timian i hagen lukke opp flotte blomsterTimian i hagen – den velsmakende skjønnheten

Det er plass til timian i hver hage. Avhengig av type kan den forlenge seg som markvegetasjon, spre seg ut på en vegg, stå brettet i et hjørne, danne en kant på kanten av hagen eller trives godt i en beholder. Det er en eviggrønn, flerårig plante som tåler ekstremt klima, for eksempel veldig kalde eller varme eller fuktige forhold.

De hvite, rosa og lavendelfargede bladene tiltrekker seg pollinerende bier, noe som er bra for de andre spiselige plantene.

Du kan ikke ha en hel hage uten timian. Mange gartnere og kokker mener ekte timian med dette, men andre typer blir mer og mer populære. Bladene og blomstene varierer avhengig av arten, så du kan vokse kombinasjoner for et blandet blikk på landskapet også.

Som prydplante i en stor blomsterpotte

timian i hagen i store kar

Merk: Ikke alle timiantyper anbefales til kulinariske formål. Sjekk det første gangen.

Lyskrav: full av solskinn

Vannbehov: lavt etter den første veksten

Vedholdenhet: Timian trives i nesten alle klimaer, det er en eviggrønn, flerårig plante som tåler ekstreme klimatiske forhold, for eksempel veldig kaldt eller varmt eller fuktig

Viktigste vekstsesong: fra vår til høst, kan dø ut på midtsommeren når det er for varmt eller tørt

Veksttid: Om våren, også om høsten i klima med varme vintre

Favoritter: Eng spidskommen, ekte timian, fransk timian, sitron timian, tidlig blomstrende timian, appelsin, sølv timian

Fantastisk hagedesign med middelhavsstil Clinton & Associates Landskapsarkitekter

timian i hagetrappen laget av steiner

Dyrking og omsorg: Du kan starte med frø, men unge planter eller transplantasjon vokser lettere og selges. Velg et solfylt sted. Timian trives i tørr, dårlig og lett alkalisk jord, men trenger utmerket drenering. Ta beholdere med en bredde på minst 25 cm.

Hold en avstand på minst 15 centimeter, vanne regelmessig i begynnelsen, deretter bare når det er nødvendig, slik at det ikke holder seg tørt. Ingen befruktning er nødvendig.

Problemene oppstår sjelden. Edderkoppmidd eller maur kan være et problem.

Aromatisk blanding

timian i hagen et stort utvalg

Å plukke ut eller kutte av tipsene og blomstene kan være den enkleste omsorgen for sunne planter, og dette irriterer veksten. Beskjær plantene om våren etter den siste frosten og igjen i andre halvdel av sommeren når plantene har vokst seg for høye. Du kan kutte opptil to tredjedeler uten å skade det nye skuddet.

Timianhonning til te og godt humør

timian i hagen fantastisk aroma

I de kaldeste klimaene, dekk plantene om vinteren for å beskytte dem. Timian sår seg ofte fritt. Om noen år kan du dyrke planten igjen.

Høst: klipp av tipsene og blomstene om nødvendig.

Klar til å plante

Timian i hagen kulinariske urter i trekasser

Timian vulgaris i mørkrosa

timian i hagen vulgaris

Hjemmelagde blomsterpotter kan brukes med timian

timian i hagen i en unik blomsterpotte laget av leire

En deilig blanding av timian, basilikum og salvie

timian i hagen aromatisk urteblanding