Solen vår er et ekte mysterium. Vi vet fremdeles så lite om vår egen stjerne! For eksempel vet vi allerede at de kuleste solflekkene har en temperatur på rundt 4000 grader Celsius. Vi vet også at koronaen kan få opptil 10 millioner grader! Hvordan og hvorfor disse ekstremene skjer er fortsatt et mysterium.

Et annet fenomen vi bare har begynt å forstå er hvordan det kokende plasmaet som skaper utførlige mønstre på soloverflaten fungerer langt utover stjernen. Solens påvirkning påvirker hele solsystemet i form av romvær, noe som kan ha alvorlige effekter på elektroniske enheter og romstasjoner. Dette kan forstyrre satellittkommunikasjon, påvirke flytrafikken og til og med forårsake strømbrudd.

En voldsom solstorm kan lamme kommunikasjon på jorden og forårsake enorme økonomiske skader

Det mest detaljerte bildet som noen gang er tatt av solen er vår solstjernekorona

For å finne ut mer om vår mektige stjerne, National Science Foundation (NSF) nylig hennes nyeste Daniel K. Inouye solteleskoper presentert. Med en blender på 4 meter er dette det største solteleskopet i verden i dag. Det ligger på Haleakala, på en vulkan på Hawaii -øya Maui. Stedet ble valgt på grunn av det klare dagværet og de gunstige atmosfæriske siktforholdene.

Solteleskopet har produsert det høyeste oppløsningen av solen som noen gang er registrert

Det mest detaljerte bildet som noen gang er tatt av solens solteleskop i hawaii

Etter ti års planlegging og syv års konstruksjon ble det første fotografiet av teleskopet publisert. Bildet viser et nærbilde av solens overflate, med et mønster av kokende plasma som ruller over det. Hver av de cellelignende strukturene er på størrelse med Texas. Varmt plasma stiger til midten av hver celle og fører varme fra innsiden av stjernen til utsiden.

“Siden NSF begynte å jobbe med dette bakkebaserte teleskopet, har vi ventet spent på de første bildene,” sa NSF-direktør France Córdova i en pressemelding. “Vi kan nå dele disse bildene og videoene, som er de mest detaljerte av solen vår så langt. NSFs Inouye solteleskop vil kunne se de magnetiske feltene i koronaen der det oppstår solbluss. Disse kan ha stor innvirkning på livet på jorden. Med dette teleskopet kan vi bedre forstå hva som påvirker romværet, og varslere kan bedre forutsi solstormer. “

Se kokende plasma i nylig utgitt video

Det mest detaljerte bildet som noen gang er tatt av solens offisielle fotoerklæring

Det mest detaljerte bildet som noen gang er tatt av solen super detalj stjerne

Etter at dette første bildet er fullført, vil teleskopet bare tjene vitenskapelige formål fra nå av. “Det er en spennende tid å være solfysiker,” sa Valentin Pillet, direktør for NSFs National Solar Observatory, i uttalelsen. “Inouye solteleskopet tilbyr fjernmåling av de ytre lagene av solen og de magnetiske prosessene som finner sted i dem.” Det vil bli lansert i forbindelse med andre solobservasjonsinstrumenter som Parkers solsonde og fremtidens Solar Orbiter.

Forskere ser på fremtiden for solvitenskap med håp. Det nye teleskopet vil muliggjøre innsamling av enestående mengder data om stjernen vår, ifølge David Boboltz, programdirektør i NSFs avdeling for astronomiske vitenskaper. “Inouye solteleskop vil samle mer informasjon om solen vår i de første fem årene av sitt liv enn noen soldata samlet inn siden Galileo, da han først pekte et teleskop mot solen i 1612.”

I fjor delte NASA dette skumle bildet av solen bare dager før Halloween. “Ansiktet” dukket opp på soloverflaten i 2014 da den nådde sin maksimale aktivitet

Det mest detaljerte bildet som noensinne er tatt av solen halloween sun nasa