Strandstolen er en genial tysk oppfinnelse. Er du enig? Vi gjør. I de siste 125 årene har strandstoler vært en del av landskapet på den tyske kysten ved Nord- og Østersjøen, akkurat som selve sanden. I dag er strandstoler så utbredt at de også finnes i bakgårder og kafeer. Men hva er det som gjør den så populær, og hvordan ble strandstolen oppfunnet? Vi leter etter svarene på disse spørsmålene nedenfor. Hold deg til det …

Strandstolen - en genial tysk oppfinnelse 1

Hva er en strandstol og hvordan ble den oppfunnet?

Det hele startet med en ung kurvmaker fra Rostock ved navn Wilhelm Bartelmann. Historien forteller at i 1882 kom en ung adelskvinne ved navn Elfriede von Maltzahn, som led av revmatisme, inn på verkstedet hans og ba ham lage et stykke vevde møbler å sitte på mens hun nyter helsemessige fordeler av frisk luft på stranden..

  I tillegg bør den beskytte deg mot vind og sol, og selvfølgelig være behagelig.

Strandstolen - en genial tysk oppfinnelse3

Wilhelm Bartelmann designet en enkel, ensetet strandstol. Dette ble beskyttet av en kurv laget av flett og siv. Så designet viste seg å være ganske enkelt og veldig praktisk.

Bestillinger om flere strandstoler strømmet deretter inn. Et år senere designet Wilhelm Bartelmann en 2-seters strandstol og salget var i full gang igjen.

Men den virkelige genistrekningen etterfulgte Wilhelms kone Elisabeth Bartelmann. Hun startet et selskap for å leie de berømte strandstolene på stranden. Strandgjester kan betale for å bruke en strandstol uten å bekymre seg for hva de skal gjøre med den etter ferien.

Strandstolen - en genial tysk oppfinnelse 5

Dessverre mislyktes Bartelmann med sitt patentforsøk. For mange andre kurvprodusenter hadde begynt å lage strandstoler på den tiden. De gjorde også endringer og forbedringer som fotstøtter, armlener og tilbakelente ryggstøtter. På 1900 -tallet var strandstolen en daglig hendelse. Rundt 1925 grunnla mesterveveren Carl-Martin Harder et selskap kalt “Strandkorb”, som produserte den mest populære strandstolen i Tyskland.

Forskjell mellom strandstolene ved Østersjøen og Nordsjøen

Tro det eller ei, det er to forskjellige typer strandstoler. Den baltiske versjonen har en avrundet topp og bakside, mens Nordsjøversjonen er firkantet.

Strandstolen i dag

Dagens strandstoler har moderne fasiliteter som Bartelmann ikke kunne ha forestilt seg i sine villeste drømmer. Disse inkluderer glidende fotstøtter og magasin- og avisholdere, utleggbare bord, oppbevarede kjølebokser, oppvarmede seter, samt lys og 12-volts plugger som drives av solceller.

Den største endringen kom fra at folk ønsket mer og mer plass. Derfor er strandstolen designet litt større i dag. For eksempel er det forskjellige modeller av XXL strandstoler tilgjengelig på markedet som passer for tre eller flere personer.

Strandstolen - en genial tysk oppfinnelse 4

Strandstol i hagen – hvorfor ikke?

En annen moderne variant er en XXL strandstol for hagen. Fordi moderne kurvkurver er komfortable og perfekte for forskjellige værforhold, velger noen gartnere å sette en flettet strandstol i hagen sin. Dette er imidlertid en smart måte å utnytte utearealet ditt fullt ut på året. Men du kan ikke bare nyte en moderne strandstol privat. Noen utendørsrestauranter og kafeer velger også strandstoler som et ideelt uteservering under alle værforhold. Så den gode gamle strandstolen kommer mer og mer inn i rampelyset …

Og hva synes du om det? Vil du utstyre hagen eller utendørsområdet med en komfortabel og praktisk strandstol?

Strandstolen - en genial tysk oppfinnelse2