Vin, whisky, rom eller konjakk – det er mange varianter av alkohol. Dråpene er ikke bare gode til å drikke, men også til matlaging. Alkohol er en integrert del av utsøkte retter i de fleste gourmetkjøkken. Takket være utallige matlagingsprogrammer, matblogger og kokebøker, kan amatørkokker etterligne stjernekokkene på en lovende måte. Men det er noen ting du må tenke på når du serverer coq au vin, risotto eller en flambéert dessert hjemme.

Hvilken alkohol for matlaging?

I utgangspunktet kan enhver alkohol brukes til matlaging. For at det skal være velsmakende, avhenger det imidlertid av den riktige kombinasjonen. Ikke all alkohol passer til hver rett. Sannsynligvis er vin den mest populære matlagingsalkoholen. Men som kjent er det også store forskjeller her. Derfor bør du koordinere vin og mat og for eksempel Velg en annen dråpe for vegetariske forretter enn for de som inneholder fisk. Selv om vinen havner i kasserollen i stedet for glasset, er smaken av alkoholen mindre viktig enn den typiske vinlappen. En hvitvin som ikke er for tung passer godt til lette sauser, hvitt kjøtt, risottoer og lette desserter. En sterk rødvin passer best til sterke steker, mørke sauser og desserter med høyt sjokoladeinnhold. Tomatbaserte sauser kan raffineres med rød eller hvitvin, avhengig av dine preferanser. Den søte portvinen er en ideell følgesvenn for desserter av alle slag, f.eks. B. vinkrem, syltet frukt, iskrem, varme terter eller Kaiserschmarrn. I utgangspunktet: Det trenger ikke å være den fineste vinen, men vinen til matlaging skal også være hyggelig.

matlaging oppskrifter oppskrift ideer koke kjøtt

Og hva med andre alkoholholdige drikker?

Høytett alkohol som whisky, konjakk eller rom er flott for flambing. Whiskysauser passer godt til grillmat, konjakk med krepsdyr eller skalldyr, rom med kylling. I tillegg er cognac, rom, men også egglikør og fruktsnaps egnet for alle slags desserter og bakevarer.

Hva skjer med alkoholen under tilberedningen?

Det er utbredt oppfatning at alkohol vil forsvinne når du lager mat. Faktisk koker og fordamper ren alkohol ved 78 grader. Siden det er mye vann i vin og lignende, skifter koketemperaturen imidlertid betydelig oppover. Etter en halv times matlaging inneholder den fortsatt 35 prosent av den opprinnelige mengden alkohol. Etter mer enn to timers matlaging er det fortsatt 5 prosent. Alkoholinnholdet reduseres altså ved matlaging, men den ferdige retten er på ingen måte alkoholfri. Gløgg inneholder tross alt alkohol, selv etter timer med koking.

Retter raffinert med alkohol er derfor ikke for gravide, personer som lider av alkohol, diabetikere, hjertepasienter og barn. Barn er ikke bare bekymret for alkoholinnholdet, men også at de blir vant til smaken altfor tidlig gjennom måltider med alkohol.

Alternativer uten noen prosent

Hvis folk sitter ved bordet som vil eller bør unngå alkohol, trenger de ikke å gå uten raffinerte retter. Det finnes alkoholfrie alternativer som gir like mye smak. Hva med en spesiell musserende druesaft i rødt eller hvitt, Bionade, Krydderblandinger som Garam Masala eller flytende kardemomme? Å lage deilig mat fungerer også med mindre utsøkte ingredienser, som frukt- eller grønnsaksjuice, gelé, syltetøy, kaffe, espresso eller kakao. Hvis du eksperimenterer litt med det, kan du trylle frem flotte retter som alle tåler.

oppskrift ideer matlaging oppskrifter lære å lage mat

Bilderettigheter: Flickr Coq au vin au meny Blaye Cotes de Bordeaux CC BY-ND 2.0 Noen rettigheter forbeholdes