Opprettelsen av en parfyme blir ofte behandlet som en slags kunst. Franskmennene er stolte over århundrer med erfaring i parfymeri. Profesjonelle parfymeherrer bruker flere tiår på å lære håndverket og trene med mestere. Evnen til å utvikle en duft er ekstremt verdifull og menneskelig. Tross alt er lukt den sansen som kan fremkalle de sterkeste minnene og følelsene. Nå prøver imidlertid det amerikanske IT- og konsulentselskapet IBM å snu den tradisjonelle modellen på hodet ved å bruke kraften til kunstig intelligens for å utvikle dufter. Så kan AI-skapte parfymer snart bli et massefenomen? Kanskje det allerede er tilfelle.

Kunstig intelligens og roboter har verken nese eller luktesans, men de kan fremdeles skape dufter

AI-skapte parfymer kommer snart til markedet roboter med rose

To parfymer laget av KI er allerede på markedet

IBM Research har nylig jobbet med Symrise, et ledende globalt parfymefirma basert i Tyskland og kunder som Estée Lauder, Avon, Coty og Donna Karan, gikk sammen om å utvikle en algoritme for produksjon av parfymer. Dette kalles Philyra, den greske gudinnen for skjønnhet, parfyme, helbredelse og skriving.

I følge Symrise Scent & Omsorgsformann Achim Daub selskapet har allerede solgt to AI-parfymer til O Boticário, Brasiliens nest største skjønnhetsbutikk. Begge duftene ble lansert i slutten av mai 2019 med tanke på den kommende Valentinsdagen, som vil bli feiret der 12. juni.

Egon ON Me and Egon On You – dufter for kvinner og menn

AI-skapt parfymer vil snart være på markedet egon på meg og du parfymer

Egeo ON Me, den feminine duften, er fruktig med toppnoter av melon, fersken, ananas, anis, appelsinblomst, bergamott, sitron, eple, agurk, pepper og mandelblomst. Hjerte notater er jasmin, freesia, liljekonvall, pasjonsblomst, grønne blader, hvit rose, bringebær, akasie, tuberose og brunelle. Basenoter er vanilje, sandeltre, patchouli, musk, rav og karamell.

Egeo ON You er en maskulin fougère-woody duft som starter med noter av melon, fersken, ananas, bergamott, mynte, kardemomme og eukalyptus og utvikler seg til et hjerte med salvie, galbanum, lavendel, grønne blader og bukkehornkløver. Bunnoten er sandeltre, vetiver, moskus, benzoin, rav og kondensert melk.

Begge duftene ble til slutt justert litt av en parfymer for å få frem et bestemt notat og for å sikre at de varte lenger på huden. Symrise har til hensikt å spre denne teknologien rundt om i verden, inkludert til parfymeriet.

Symrise parfymertester og forbedrer parfymer laget av AI

AI-skapte parfymer lanseres snart profi-tester og forbedrer aromaen

Hvordan blir egentlig parfymer laget av AI??

Symrise har 1,7 millioner duftformler som parfymer har samlet over mange tiår. Disse inkluderer dufter som nå eies av selskaper som Estée Lauder og Coty, samt smaker for ting som tannkrem, vaskemiddel, lys, snacks, brus og til og med dyrefôr.

Symrise delte hele listen over duftformler med IBM, sammen med informasjon om hvordan det gikk med salget. Philyra la dette til en database og sammenlignet det med ytterligere kundedata levert av Symrise, f.eks. B. Hvilke dufter var bestselgere og hvor, hvem kjøpte dem og hvilken aldersgruppe foretrakk hvilke dufter mest. AI kan deretter bruke denne informasjonen til å lage nye formler som er rettet mot spesifikk demografi.

Philyra bruker teknisk statistikk, ikke kreativitet

AI-skapte parfymer vil snart komme på markedet Symrise philyra prosjekt

De to parfymene Egon ON Me and You var dufter rettet mot brasilianske tusenårige. Tross alt er de minst redd for slike utradisjonelle endringer. Begge fikk enestående anmeldelser fra fokusgrupper. De var til og med i stand til å hevde seg mot andre parfymer som også er populære blant brasilianske tusenårige.

Symrise vet ennå ikke om teknologier som Philyra vil ha innvirkning på kostnaden for parfymer. Det er også for tidlig å se om denne typen AI kan rulles ut i stor skala. Men med tanke på at AI allerede beseirer verdensmestere i spill som Dota 2 og utvikler influensavaksiner, bør det ikke være lenge. IBM mener også at den samme teknologien også kan være nyttig i utviklingen av smaker, kosmetikk, men også lim, smøremidler og byggematerialer.

Philyra var en tessalsk gudinne og formskifter

AI -parfymer vil snart bli lansert philyra prosjekt

AI-skapte parfymer vil snart treffe markedet egon på meg egon på deg