Et team av nevrokirurger fra Baylor College of Medicine i Texas og University of California i Los Angeles har delvis gjenopprettet seks blindes syn ved hjelp av et paradigmeskiftende implantat som sender bilder direkte til hjernen. Den nye metoden, kjent som Orion, bruker et videokamera festet til briller som sender informasjon til 60 elektroder. Disse elektrodene implanteres direkte i hjernens visuelle cortex. Skadede optiske nerver omgås fullstendig. Hos pasienter som ikke ble født blinde, kan hjernen videre bruke disse rådataene til å sette sammen miljøet rundt dem.

Selv om pasientene fremdeles ikke har krystallklart syn, kan de nå identifisere grunnleggende visuelle former. For eksempel kan du nå se hvor fortauet, gresset eller vinduet er. Du kan se lys fra mørke, men du kan ikke se noen farger. Pasientenes erfaringer varierer også. Noen kan lese små bokstaver og andre ikke. Det alene kan gjøre en stor forskjell i ditt daglige liv.

Rundt 1,5 millioner mennesker verden over lider av retinitis pigmentosa, som denne metoden har vist seg å være effektiv

Eksperimentelt implantat kan gjenopprette syn for blinde mennesker retinitis pigmentosa effekter

Implantatet er plassert rett i den visuelle cortex i hjernen

Eksperimentelt implantat kan gjenopprette syn for blinde mennesker eller orionimplantat i hjernen

Ved hjelp av teknologi for å reprodusere synet – en skifter for blinde mennesker

Tidligere forsøk på å gjenopprette synet har ofte fokusert på selve øyet, for eksempel en studie fra 2018 der forskere implanterte bittesmå fotopreseptorer i gull i øynene på blinde mus.

“Når du tenker på syn, tenker du på øyne, men det meste av arbeidet foregår i hjernen. Lyspulsene som projiseres på netthinnen blir omdannet til nevrale signaler og overført til deler av hjernen langs synsnerven, forklarte Dr. Daniel Yoshor, styreleder og professor i nevrokirurgi i Baylor. “Hvis vi hadde hundretusenvis av elektroder i hjernen, kunne vi teoretisk sett produsere et rikt visuelt bilde. Tenk deg et maleri med pointillisme -stil der tusenvis av små prikker kommer sammen for å skape et komplett bilde. Vi kan gjøre det samme ved å stimulere tusenvis av steder i hjernen. “

Orion er en modifisert versjon av Argus II, som inkluderer briller med kamera og ekstern prosessor

Eksperimentelt implantat kan gjenopprette syn for blinde mennesker argus og orion brillen

Ytterligere 6 millioner mennesker som er blinde av andre årsaker (kreft, diabetisk retinopati, glaukom, traumer) kan hypotetisk dra nytte av Orion

Eksperimentelt implantat kan gjenopprette syn for blinde. 1,5 millioner mennesker lider av retinitis pigmentosa

Pointillisme er en maleteknikk der små, forskjellige fargepunkter brukes i mønstre for å lage et bilde

Eksperimentelt implantat kan gjenopprette visjonen til blinde VanGogh selvportrett

I gresk mytologi er sollyset som kurerer Orions blindhet en allegori for moderne vitenskap

Eksperimentelt implantat kan gjenopprette synet til den blinde jegeren