Bestikk av plast kan se ganske ufarlig ut ved første øyekast. Det er så lite og lett! Faktisk er engangsbestikk en av de verste årsakene til den nåværende globale plastkrisen. Bare i USA kastes rundt 40 milliarder plastgjenstander hvert år etter bare én bruk. Ting ser ikke mye bedre ut for Europa for tiden heller. Heldigvis ble det nylig vedtatt en ny lov som forbyr engangsplastgjenstander som tallerkener, bestikk, sugerør og bomullspinner. Imidlertid førte denne loven mange forbrukere til å stille seg selv følgende spørsmål – Hvilke alternativer er det? Et selskap som tar dette problemet til seg, er en banebrytende ny San Diego-basert oppstart, TwentyFifty.

Små plastpartikler svelges av fisk og havner før eller siden på tallerkenen vår igjen

Komposterbart bestikk fra TwentyFifty kan løse den globale plastkrisen, havbølger av bestikk av plast

TwentyFifty lager bestikk som komposterer på en måned og er bra for hagen din i prosessen

TjueFemti er oppkalt etter år 2050 – året mengden plastavfall i havet sies å ha overskredet mengden fisk. En forferdelig spådom for å si det mildt. Som svar har TwentyFifty utviklet en rekke komposterbare bestikk som lover å brytes helt ned på mindre enn en måned.

Knivene, gaflene og skjeene er laget av 100% naturlige korn som mais, soya og hvete. Disse brytes ikke bare raskt ned, men de gjødsler også hagen din i mellomtiden og fremmer veksten av enda mer korn.

Til tross for deres nedbrytningsevne, ikke bekymre deg for at bestikket ikke vil gjøre det som er tiltenkt. Redskapene er tilstrekkelig robuste og varmebestandige opptil 75 grader, selv om de utsettes for varmt vann (eller suppe).

Forhåpentligvis vil ikke denne spådommen bli realisert

Komposterbart bestikk fra TwentyFifty kan løse den globale plastkrisen rosa plastgaffel i havforurensning

Dette bestikket er faktisk ganske bra for komposthaugen

Komposterbart bestikk fra TwentyFifty kan løse den globale plastkrisen

Er dette bestikket bedre enn alternativene på markedet??

Mens andre komposterbare bestikkmerker allerede er tilgjengelige på markedet, hevder grunnleggerne av TwentyFifty at de er foran kurven. Noen alternativer bruker for eksempel maisstivelse som grunnlag for produktene sine. Disse redskapene må først knuses i ekstremt små biter og deretter komposteres ved høye temperaturer før de effektivt kan biologisk nedbrytes. Selv når denne biologiske nedbrytningsprosessen finner sted, kan de etterlate seg et klebrig harpikslignende materiale som kan skade jorda og føre til at metangass frigjøres. På en komposthaug i bakgården ville slike alternative redskaper ta omtrent to år å brytes helt ned! Det er egentlig ikke det de fleste av oss tenker på som komposterbart.

TwentyFifty bestikk er for øyeblikket bare tilgjengelig online. Prisene starter på 10 euro for 12 komposterbare redskaper. Gitt, det er en god del mer enn du ville betale for engangsplastalternativet. På den annen side, hvis vi fortsetter å bruke det etablerte plastbestikket, har vi kanskje ikke en planet i en altfor fjern fremtid der bestikk er verdt å selge. Vi vil med interesse se hvordan TwentyFifty håndterer oppdraget sitt. Reisen til mer bærekraftige redskaper starter her!

Veien til en renere planet begynner med deg

Komposterbart bestikk fra TwentyFifty kan løse den globale plastkrisen. Müsli i miljøvennlig emballasje og organiske skjeer

Komposterbart bestikk fra TwentyFifty kan løse de globale plastkriseskjeene som er gode for hagen og naturen