Peonene er blant de vakreste blomstene i sommerhagen. De er perfekte for alle som ønsker å skape en uformell, landlig atmosfære i sitt eget uteområde. De er også kjent under navnet Peonies.

Omsorg for disse flotte hageblomstene avhenger i stor grad av variasjonen. Det er flerårige og buskpioner. Den første er den mer populære stammen, og de fleste pleietipsene på internett refererer til dem.

Buskpionene kan gjenkjennes av røttene. De er mer robuste og, i motsetning til andre varianter, trekker de seg ikke tilbake i bakken. Disse peonene blomstrer igjen relativt tidlig og er frostbestandige. Buskpionene har ofte en veldig sterk duft – en annen stor fordel med disse hageblomstene.

Beslutningen for den ene eller den andre typen bør helst være relatert til designalternativene du ønsker å oppnå for din egen hage. Med buskpionene kan du selvfølgelig strukturere hagen din veldig godt. Den flerårige typen vil være mer egnet for å danne forskjellige plantesenger. Det er også blandede typer som lar deg kombinere de forskjellige fordelene med de to.

Storslåtte pioner midt i hagen

aksent-i-hagen-rosa

Tradisjon og innovasjoner

Peonene kommer fra Kina og har vært kjent der i mer enn 2000 år. Det var der de først ble populære som medisinske planter. Peoner hjalp med blødning.

Bare i Kina ble tusenvis av forskjellige typer blomster dyrket. Mange forskjellige hybrider er kjent fra nyere tid.

Disse er mer robuste eller lettere å ta vare på pionarter.

Et stort utvalg av farger ble også oppnådd med den. Finn ut mer om historien og de mest kjente hybrider i denne artikkelen.

Vi fortsetter nå med noen viktige omsorgstips.

Plante flerårige roser fra potten

blomsterpotte strutspeoner

Forskjeller mellom stauder og busker

Den viktigste forskjellen i omsorg er når du planter. Stauder må plantes i bakken omtrent like dypt som dybden på den midlertidige blomsterpotten de var i. Buskene bør plantes litt dypere: røttene skal være omtrent 5 cm under bakken. Dette er den eneste måten for begge artene å utvikle seg godt og produsere blomster. Å plante på en uegnet dybde er oftest årsaken til at den mangler. Et vanlig problem, forresten.

Som sagt blomstrer de to artene på forskjellige tidspunkter. I tillegg er vinterutseendet ganske annerledes: buskene trekker seg selvfølgelig ikke tilbake!

I tillegg er det en rekke vedlikeholdstips som gjelder for begge typene. La oss nå rette oppmerksomheten mot det!

Husfasade med peoner

dekorere veggen utenfor

Plant peonene jevnt fordelt fra hverandre

Alle pioner utvikler seg ganske bredt både under og over bakken. Av denne grunn må de plantes i god avstand fra hverandre. Så de kan utvikle seg godt. En avstand på minst en meter anbefales.

Krydre sittegruppen med rosa peoner

bredt stigende blomster-stort sett blandede varianter

Den riktige jorden

Peoner trenger fuktighet. Men jorden skal være gjennomtrengelig. Du tåler ikke vanngass. Peonene utvikler seg best i halvskygge. For eksempel vokser de fantastisk under trær med ikke for tykt løvverk. Penumbra ville være et annet optimalt alternativ. Det er viktig at de får 3 til 4 timers sol om dagen.

Storslåtte pioner i forskjellige farger

lilla-hvite peoner

Tålmodighet lønner seg

Etter to eller tre år vil peonene vokse til en rimelig størrelse og pynte hagen med sine vakre blomster. Tålmodighet lønner seg imidlertid på flere måter. De vil blomstre i opptil 50 år. Noen peoner kan til og med overleve i århundrer!

De delikate hvite blomstene av denne sorten er gledelige for øyet

praktfulle hvite blomster

Flytt plantene til rett tid

Peonene kan flyttes, men det må gjøres til rett tid. Ideelt sett bør dette skje i perioden de har trukket seg tilbake, mellom oktober og mars. Du må være forsiktig når du graver for ikke å skade rotsystemet. Stedsskiftet bør gjøres i de første utviklingsårene, når plantene fremdeles ikke er så bredt utviklet.

Peoner – maur kan hjelpe

pioner maur

Hva med maurene?

Det er forskjellige skadedyr som utviklingen av peonene kan forhindre. I hvert enkelt tilfelle må det iverksettes forskjellige tiltak mot det. Ifølge de fleste hagearbeidere inkluderer dette imidlertid ikke maur. De er til og med positive for utviklingen i noen aspekter. Ved å mate på sukkersubstansen i blomstene, hjelper de dem til å åpne seg veldig godt.

Den typiske delikate fargen – lys rosa er veldig populær for dekorasjon av fester

fantastisk-til-festlig-dekorasjon

Tips for arrangementene i vaser

Du kan lage flotte arrangementer i vaser fra peoner. Du kan bruke den til å lage flotte dekorasjoner selv som kan vare opptil 10 dager. Vi anbefaler deg å bare kutte blomster som er minst tre år gamle. Da har de nådd sin fulle ære. Dette betyr at du kan fylle en vase med bare to av disse.

Vakre åker med peoner

den mest kjente fargen

sammendrag

Peonene er en verdig investering for hagen. Med riktig omsorg kan du nyte de praktfulle blomstene i flere tiår. Velg en passende type – når det gjelder omsorg, funksjon i hagen og i henhold til dine preferanser for forskjellige farger.

Nyt den sommerlige og typisk landlige atmosfæren i hagen og interiøret som de vakre peonene sprer!

Peonene kan være en flott aksent i hagen

aksent i hagen

 Plantebed med hvite peoner

flanke veien

Den spesielle roten til buskpioner

rot-busk-peoner

Kombinasjoner med andre planter er også mulig

SONY DSC

Peonene er enkle å koble sammen med andre hageblomster

kombinasjoner med andre planter

Ulike typer blomster av pioner

forskjellige typer blomster

Lange plantesenger med peoner

mange forskjellige hybrider