SpaceX hadde en utrolig begivenhetsrik helg full av store suksesser. Crew Dragon -kapselen ble lansert og reiste vellykket til den internasjonale romstasjonen. For første gang var også astronauter der. Dessverre gikk ikke alt etter planen. En test av SpaceX Starship endte i flammer fredag. Romfartøyets statiske thruster -test resulterte i en massiv eksplosjon og fullstendig tap av prototypen kjent som SN4.

Starship, en rakett med en høyde på 120 meter, skal transportere mennesker og 90 718 kg last til månen og Mars. Det er neste generasjons fullt gjenbrukbare bærerakett og er kjernen i Elon Musks ambisjoner om å gjøre romfart rimelig for mennesker. Her er all informasjon om den mislykkede Starship -testen.

En kunstnerillustrasjon av SpaceX -romskipet

SpaceXs rakettprototype Starship SN4 eksploderer under en testillustrasjon av raketten i verdensrommet

SpaceX -prototypen rakett SN4 eksploderte nær Boca Chica, Texas

SpaceXs Starship SN4 -rakettprototype eksploderer under en stor eksplosjon -ildkuleprøve

Eksplosjonen av Starship -prototypen ble fanget på video

Tester av SpaceXs biler er vanligvis ikke offentlige. Dette faktum hindrer imidlertid ikke entusiaster i å grave seg ned og eksternt registrere noen av selskapets innsats. NASASpaceflight er en av disse gruppene og ga nylig ut en live video feed av den statiske motortesten som fanger den utrolige eksplosjonen i all sin prakt.

At 5 timer lang video er ganske vill. Det starter med utarbeidelsen av Starship -prototypen og ledsages av kommentarer fra NASAS -romfartentusiaster. Først ser det ut til at alt går greit til testområdet er oversvømmet med en slags røyk. Dette ble senere identifisert av SpaceX som flytende metan.

Ikke overraskende, eksplosjonen som fulgte kort tid etter, utslettet Starship SN4 nesten helt. Den enorme ildkulen kutter den nedre tanken i stålkonfetti og bryter umiddelbart gjennom den øvre, som faller til bakken og deretter eksploderer igjen. Lanseringsplaten som Starship ble festet på, ble også uopprettelig skadet og har blitt fullstendig demontert og skrotet i løpet av de to dagene siden anomalien.

Restene av romskipet Starship SN4 er allerede fjernet fra testputen

SpaceXs Starship SN4 -rakettprototype eksploderer under tester av eksplosjonsrakettrester fra boca chica texas

SpaceXs eksisterende romskipskyteskive ble hardt skadet av SN4 -eksplosjonen og har siden blitt fullstendig demontert

SpaceXs Starship SN4 -prototype -rakett eksploderer hardt skadet metallskrap under test av skyteputen

SpaceX mistet alle de tre tidligere Starship -prototypene til lignende feil under testing. De to første eksploderte under trykktester. Den tredje versjonen kollapset i april på grunn av et problem som administrerende direktør Elon Musk senere tilskrev ventiler som lekker. Til tross for den uheldige serien med feil, har SpaceX allerede begynt å produsere og montere de nye etterfølgerne Starship SN5 og SN6.

Romskipene SN5 og SN6 vil stå ferdig samtidig i SpaceXs nye vertikale monteringsbygning

SpaceXs rakettprototype Starship SN4 eksploderer under tester sn5 og sn6, som allerede er i produksjon

Massiv ildkule

SpaceXs rakettprototype Starship SN4 eksploderer under eksplosjonstest av ildkule i rakettprøve i Texas

SpaceXs rakettprototype Starship SN4 eksploderer mens rester av rakettprøven testes