkelt plante. Selv om det er seks typer Thuja, er Thuja picata og Thuja occidentalis spesielt foretrukket i Tyskland.

Når det gjelder en langvarig, eviggrønn thujahekk, anbefales sortene “Brabant” og “Smaragd” i utgangspunktet. Begge er ekstremt enkle å ta vare på, sterke og tilbyr en ugjennomsiktig personvernskjerm. Livets Brabant -tre vokser mye raskere sammenlignet med smaragden. Begge klipper en fin figur i hagen og gleder øyet med sin frodige grønne.

Når de gnides, lukter de friske skuddene av thuja veldig hyggelig av appelsin og gran

thuja hekk evergrain hekkplanter

Plante og vedlikeholde thuja hekk

Hvis du bestemmer deg for et hekk av livets tre, bør du vurdere noen ting til tross for robustheten og levetiden til disse eviggrønne plantene. Først og fremst bør du se nærmere på stedet der hekken skal være. Dette skal være solfylt eller delvis skyggelagt, men det skal under ingen omstendigheter være helt i skyggen. Hvis dette er tilfelle, ville det være bedre å velge et annet hekkanlegg. Lammende, humusrike jordarter, som har god vanngjennomtrengelighet og inneholder kalk, er det perfekte grunnlaget for en thujahekk. Men du kan også forbedre disse forholdene senere med kompost, torv eller spesiell gjødsel. Det er også veldig viktig å ikke la gulvet tørke lenge. Thuja tåler ikke lange perioder med tørke. Men vannlogging er like vanskelig for henne. I begge tilfeller kan det dannes brune eller til og med skallede flekker i hekken. Forresten, dette kan også skje hvis plantene blir angrepet av bladgruvearbeidere eller får et sterkt soppangrep.

Vinterkulde, derimot, påvirker neppe livets tre

thuja hekk tips hagedesign

Som regel plantes de unge livstrærne for hekken i en avstand på 35-40 cm. Hver grøft skal være dobbelt så stor som rotkulen. Før planting er det tilrådelig å vanne trærne kort i en stor beholder full av vann. På denne måten får de i utgangspunktet tilstrekkelig fuktighet og kan venne seg til jorden raskere. Etter at hekken allerede er fullstendig plantet, bør du også vanne plantene grundig og om ønskelig kutte dem med en elektrisk hekksaks. Dette er faktisk en viktig del av omsorgen for enhver thujahekk.

I begynnelsen bør du være mer forsiktig og kutte bare litt

thuja hekk personvernskjerm vindskjerm hagedesign

Klipp thujahekken riktig

Selv om livets tre er ganske beskjærende, bør du huske på følgende tips:

  • Bruk bare skarpe, rene kniver til hekksaksen, som sikrer ekstra beskyttelse mot bakterier;
  • Overskyede dager er ideelle for kutting, så friske snitt lider ikke i den brennende solen;
  • Thuja skal ikke være våt eller fuktig ved beskjæring;
  • optimal klippetid er på våren før de nye skuddene;
  • Hold øye med fuglereder før beskjæring og følg de lovlig regulerte blokkeringstidene;
  • foretrekker den trapesformede utformingen av thujahekken for å sikre optimale lysforhold for plantene;
  • Grener som har dødd eller har mugg bør fjernes helt;
  • aldri kuttet i det gamle, løvrike treet i thujaen, fordi det ikke vokser flere skudd tilbake;
  • Thuja tåler ikke sterk beskjæring så godt og skjemmende, skallete flekker dannes;
  • I de to første årene etter plantingen, kutt bare skuddene som har vokst for lenge, lett.

Avhengig av typen thuja blir hekken smalere eller bredere

thuja hekk variasjon smaragd

Hva annet er det å vurdere

Det er viktig å vite at alle deler av thuja -planten er giftige. Så hvis du er sensitiv, er det bedre å bruke hansker når du beskjærer for å unngå rødhet og kløe på huden. Sørg også for at husdyr eller kjæledyr ikke mater livets trær og holder tilsyn, spesielt med små barn. Kast derfor også alle skuddene i god tid etter kutting. Når du bruker thuja, kan symptomer på rus som magekramper, kortpustethet eller oppkast oppstå. I slike tilfeller eller hvis du har mistanke, kontakt en legehjelp raskt.

Ellers bør du neppe bekymre deg for livets store eviggrønne tre. En thuja hekk er en av de beste og enkleste avgjørelsene for en perfekt personvernskjerm i din egen hage.

Ha det gøy å plante og ta vare på det!

grønne skudd av thuja hekk

Det er også korte varianter som ser sfæriske ut

runde busker av thuja hekk

Slike livstrær kan brukes kreativt i hagedesign

Opprettholde lav thuja hekk

Og hva med en bølget thuja hekk?

Klipp thujahekken elegant  personvernskjerm thuja hekk brabant thuja hekk eviggrønne planter hagedesign

thuja hekker unge planter

thuja hekk skallet flekker

Oppretthold thuja hekken

Oppretthold thuja -hekken ordentlig

thuja hekk personvernskjerm  thuja hekketips