Når vi tenker på en robot, tenker vi vanligvis på en autonom maskin som kan ta plassen til mennesker i forskjellige oppgaver. Imidlertid kan visse roboter også forbedre menneskelige ferdigheter. Dette gjelder spesielt for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Det er her Jaco kommer inn – en robotarm fra det kanadiske teknologiselskapet Kinova Robotics. Robotarmen kan enkelt festes til hvilken som helst elektrisk rullestol og fungere som en slags tredje arm. Dette kan hjelpe mennesker med begrenset mobilitet til å leve mer selvstendig.

For mange rullestolbrukere er uavhengighet fortsatt bare en drøm – Jaco skal bidra til å gjøre det til virkelighet

Robotarmen Jaco kan hjelpe rullestolbrukere med hverdagslige oppgaver. Arm holder eple og iskrem trygg

Robotarm Jaco kan hjelpe rullestolbrukere med dagligdagse oppgaver med roboter som jobber i fremtiden

Rullestolbrukere kan styre robotarmen med de samme kontrollene som de allerede bruker for å styre rullestolene. Kinova har integrert Jaco i eksisterende kontroller for å gjøre den så intuitiv og enkel å bruke som mulig. Robotarmen er designet for å hjelpe til med alle slags dagligdagse aktiviteter. Jaco kan blant annet åpne dører, plukke opp forskjellige gjenstander (opptil 2 kg i vekt), sminke deg eller gjøre det lettere for deg å kommunisere med mennesker og kjæledyr.

Jaco fungerer som en tredje arm og er veldig intuitiv

Robotarm Jaco kan hjelpe rullestolbrukere med hverdagslige oppgaver å ta vare på en dyrehest med arm

Jaco robotarm kan hjelpe rullestolbrukere med dagligdagse oppgaver lettere å samhandle med mennesker

Det sies at robotarmen ligner en naturlig menneskelig arm

Kinova designet Jaco for å etterligne en fullt funksjonell menneskelig arm. Den har en skulder, albue og håndledd med tre fingre, noe som gjør den til sammen 16 glatte bevegelser fra alle vinkler. Robotarmen er utstyrt med et eksoskelet i karbonfiber og er derfor funksjonelt, allsidig, værbestandig og holdbart. Av denne grunn er den allerede mye brukt i forskning. Det får også Jaco til å se veldig futuristisk ut.

Robotarmen har blitt brukt oftere i forskning den dag i dag

Jaco robotarm kan hjelpe rullestolbrukere med hverdagslige oppgaver kinova -roboter i forskning

Jaco robotarm kan hjelpe rullestolbrukere med hverdagslige oppgaver og gjøre hverdagslige oppgaver enklere

Dessverre, selv om Kinova bygde Jaco robotarmen for å gjøre det mulig for rullestolbrukere å samhandle og navigere lettere i verden, er selve enheten fremdeles stort sett utilgjengelig. I Tyskland er prisen på 35 000 dollar dekket av helseforsikring. I USA og mange andre steder er dette imidlertid ikke tilfelle ennå. En billigere versjon av Jaco er i gang, men kutte kostnader betyr også å ofre fart og finmotorikk.

Dessverre er Jaco fremdeles altfor dyrt for mange rullestolbrukere

Robotarm Jaco kan hjelpe rullestolbrukere med hverdagslige oppgaver under halloween

Jaco robotarm kan hjelpe rullestolbrukere med hverdagslige oppgaver og hjelper dem å drikke og spise