Asparges er en velsmakende vårboer og også en næringsrik grønnsak. Vårgrønnsakene passer godt til mange andre grønnsaker, så vel som til forskjellige smaker. Hvis du kjøper ferske asparges, enten fra bondens marked eller i matbutikken, er det best å spise den med en gang. I det følgende vil vi forklare hvilke typer asparges det finnes og hvordan de kan tilberedes. Vi er spesielt opptatt av hvordan vi skal tilberede grønne asparges. Hold deg til det …

Varianter av asparges – grønn, lilla og hvit

forberede grønne asparges asparges varianter forskjeller

Asparges kommer i nyanser av grønt, hvitt og lilla. Lilla og hvite asparges selges sesongmessig på bondemarkeder eller i spesialforretninger, men hvite asparges tilbys ofte bare konservert i bokser eller krukker.

Alle tre varianter av asparges er tilgjengelige om våren, men forskjellene deres går langt utover fargen.

Forskjellene mellom hvite og grønne asparges inkluderer tekstur, smak, riktig tilberedning og kanskje den største forskjellen av alle, dyrkingsmetoden.

Hvordan tilberede grønne asparges?

Tilbered grønne asparges Kjøp asparges vårgrønnsaker

Hva gjør forskjellen mellom de forskjellige aspargesortene??

Lilla asparges kommer fra visse varianter av asparges, men forskjellen mellom hvite og grønne asparges er i dyrkingsmetoden. Enkelt sagt, hvite asparges dyrkes under jorden. Bøndene legger en tykk jordhaug over de hvite aspargesene eller dekker den med svart plast for å sikre at ikke en eneste solstråle treffer stilkene. Denne prosessen er kjent som etiolering. Derfor utsettes ikke de hvite aspargesene for sollys og produserer ikke klorofyll. De grønne asparges stikker gjennom jorden mens den vokser, suger til seg solen og produserer klorofyll, noe som gjør grønnsakene grønne.

Det er noen viktige forskjeller mellom grønne og hvite asparges

Grønne asparges tilbereder forskjellige farger på aspargesorter

Smak og næringsverdier

Grønn asparges har en litt gressaktig smak, mens hvite asparges er milde og litt bitre. Lilla asparges er litt nuttier og søtere fordi den har omtrent 20 prosent mer sukker i pinnene. Mens aspargespydene er lilla på utsiden, skiller innsiden seg knapt fra innsiden av en grønn asparges.

Grønn asparges anses å være den mest næringsrike når man sammenligner alle typer asparges. Grønn asparges er spesielt rik på kalium, kalsium, vitamin B og C, folsyrer og betakaroten. Det er også den største fiberkilden.

Lilla asparges inneholder antocyaniner, som er antioksidanter

Forbered grønne asparges lilla utvalg av asparges

Tilberedning og matlaging

Både hvite og lilla asparges kan tilberedes på samme måte som grønne asparges – nemlig kokt, stekt, bakt, stekt og tilsatt rå i salater.

Stilkene til de hvite aspargesene er imidlertid tykkere og litt mer fibrøse enn de av de grønne aspargesene, så de skal skrelles først. Pass på at de hvite pinnene skal være gjennomstekte før servering. Men de tykkere stengene er bedre egnet for steking og grilling. I Europa blir hvite asparges vanligvis kokt og deretter dryppet med smeltet smør eller dyppet i hollandaisesaus.

Stekt, kokt eller grillet – asparges er sunt og smaker godt

Forbered grønne asparges asparges kok stek grill

Det er enkelt å lage grønne asparges

tilbered grønn aspargesstekt asparges med ost

Hvis du planlegger å servere hvite og grønne asparges i samme rett, skal du tilberede dem hver for seg, med mindre pinnene ser like tykke ut. Det ville være flott å servere alle tre fargene asparges i en rett, men den lilla sorten blir også grønn når den er kokt. Så hvis du vil se alle tre fargene, skrell du pinnene og serverer dem rå i en salat.

Våren er definitivt her når du nyter en bolle med frisk grønn salat

Forbered grønne asparges Rå asparges tidlig salat

Forbered grønne asparges – slik fungerer det

Hvis aspargesene dine er unge og stilkene er slanke, er det bare å vaske dem godt og skjære endene av før du lager mat. Tykkere og eldre asparges kan bli tøffere på slutten av spydet. Du kan bryte dette av og bruke det til suppe. Det er et naturlig brudd når du bøyer stilkene. En mindre bortkastet metode er å bare bruke en skreller til å skrelle aspargesendene noen få centimeter dype for å avsløre det ømme interiøret.

Skyll aspargesen og forbered den til matlaging

Forbered grønne asparges Skrell og kok aspargesene

Slik griller du asparges: Kast aspargesen i olivenolje og smak til, og legg den deretter i en varm grillpanne. Snu om og om igjen til pinnene er møre grillet.

Asparges smaker virkelig godt grillet eller stekt

Forbered grønne asparges Kok og krydre aspargesene

Slik steker du asparges: Varm opp ovnen til 190C / konveksjon 170C / gass 5. Legg aspargesene i et stort stekebrett eller en form og tilsett litt olje og krydder. Du kan også tilsette fedd hvitløk, urter eller krydder. Stek i 10-15 minutter til de ristede aspargesene er møre.

Asparges kan tilberedes på ovnen, i ovnen eller til og med på grillen

Forbered grønne asparges asparges yngel tips

Slik lager du asparges: Kok opp saltet vann og tilsett aspargespydene. Blancher dem i 1 minutt, og slipp dem deretter i iskaldt vann for å fullføre tilberedningen. Kok opp for full kok i 3-4 minutter avhengig av tykkelse, og tøm deretter.

Smak til og pynt grønne asparges etter dine egne preferanser

tilberede grønne asparges asparges matlagingstips

Slik lager du asparges på grillen: Asparges er også flott til grilling om sommeren. Velg tykkere stenger da de tåler høyere varme. Pensle med olje og krydder og legg det direkte på grillen. Kok i 2-3 minutter, snu. Alternativt kan du pakke pinnene med olivenolje, hvitløk og cherrytomater i allufoil og steke dem på indirekte varme i 5-7 minutter. Asparges dampes og koker og smelter sammen med smakene av krydderne.

Dette gjør det enkelt og enkelt å tilberede grønne asparges

Forbered grønne asparges asparges matlaging oppskrift ideer

god appetitt!

Forbered grønne asparges Stek asparges Forbered grønne aspargesoppskriftsideer