Forskere har nylig funnet en måte å slå på en LED ved å dra nytte av nattens kulde. En prototype av motstykket til solenergi var på taket av Stanford campus testet i California. En større versjon av denne nattlige kraftgeneratoren kan forhåpentligvis en dag tenne rom, lade mobiltelefoner eller drive andre elektroniske enheter i fjerntliggende eller ressurssvake områder der det mangler strøm om natten. Så energi fra nattehimmelen kan snart bli en daglig virkelighet.

Solceller er inaktive etter solnedgang

Energi fra nattehimmelen - solceller snudde opp ned solfattige ved solnedgang

Hvordan kan du få energi fra nattehimmelen??

I hjertet av prototypen er en termoelektrisk generator som genererer elektrisitet når den ene siden er kjøligere enn den andre. Høres litt ut som sci-fi, men henter inspirasjon fra naturlige prosesser. Den himmelvendte siden er festet til en aluminiumsplate som er forseglet under et gjennomsiktig deksel og omgitt av isolasjon for å holde varmen borte.

Denne platen forblir kjøligere enn omgivelsesluften ved å frigjøre den absorberte varmen som infrarød stråling. En lignende metode driver også NASAs Curiosity Rover på Mars. Den termoelektriske generatoren henter varme fra plutoniumstråling.

Faktisk er denne energien fra nattehimmelen hundre prosent naturlig prosess. Hvis det ikke er skyer om natten for å fange varme, kan gjenstander nå en lavere temperatur enn omgivelsesluften. Det er nettopp derfor gressblader kan fryses på klare høstmorgener, selv når lufttemperaturen er over frysepunktet. Mennesker har utnyttet denne effekten i mange årtusener. For seks tusen år siden, i det som nå er Iran og Afghanistan, bygde perserne enorme bikubeformede strukturer kalt yakhchal (ishus) som brukte denne passive kjølende effekten til å lage og lagre is i ørkenen.

Is i ørkenen? Ja, med dette smarte trikset!

Energi fra nattehimmelen - solceller snudd på hodet yakhchal skaper is

En vellykket test av en prototype

Ingeniør Wei Li og kolleger fra Stanford University testet en 20 cm prototype av enheten deres på en klar desembernatt. Generatoren produserte omtrent 25 milliwatt effekt per kvadratmeter – nok til å drive en liten LED. Teamet anslår at ytterligere designforbedringer, for eksempel bedre isolasjon av kaldplaten, kan øke produksjonen til minst 0,5 watt per kvadratmeter.

Kraftproduksjonen er alltid mye lavere enn med solceller, som vanligvis produserer minst 100 watt per kvadratmeter. Denne nattgeneratoren kan imidlertid være ekstremt nyttig for nødstrømforsyning eller for folk som ikke er avhengige av nettet. Teamet planlegger å bruke generatoren til å drive eksterne værstasjoner eller til andre miljøsensorer. Dette kan være spesielt effektivt i polarområder der det ikke skinner sollys på flere måneder.

Det sies at enheten er mye billigere enn solceller

Energi fra nattehimmelen - solceller snudde opp ned på prototypen til teamet

I en nødssituasjon kan selv de minste elektrisitetsmengdene være viktige

Energi fra nattehimmelen - solceller snudde opp ned på lyspærer om natten

Energi fra nattehimmelen - solceller snudde opp ned på solenergi om natten elektrisitet i mørket