hagedesigntips for å multiplisere favorittblomster

Tips til hagedesign – hvordan multiplisere og forfine dine favorittplanter

I dag vil vi vise deg hvordan du kan forplante og foredle dine favorittplanter. Yting er en god måte å spre blomster, for eksempel roser, busker og trær, over større områder, men også for å gjøre en påfølgende korreksjon i valg av sort.

Hvordan du gjør det – her er våre tips og forslag!

Planting er faktisk en gal vitenskapelig måte å forplante plantene dine på. Klipp et stykke fra en plante og legg det på toppen av et annet anlegg, og bind dem begge. Kul! La oss se hvordan. Mange av plantene fra ditt lokale hagesenter kan podes. For eksempel podes mange hybridroser slik at de vokste på rotstenglene til en hardere variant. Dette vil bidra til å seire under alvorlige forhold og blomstre sterkere. På samme måte podes mange frukttrær på mindre rotstammer. Dette holder trærne kompakte og sterke. Så, standardregelen her er: pod på stammen av en annen plante. Noen kan prøve å podme flere varianter på samme tre – som en moderne Dr. Å opptre Frankenstein! Det som kommer ut som et resultat: et epletre, for eksempel, som har to forskjellige epletyper. Dette kalles “fruktcocktail -treet”

Tips til hagedesign – Grafting er en flott måte å spre blomster, busker og trær over større områder

hagedesigntips favorittblomster hage

 Den beste tiden for planting er sent på vinteren – desember til februar, avhengig av de klimatiske forholdene du bor i. Ta en ung gren omtrent fire centimeter lang med en eller to knopper. Velg planter som er nært beslektet, for eksempel kan du pode et eple av en sort på et eple av en annen sort og en pære. Eller prøv å potte mandler, aprikoser, plommer på et kirsebærtre. Å plante i ikke -relaterte planter, for eksempel en rose og et persimmontre – kan aldri lykkes! Så regel nummer 1: Bare de samme eller nært beslektede fruktsortene kan foredles med hverandre!

 Den beste tiden for planting er sent på vinteren

hagedesigntips favorittblomster multipliserer gule aksenter

Trærne skal ikke være for gamle ennå. “Poding bak barken” av grener som har en diameter på 3 til 6 cm har vist seg å være nyttig. Tykkere grener er mulig å foredle, men det virker mindre nyttig. “Belzen” -metoden er veldig populær og praktiseres også av uerfarne gartnere. Andre former for forfining, for eksempel okulering og chipping (innsetting av et edelt øye), utføres bare på veldig unge trær eller busker (f.eks. Roser, syriner). Kopulering brukes når grunnstammen eller sidegrenen har samme tykkelse som den årlige edelrisen.

“Belzen” -metoden er veldig populær og praktiseres også av uerfarne gartnerehagedesigntips favorittblomster multipliserer hagearbeid

Den beste tiden å “Belzens” er når barken kommer av: – i Tyskland mellom slutten av april og begynnelsen av mai. På treet kuttes en pyramidekrone tilbake til lengre stubber, og etterlater en “snor” i det nedre området, noe som sikrer assimilering for foredlingen på den ellers bare trestrukturen. Gjestene skal ikke være for sterke og ikke stå for nær plugghodet. Avhengig av diameteren på podehodet settes det inn 1 til 3 transplantater.

Ettersom edelrisen allerede er godt på plass, kan du nå utføre 1 til 2 ytterligere forbedringer på tykkere grener på det samme podingshodet.

Velg planter som er nært knyttet til hverandre

hagedesign tips favorittblomster hage øm livlig

Neste trinn er å koble til – gjerne med raffia. De første stripene på kuttoverflaten på plugghodet legges veldig tett. Basten trekkes tett etter hver lengde. Ytterligere spor kan opprettes litt lenger. Trekkøyet forblir fritt. Bindematerialet må ikke være løst eller muligens løsne.

Glem aldri: “Øvelse gjør mester!”

hagedesigntips favorittblomster multipliserer poding

Mer informasjon:

  • Ikke berør kuttflatene med fingrene.
  • Ikke koble til når det regner (fuktighet er skadelig for de kuttede overflatene)
  • Vann yngre trær og busker godt under tørre forhold.
  • Fjern eller finpuss flere gjester neste vinter.

Årsakene til mislykket podning kan være følgende: uskarp etterbehandlingskniv, uegnet, allerede utviste årer, ujevne kuttflater, utilstrekkelig fast fiksering med etterbehandlingstape, feil spredning med sårvoks, problematiske kombinasjoner.

Men ikke bli motløs! Du kan rette feil i neste år! Og aldri glem: “Øvelse gjør mester!” – dette gjelder også her – 100% !

Ikke bli motløs! Sluttresultatet er verdt det.

hagedesign tips favorittblomster hage tulipaner farget fargerikt