En vakker plen krever mye vedlikehold. Du må faktisk gjødsle plenen to ganger i året hvis du vil beholde den i veldig god stand! Så du vil få det gode utseendet fra dette på sikt. Våren er en av de to gangene når man skal gjøre noe for plenen. Så nå er det på tide å gjøre noe for at plenen din skal se vakker ut hele sommeren. Vi liker å skrive det som er viktig når det gjelder korrekt plengjødsling!

Den vakkert velstelte plenen er en glede for øynene

Gjødsle et stykke jord med en busk

Vurder plenens tilstand

Først må du vurdere tilstanden til plenen og jorda. Du må gå annerledes i hvert tilfelle hvis det er fullstendig ødelagt og det er skallet flekker overalt i det. Det ser helt annerledes ut når vi allerede har en godt bevart plen som vi ganske enkelt bør vedlikeholde med de riktige midlene.

Om våren er plenen vanligvis ganske ødelagt og har mange hull. På den ene siden har dette å gjøre med de harde vinterforholdene. Hvis du ikke har tatt godt vare på plenen i forrige sesong, vil dette også bidra til forverring av tilstanden. Følgende tips gjelder for denne typen plen.

Du bør designe prosessen i henhold til plenens tilstand

Gjødsle høye, flotte grønne plener

Slik rehabiliterer du en plen

I dette spesifikke tilfellet handler det mer om å renovere plenen. Gjødsling er bare en del av prosessen. Men selv i dette tilfellet er ikke alt så vanskelig! Hvis plenen er veldig ødelagt, må du kjøpe eller leie en skarpe. Dette er en maskin for vedlikehold av hager, som du kan fjerne døde plenrester og mose med.

Plenjord i god stand trenger ikke altfor sterk gjødsel

Gjødsle plenen - friske planter fra bakken

Gjødsle plenen

Skarperen har vanligvis flere nivåer, men du bør starte med en lav, avhengig av plenens og jordens tilstand. 1 eller 2 er vanligvis tilstrekkelig. Tegn et spor og når nok av unødvendig materiale fra plenen har kommet til overflaten, så er du på rett spor. Den kjedelige delen er å samle all mosen. Det er best å lage små hauger som du deretter tar sammen. Det er litt lettere på denne måten. Hvis det ikke kommer ut nok mose, kan du også gå ett skritt lavere med skjæret. En så grundig renovering er imidlertid svært sjelden nødvendig.

Spredere og andre hjelpemidler vil gjøre livet ditt lettere 

Gjødsle plener - mennesker som jobber

Sjekk tilstanden på gulvet

For at plenen skal vokse godt, trenger jorden en viss kvalitet. Det alle tenker spontant på er fuktighet og tilstedeværelsen av ulike næringsstoffer. Hvis du kjøper et produkt som du vil gjødsle jorda med, prøver du å fokusere nøyaktig på disse kriteriene. Men det er også andre faktorer som bør tas i betraktning. Du må for eksempel kontrollere at jorda ikke er for sur. For at plenen skal vokse godt, trenger du et alkalisk miljø.

Kjenn pH i jorda?

Gjødsle plener - mennesker som jobber hardt

Sjekk pH

Før du begynner å gjødsle, må du sjekke jorda for dette kriteriet. Det er spesielle tester for dette, som du enkelt kan finne i enhver hagebutikk eller på Internett. Det beste pH -nivået for jorda er 6,5, og hvis det er lavere ville jorda være for sur. Så snart dette ikke endres, kan selv den beste gjødsel dessverre være til dårlig hjelp. Du kan øke pH -verdien ved å tilsette kalk i jorda. Du kan også vurdere andre eiendommer selv. Hvordan gjør du det nøyaktig, finn ut her.

Kalk kan gjøre jorda mer alkalisk 

Gjødsle plenen - en vakker eng med en flott plen

Riktig mengde produkter

Mesteparten av tiden er det mangel på kalk i jorda. Hvor mye kalk du trenger avhenger av størrelsen på plenen. Kjøp materialet fra en butikk hvor du vil bli gitt spesifikke råd. Det ville faktisk være nyttig, snarere enn alt på en gang, å fordele kalken jevnt på bakken. Så du kan spre en tredjedel av den første gangen, deretter den andre og tredje etter henholdsvis en og to måneder. Det samme gjelder de fleste andre gjødsel. Disse har imidlertid hver sin egenart. Derfor bør du informere deg selv om dem før du kjøper.

Merk følgende: Det er spesielle vogner for spredning av gjødsel, inkludert kalk. Det ville være veldig nyttig å få eller låne dem. Det vil gjøre prosessen mye enklere!

Du kan også trenge en jordaktivator!

Gjødsle plenen - fantastisk bil

Mikroorganismer som forsterker kreftene i selve jorda

Jorden har sine egne krefter og en plen kan utvikle seg på den. Noen ganger er det helt tilstrekkelig å bare aktivere dette. Det er spesielle rettsmidler som er beregnet nettopp for dette. Dette er de såkalte jordaktivatorene. De ville vitalisere alle mikroorganismer i den. I veldig mange tilfeller ville det være nok til at plenen utviklet seg veldig bra av seg selv. Hvis du tester jorda og den er rik på alle nødvendige næringsstoffer, så går det fint uten gjødsel.

Når du gjødsler plenen, kan du også nyte en flott dag i frisk luft!

Gjødsling av plenen som fritidshobby

Så i tillegg

Et ekstra frø er ikke alltid helt nødvendig, men dette er ofte tilfellet. Situasjonen beskrevet i begynnelsen av artikkelen vår var akkurat denne: en plen med ødelagte og bare flekker. Etter at du har oppdatert dette i henhold til trinnene beskrevet, kan du gå videre til det nye frøet. Du bør distribuere disse i henhold til din egen situasjon. Bare gjør dette på de stedene der det virkelig er nødvendig!

Organisk gjødsel er bedre for miljøet og for helsen vår

Gjødsle plener riktige midler

Hvordan velge riktig plengjødsel!

Nå er vi klare til å berike plenen med en profesjonell plengjødsel. Men det ville ikke være nyttig hvis jorda ikke ble jobbet godt på forhånd og overflødig mose og annet gress ikke hadde blitt fjernet. Derfor skrev vi så mye om det. Når det gjelder gjødsel, er det viktigste det riktige valget. Her er noen mulige alternativer!

Noen ganger er et nytt frø nødvendig før befruktning

Fin utsikt - gjødsle flott plen

Ulike produkter – forskjellige fordeler

Det finnes en rekke forskjellige produkter på markedet, og de har alle sine fordeler. Men du bør selv bestemme hva som er det beste valget for plenen din. Det første du bør gjøre er å teste kvaliteten på jorda. Vi har allerede skrevet hvordan du måler pH -verdien. For å gjøre dette må du svare på noen få spørsmål på forhånd og deretter lete etter et middel som er helt riktig for ditt tilfelle.

  • Hvor lenge har jeg ikke befruktet jorda??
  • Hvilke næringsstoffer mangler inne??
  • Hvor utmattet det ser ut?
  • Hvor ofte er jeg klar til å strø gjødsel??
  • Hva slags budsjett har jeg?
  • Som er bedre sett fra miljøvern?

Selvfølgelig trenger plenen også vanlig vann

Berik plenen med vann

Organisk eller mineralsk gjødsel

Organisk eller mineralgjødsel – hvilken løsning ville vært bedre? Husk hvilken type som er bedre for helsen din. Spesielt hvis du har barn eller dyr i huset og de liker å leke på plenen, vil du at den skal være så fri for skadelige stoffer som mulig. Organisk gjødsel har imidlertid den ulempen at de er noe dyrere og også tar lengre tid å tre i kraft. I akutte tilfeller kan du først bruke mineralske løsningsmidler, og deretter bruke organisk gjødsel om høsten.

Du må passe på plenen din hele året!

Plen gjødslende verktøy og ideer

Hvis gulvet er alvorlig skadet

Når plenen ser helt ødelagt ut, er du vanligvis utålmodig å gjøre opp for seg. Gjødsel som inneholder kjemikalier kan imidlertid potensielt gjøre situasjonen enda verre. Derfor bør du heller bruke en organisk i dette tilfellet etter at du har utført alle pleietrinnene beskrevet ovenfor. Du bør også gjøre flere tester for kvaliteten på jorda. Hvis du ikke har åpnet lenken ovenfor, du kan finne ut mer her! Fremfor alt må befruktningsmidlene inneholde det som mangler mest i ditt tilfelle.

Tross alt er det produkter i forskjellige prisklasser. Det trenger ikke være at de billige er verre. Du må bare ta deg mer tid til å velge den høye kvaliteten blant disse gjennom testrapporter på Internett. Du bør også lese bruksanvisningen nøye. Noen gjødsel er vanskeligere å bruke av forskjellige årsaker – fordi de må distribueres flere ganger eller doseringen er spesifikk.

Design gjødslingsprosessen slik at den faktisk er gjennomførbar. Ellers kan det være bedre å få profesjonell hjelp.