Slik bør du passe på porselenet ditt

Rent “hvitt gull”! Det er ikke for ingenting at benporselen ble kalt det for mange tiår siden. Den dag i dag er dette materialet fortsatt ansett som edelt og av høy kvalitet og foretrekkes av mange av oss, spesielt ved spesielle festlige anledninger, som et viktig tillegg til borddekorasjoner. Porselen servise har alt. Tallerkener, kopper eller boller laget av porselen ser ikke bare raffinerte ut, men du kan også umiddelbart se forskjellen når du berører dem. Verden av porselen er mangefasettert og spennende. I lang tid holdt kineserne hemmeligheten om hvordan de ble laget. Selve navnet kommer faktisk fra det italienske ordet porcella – en type skall som ser ut akkurat som porselen. Marco Polo navngav materialet porselen først fordi han trodde at kineserne gjorde det ut av det. Det var først senere, i 1748, at Thomas Frey søkte om patent på det såkalte benporselen. Den består av kaolin, kvartssand, feltspat og oppbrent beinaske. Selv om beinporselen er et mykt porselen og til og med ser litt gjennomsiktig ut, er det faktisk ganske robust og har en høy kantfasthet. Det såkalte fine porselen i Kina, som er en videreutvikling av vitro-porselen av høy kvalitet med rustikk stil fra Villeroy, er enda finere og mer elegant & Boch er. Hardt porselen er derimot preget av økt slagfasthet og optimal ripebestandighet.

Porselenretter av høyeste kvalitet

porselensfat hvite blå skålkopper

Vask porselenretter for hånd

Til tross for forskjellige egenskaper og variasjoner i produksjonsprosessen, er alle typer porselen servise forent på ett punkt: den tidløse elegansen og edel karisma som utstråles fra hvert enkelt stykke. Ekte skatter som disse bør lagres og tas vare på for å kunne nyte dem så lenge som mulig.

Her har vi rett og slett listet opp de viktigste rengjørings- og pleietipsene for deg.

Vær forsiktig, spesielt når det gjelder fine arvestykker eller antikviteter. Oppvaskmaskiner er en nyere oppfinnelse som ikke var kjent på bestemors tid. Derfor er eldre porselensretter definitivt ikke egnet for oppvaskmaskinen. Det anbefales derfor på det sterkeste å alltid vaske de gode bitene for hånd. Bruk bare myk oppvaskmiddel og aldri bruk slipende rengjøringsmidler eller lignende. Lunkent vann, myke svamper og lofri tørkekluter er ideelle. Med nyere porselenservise bør du alltid ta hensyn til vasketestforseglingen, spesielt med fargede dekorasjoner. Du kan få detaljert informasjon direkte fra spesialforhandlere som f.eks Rosenthal. I prinsippet regnes nesten alle moderne porselenserviser uten dekorasjon for oppvaskmaskin. Likevel, alltid ta en titt!

Tidløs eleganse og enkel estetikk laget av porselen

porselen fat tekanner boller kopper sukker bolle

Ut til oppvaskmaskinen!

Hvis du allerede har sørget for at serviset i porselen kan se oppvaskmaskinen din fra innsiden, kan du også legge det i det på en veldig avslappet måte. Du bør imidlertid alltid sørge for at det er nok plass. Så vannet kan sirkulere uhindret i mellom og eventuelle påvirkninger forhindres. Følgende gjelder her: bruk milde vaskemidler og sett oppvaskmaskinen til en skånsom vask. Ikke bruk for høye temperaturer når du tørker. Det er også lurt å åpne oppvaskmaskinen umiddelbart etter at den er tørket, slik at vanndampen ikke forurenser porselensoverflaten unødvendig. Med gjenstridige avleiringer, kalkflekker og metallslitasje gjennom bestikket, kan du også få spesielle porselensrensere som hjelper.

Ekstra tips: Hvis porselensfatene er utstyrt med sølv-, gull- eller andre metalldekorasjoner, gjelder alltid følgende: vask for hånd! Dette er den eneste måten å bevare skjønnheten i rettene lenger.

Oppbevar alltid porselensfatene veldig nøye, og sett aldri tallerkener og boller rett oppå hverandre, legg heller myke servietter eller et stykke papir mellom dem.

Fargerikt servise av porselen av John Lewis

porselen retter fargerike tallerkener kaffekopper tekanne john lewis

Redaktørens anbefaling:

“Touch” er navnet på det fantastiske Porseleninnovasjon fra KAHLA. Den fløyelsaktige overflaten er også 100% trygg for oppvaskmaskin.

Konklusjon

Edelt porselen servise bør ikke mangle på noen bankettbord. Enten det er kunstneriske arvestykker eller moderne design, tilbyr dette materialet alltid en høy dose luksus og beroligende estetikk. Fra Meissen Manufaktur til Rosenthal Versace til KPM Berlin finner du et bredt og mangesidig utvalg av produkter av høy kvalitet som gir rettene og drikkene dine prikken over i’en..

Du kan finne disse fantastiske skjønnhetene i gull hos Jonathan Adler

porselen servise gullmerke tallerken jonathan adler

Filigranmønstre med et rustikt preg

porselen servise blå mønster blomstermønster

Subtil i hvitt på bankettbordet

porselen servise borddekorasjon blomster hvite kopper tallerkener champagnefrukt

Fine arvestykker med blomstermotiver

porselen servise vintage arvestykker samleobjekter kaffe service kaffekopper

Høykvalitets porselen for en minimalistisk smak

porselen servise hvit tallerken serveringsfat krystallglass

“Touch” – porseleninnovasjonen fra KAHLA

porselen servise kahla touch borddekorasjoner tallerkener kopper boller

porselen servise kahla blad av gull gull band

servise kahla touch kaffe servise kopper tallerkener

porselen retter kahla touch kjøkkenutstyr tallerkener juicer juicer sitron avokado

porselensretter kahla berøringsplater boller te drink

RAK porselen servise, designet av Gemma Bernal

porselensretter rak tallerkener borddekorasjoner sunt å spise gemma bernal

Porselen av høy klasse av Stefano Ricci

porselen fat tallerkener boller kopper luksus stefano ricci

Porselens finesser fra Villeroy&Boch – Althea Nova -samlingen

porselen servise bord dekorasjon tallerkener tekanne sukker bolle villeroy boch althea nova

Audun -samlingen med en rustikk ettersmak 

porselen servise villeroy boch collection audun

Et snev av Provence

porselen servise villeroy boch kopper lavendel bord dekorasjon

Festlig bordpynt for ekte purister

porselen servise hvit borddekorasjon kopper tallerkener gylne lysestaker

Påskebordet ditt kan se slik ut!

porselen servise påske bord dekorasjoner delikatesser