Nikon Instruments Inc. har kunngjort vinnerne av sin 45. Nikon Small World Photomicrography Contest. Den årlige fotokonkurransen inviterer fotografer og forskere fra hele verden til å sende inn bilder av alt som er synlig under mikroskopet. I år tok Teresa Zgoda og Teresa Kugler fra USA førsteplassen for sitt fantastiske og nøye forberedte bilde av et skilpaddeembryo. Det fargerike sluttbildet tatt opp med fluorescens og stereomikroskopi er et mesterlig eksempel på sømteknikken.

Nikon Small World 2019 1. plass: Skildpaddeembryo med fluorescens og stereomikroskopi

Vinnerbildene fra Nikon Small World 2019 er her! Turtle embryo gevinst

Når forskere søker sannheten i den naturlige verden, fanger de ofte også skjønnheten. Dette var tilfellet for mikroskopitekniker Teresa Zgoda og mikrofotograf Teresa Kugler. Under en time ved Marine Biological Laboratory i Woods Hole kombinerte paret fluorescensmikroskopi og stereomikrografi for å skape et levende portrett av et utviklende skilpaddeembryo.

Siden embryoet var mer enn 2,5 cm langt, kunne ikke Zgoda og Kugler fange alle detaljene i ett bilde. I stedet samlet de hundrevis av bilder med fokus på forskjellige steder og lag av skilpadden for å lage en sammensetning av hele embryoet. Denne teknikken kalles søm i fotografering.

Nikon Small World 2019 2. plass: Dype fargekodede projeksjoner av tre stentorer, encellede ferskvannsprotozoer

Vinnerbildene fra Nikon Small World 2019 er her! tre stentorer ferskvannsdyr andreplass

Dr. Igor Siwanowicz, forsker ved Janelia Research Campus ved Howard Hughes Medical Institute i Ashburn og en Nikon Small World Veteran, vant andreplassen for sitt sammensatte bilde av tre encellede ciliatdyr som kalles trompetdyr. Cilia, bittesmå hår som brukes til bevegelse og fôring, kontrasterer fint med den svarte bakgrunnen. I følge Siwanowicz er stentorer ofte vanskelige å se i sin utvidede trompetlignende form fordi de stadig deformerer kroppen din.

Nikon Small World 2019 3. plass: Alligatorembryo i nerve- og skjelettutvikling

Vinnerbildene fra Nikon Small World 2019 er her! alligator embryo utvikling tredjeplass

I paleontologi- og utviklingslaboratoriet til Bhart-Anjan Bhullar ved Yale University fotograferte doktorand Daniel Smith Paredes et amerikansk alligatorembryo på dag 20 av utviklingen. Ved å bruke forskjellige immunologiske flekker, var Paredes i stand til å vise nervene (hvite) og deres forhold til de utviklende beinene (gule). Han studerer hvordan en rekke forskjellige former for virveldyr blir skapt under utvikling. Dette bildet representerer mange tusen individuelle bilder som er slått sammen.

I tillegg til de 20 vinnerne, delte de fire jurymedlemmene 88 bilder av forskere og kunstnere fra 100 land i Nikon Small World -konkurransen. Se hele bildegalleriet her på.

Nikon Small World -konkurransen ble dominert av bilder av flora og fauna

Vinnerbildene fra Nikon Small World 2019 er her! tverrsnitt av en tulipanløk

Gravide Daphnia magna, små planktoniske krepsdyr

Vinnerbildene fra Nikon Small World 2019 er her! gravid daphnia magna plankton

Cuprite (mineral fra kobberoksid)

Vinnerbildene fra Nikon Small World 2019 er her! cuprite minerall fotografert

vitamin C

Vinnerbildene fra Nikon Small World 2019 er her! vitamin c fotografert

Vinnerbildene fra Nikon Small World 2019 er her! cristobalittkrystall i kvartsmineralvert