hagedesign tips blomsterløk omsorg tulipaner gul

Tips til hagedesign – Den beste tiden for de fleste løkplanter å blomstre om våren er høsten

Kan du ha vakre løkblomster med fantastiske fargerike blomster hele året? Hvordan ville det være mulig? Nå skal vi vise deg alt du trenger å gjøre er å følge tipsene våre!

Vi ønsker å klargjøre ett spørsmål på forhånd:

Hvilke blomster kalles løkblomster?

Fra et botanisk synspunkt er dette en gruppe med forskjellige typer blomster som har underjordiske lagringsorganer – løker eller knoller. Løk er en underjordisk liten spire med fortykkede kjøttfulle blad, for eksempel – tulipaner.

Tips til hagedesign – Med svake jordarter anbefales det å dekke plantehullet med organisk materiale

hagedesign tips blomsterpærepleiemarked

En knoll er enten en underjordisk spir.

a) Bare blomster og blader vokser fra knollen, for eksempel syklamen, eller som er en fortykket lateral rot

b) Rotknoll – en stilk med blomster og blader vokser fra knollen, for eksempel: georginer.

Det er også mellomformer – løkpærer, for eksempel: gladioli, krokus. Fra et gartnerisk synspunkt blir de vanligvis ganske enkelt oppsummert som “løkblomster” eller “blomsterløker”.

Før du går i gang med å plante løker, er det viktigste å vite tidspunktet

hagedesign tips plante pærer omsorg

Mange spør når det er best å plante hardføre løkblomster? – Den beste tiden for å se de fleste vårblomstrende løkplantene (inkludert tulipaner, påskeliljer og hyasinter) er på høsten, når jordtemperaturen er avkjølt, men jorden ikke er frosset ennå, men hvis du er i tvil om å gjøre det om høsten eller ikke, du kan plante blomsterløkene dine på en varm januardag.

De fleste løkblomster kommer ut og blomstrer om våren – da begynner løvet å falme og de tilbringer midtsommeren “sovende”.

Det er viktig for løvet å bli gult naturlig – ikke kutt eller flett tidlig for å få hagen din til å se ryddigere ut. I stedet kan du plante fargerike ettårige eller stauder foran løkblomstene for å skjule løvet.

Når er den beste tiden å plante ikke-hardføre løkblomster?

hagedesign tips blomsterpære omsorg våren

Det anbefales at du fjerner blomstene så snart de begynner å falme. Pæreblomstene dine lagrer energien sin for å produsere nye blomster det neste året.

Det er vanligvis ikke nødvendig å gjødsle blomstrende løker, spesielt hvis du har rik jord. Men hvis du dør for å mate løkblomstene dine, befrukt dem i plantesesongen eller bare om våren når blomstene kommer ut.

Test hagetips: Mange hardføre løkblomster har tilpasset seg godt til varme, tørre områder, så de foretrekker å trives under tørre forhold om sommeren når de er “sovende”.

Ikke hardføre løkblomster

Når er den beste tiden å plante ikke-hardføre løkblomster?

Følg instruksjonene på gjødselemballasjen

hagedesign tips blomsterløk omsorg plante bøtte

De fleste sommerblomstrende løkplanter plantes best om våren, etter at jorda er blitt varm og faren for frost har gått. (Hardy Lielien er et unntak – du kan plante dem om våren eller høsten)

Disse løvblomstene blomstrer i godt drenert jord og er veldig følsomme og råtner deretter raskt hvis de er på et sted som er lenge vått eller lammet. I svake jordarter er det tilrådelig å dekke plantehullet med organisk materiale eller til og med et lag med noen få centimeter tykt sand for å øke drenering.

Det er vanligvis ikke nødvendig å gjødsle blomsterløker

hagedesign tips løk blomster omsorg våren

Ikke-hardføre løkblomster kommer derimot ut på våren og sommeren og blomstrer noen ganger til sent på høsten. De fleste av dem kommer fra varme områder og liker ikke de lave temperaturene i det hele tatt.

Som de hardføre løkblomstene, er det tilrådelig å kutte dem av når de falmer. Med mange typer blomster er det mulig å holde blomstene blomstrende. (Liljer er et unntak, de blomstrer bare en gang i året).

Hvis du lever i et kaldt vinterklima, må du sannsynligvis grave opp løkblomstene like før de første høstfrostene og oppbevare dem på et kjølig (rundt 11-12 grader C) sted om vinteren.

De fleste løkblomstene kommer ut og blomstrer om våren

hagedesign tips blomsterpære omsorg blomsterpotte

Mange ikke-hardføre løkblomster gjør det bra i rik jord, så gjødsle dem med en allsidig hagegjødsel hvis du har svak jord. Følg instruksjonene på gjødselemballasjen for å unngå å skade løkplantene dine med for mye gjødsel.

Flere tips for planting

Vann løkplantene godt etter planting. Spred deretter et lag mulch på bakken for å dekke plantingshullene dine – dette kan avskrekke critters eller ekorn fra å grave opp løk og knoller igjen.

Vann løkplantene godt etter at du har plantet dem      

hagedesign tips blomsterløg tulipaner hvit lilla