Mange hobbygartnere og blomsterelskere føler seg litt overveldet av en enkelt klatreplante. Deres frodige blomster krever omsorg og tar tid fra deres side. Men hvis du er en ekte fan av den naturlige nåde i hagen, bør du ikke bli skremt av å gjøre litt mer arbeid ute! Men tvert imot! Vis høy estetisk sans og sublim stil ved å dyrke blåregn i hagen din. For å hjelpe deg med dette prosjektet, vil vi i dag gi deg noen pleietips og interessant og nyttig informasjon om denne vakre prydplanten. Hold deg til det og lær mange interessante fakta om blåregn!

Wisteria forvandler pergolaer eller terrasser til et ekte blomsterhav

hageplanter med klatreplanter pynter wisterie

Det slående anlegget kommer opprinnelig fra Øst -Asia og områdene på østkysten av Nord -Amerika. I dag er den utbredt i Europa, spesielt i de varmere områdene. Blåregn er fortsatt kjent under navnene Wisterie og Glyzine. Det vanlige tyske navnet “ wisteria ” gjelder perfekt og sier det veldig tydelig – planten presenterer oss med sine vakre blå blomster og lar oss dykke ned i dette havet av naturlig skjønnhet hvert år i mai.

De frodige blomsterklasene kan fortsatt være hvite, rosa og lilla. Wisteria er faktisk en solid, 8 meter høy klatrebusk som klatrer på vegger og hagegjerder, slynger seg rundt pergolaer, rosebuer eller espalier og stiger opp, mens den alltid streber mot lyset. Derfor må du velge plasseringen i hagen veldig nøye.

Blåregn kan vokse over alt og til og med forårsake skade på grunn av sin sterke vekst

hageplanter pynter inngangen med blåregn

Hvor er det beste stedet for blåregn i hagen?

Blåregn er den typiske klatreplanten, men den vokser sterkt og utvikler mye tre- og bladmasse. Derfor anbefaler ekspertene deg å vurdere og planlegge plasseringen din i hagen. Ikke la blåregn klatre opp en husfasade, for med årene kan det skade husveggen. Det er bedre å plante blåregn bort fra nedløpsrør, takrenner og lynstenger, fordi planten sprer seg, utvikler lange skudd og kan forårsake visse skader direkte på huset. Den trenger stabile klatrehjelpemidler festet minst 2 m fra huset slik at den vokser skikkelig og presenterer deg med blomstene sine hvert år.

Blåregn krever mye omsorg

blåregn og klatrehjelpemidler pynter uteområdet

Hvordan ta vare på blåregn?

Blåregn er frosthard, men elsker varme. Finn et solfylt sted for denne klatrebusken i hagen; i delvis skygge kan den ikke helt få frem sine fantastiske blomsterklynger. Blåregn blomstrer ikke i det hele tatt på et mørkt sted. Han liker humusrik, kalkfri og godt drenert jord, vannlogging må unngås. Vann moderat, og i vekstsesongen må du gjødsle og mulke jorda regelmessig. På denne måten tørker den ikke ut og klatreplanten utvikler seg raskt. Det er viktig å understreke at du må være tålmodig med blåregn. Den blomstrer ikke de første årene etter plantingen, men den krever omsorg. Den vanlige kuttet er et must, selv i denne vekstsesongen!

Blåregn må kuttes minst to ganger i året

Voksende hageplanter blåregn i hagen

Når må du kutte blåregn??

Det store spørsmålet når du tar vare på denne praktfulle prydplanten er vanlig beskjæring. Dette er et must for denne klatreplanten, ellers vokser den vilt. Regn med to kutt i året – en gang om sommeren og andre gang om vinteren. Generelt sier ekspertene: “Jo sterkere kuttet, jo flere blomster”. To måneder etter blomstring, dvs. i august, må alle sideskuddene kuttes tilbake til 30 til 50 cm. Dette begrenser spredningen av klatreplanten og fremmer dannelsen av mange korte blomstrende skudd. Det andre snittet må gjøres på en frostfri vinterdag. De gjengrodde skuddene kuttes tilbake til to til tre knopper. Vinterklippet er lettere, for uten de frodige bladene har du bedre oversikt og kan forme klatreplanten. Foryngelse eller foreldrekutt kan også være nødvendig om et år.

Beskjæring i blåregn er en nødvendighet

blåregn i lilla hageideer med vakre planter

Mer interessant informasjon om blåregn

  • Det er mange vakre arter av blåregn rundt om i verden. Vi har hovedsakelig to varianter over hele landet – kineserne (Wisteria sinensis) og den japanske blåregn (Wisteria floribund). Beundre blomstene til disse klatreplantene og lær noe om forskjellene mellom de to kjente artene i den følgende videoen

  • Blåregn er en robust, sterkt gjengrodd klatreplante som kan bli opptil 15 m høy. Noen når til og med en høyde på 30 m.
  • Blåregn blomstrer to ganger i året – den første blomstringen er fra april og den andre blomstringen finner sted i august.
  • Denne klatrebusk er robust og hardfør, men egnet vinterbeskyttelse anbefales avhengig av klimaforholdene.
  • Blåregn kan formeres ved stiklinger, synker, poding og såing. Planten vokser raskt, men blomstrer ikke første gang før ca 10 år etter plantingen.
  • Blåregn er robust og mindre utsatt for sykdommer og skadedyr.
  • Forsiktighet! Blåregn er giftig! Alle delene inneholder alkaloider, men frøene og belgene er spesielt giftige! Disse kan forårsake oppkast, diaré og magesmerter hos barn.
  • Den vakre klatreplanten er også giftig for dyr, spesielt hester, harer, kaniner, hamstere, marsvin og fugler kan vise de samme symptomene som mennesker.

Blåregn eller blåregn er definitivt vedlikeholdskrevende

blåregn dekorere husets fasade

 Vakker, men giftig!

hageplanter blåregn gir hagen mer sjarm

Hvis blåregn ikke blir tatt vare på på riktig måte, kan den spre seg og vokse ukontrollert

blåregn for å forskjønne inngangen til huset med den

vokse blåregn i din egen hage

hageplanter dekorerer hagegjerde med blåregn

blåregn og pergola fantastiske hageideer med planter