Forskere har oppdaget et mutert bakterieenzym som er i stand til å bryte ned PET -plastflasker nesten helt i løpet av få timer. I et bevis på konseptdemonstrasjon ble det nye enzymet brukt til å bryte ned massevis av plastflasker. På bare 10 timer hadde det 90% ødelagt søppelet! Dette fremgår av en artikkel som nylig ble publisert i tidsskriftet Nature. Faktisk så forskerne det utrolige enzymet tilbake i 2012 da dets egenskaper ved et uhell ble oppdaget i en screening av 100 000 mikroorganismer. Siden den gang har den vært gjenstand for forskning og forbedring.

Carbios, det franske selskapet bak utviklingen håper å oppnå industriell resirkulering på bare fem år. For dette formål har det inngått samarbeid med selskaper som Pepsi og L’Oréal for å fremskynde prosessen. Det signerte også en kontrakt med biotekselskapet Novozymes om å produsere det nye enzymet i stor skala. Dette gjøres ved bruk av sopp i masseproduksjonsprosessen. I tillegg planlegger Carbios å gjenta testing av enzymet i 2021 på et demonstrasjonsanlegg nær Lyon, Frankrike.

Enzymet lever praktisk talt av PET -plastflasker

Muteret bakterieenzym bryter ned plastflasker i timers bakterier under mikroskopisk grafikk

Muteret bakterieenzym bryter ned plastflasker på timer. Bakterier spiser plastavfall fra kjæledyr

Enzymet bryter ikke bare ned plastflasker, det gjør mye mer!

Den mest spennende delen av gjennombruddet er ikke bare hvor raskt enzymet kan bryte ned plastflasker. Det muterte bakterielle enzymet bryter faktisk ned plast slik at det kan resirkuleres til nye vannflasker av høy kvalitet. Dette er et betydelig fremskritt i forhold til plasten av lavere kvalitet som skyldes gjeldende resirkuleringsteknikker.

PET -plast er den største forurenseren av miljøet

Muteret bakterieenzym bryter ned plastflasker på timer Resirkuler plastflaskeavfall på riktig måte

“Gjeldende estimater antar at av de 359 millioner tonn plast som produseres årlig over hele verden, akkumuleres 150 til 200 millioner tonn på deponier eller i det naturlige miljøet,” skriver forskerne i en artikkel som beskriver arbeidet deres.

Forskerne håper nå å snu denne alarmerende statistikken på hodet. Og det med deres muterte bakterielle enzym. For tiden kan den bare resirkulere polymer polyetylentereftalat (PET). Imidlertid er PET den mest brukte termoplastiske polymeren i verden og brukes til å lage plastflasker, polyesterklær, matbeholdere, emballasje og mye mer. Ja, naturen beviser igjen og igjen at den alltid finner en måte å håndtere avfallet vårt. Forhåpentligvis vil dette enzymet markere slutten på plastavfallet.

Enzymet ser omtrent slik ut under et mikroskop

Muteret bakterieenzym bryter ned plastflasker i timevis med eksperimentelle franske forskere

Muteret bakterieenzym bryter ned plastflasker i løpet av timer Forskere utvikler enzymbakterier

Snart finner vi ikke mer søppel i havene

Muteret bakterieenzym bryter ned plastflasker på timer. Kjæledyr av plast i havet