gips bad 1 bilde

Gips på badet ditt – nye ideer og muligheter for deg

Gips er fortsatt et av de mest populære alternativene for renovering og ombygging av alle typer hus. Tross alt kan skillevegger, kjøkkenkroker eller et nytt rom bygges veldig fleksibelt. Men frem til nå har forsiktighet alltid vært dagens orden, spesielt på badet.

Ved uprofesjonelt utførte gipsveggkonstruksjoner eller feil materiale kan det raskt utvikle seg mugg, som ikke bare er stygg å se på, men også er helseskadelig. Men ny teknologi og videreutvikling av materialer har til slutt gjort gipsbygging på badet mye enklere, mer praktisk og mer lønnsomt.

På tide å gjennomføre en optimal renovering

gips renovering bad toalett 2 bilde

Hvilke materialer passer til badet?

Rom som kommer i kontakt med fuktighet utgjør en spesiell utfordring for gipsveggkonstruksjoner. Klassisk inkluderer dette kjøkkenet og selvfølgelig badet. Spesielle gipsplater skal nå endre det og var spesielt designet for installasjon i våtrom. Å renovere badet har nylig blitt mye enklere. Fordi sementpanelene som ble brukt til nå var relativt tunge, dyre og svært komplekse å behandle. Det nye såkalte “fuktsikre panelet” er et betydelig lettere alternativ enn Rigips, men minst like trygt og muggbestandig som sement. Den spesielle gipsplaten skal nå kunne brukes selv i områder med mye stress. Ifølge produsenten ligger fordelene med den nye utviklingen i

 • materialets levetid,
 • høy muggbestandighet,
 • enkel behandling av gipsplater,
 • den lave vekten per arealenhet på bare 10,5 kg / m² og
 • gipsplatenes egnethet for hybrid- og blandede konstruksjoner.

DIY gips?

I den nåværende gjør-det-selv-trenden prøver flere og flere husbyggere seg på gipsbygging. Dette er ganske gjennomførbart, men anbefales ikke for en lekmann. Godt trente fagfolk er spesielt på badet fra tørrbyggespesialisten KATI GmbH & Co KG, nødvendig for å kunne vurdere mulighetene, risikoene og særtrekkene i det respektive rommet og spesifikt kunne tilpasse det tørre konstruksjonssystemet til dem. Hvis du fortsatt vil prøve å renovere badet selv, kan du først få en kort oversikt over gipsbygningen på traumbad.de.

Men senest når en takkonstruksjon blir nødvendig, bør hobbybyggere snarest ansette en spesialist. Ellers kan det raskt oppstå sikkerhetsrisiko under konverteringen. Selv om de nye veggene utsettes for store belastninger, for eksempel fra et fritt hengende toalett eller servant, er det nødvendig med spesielt motstandsdyktige konstruksjoner av fagfolk.

Skaff deg det riktige verktøyet

gips bad verktøy 3 bilde

De beste tipsene for gips på badet:

 1. Hvis en vegg ikke er flislagt, trenger den en god, vanntett gips som beskytter den mot fuktighet. Luftfuktigheten i rommet må ikke undervurderes. Ellers vil det være muggvekst og mulig helseskade som følge av dette. Dette vil gjøre en kostbar renovering nødvendig.

Kanskje du trenger en flisendring

gips bad badekar renovering 4 bilde

 1. Hvis du bruker gipsplater og flislim, må du forsegle skjøtene med et godt fugefyll, slik at det ikke kan trenge fukt inn her heller. For fuger på gulv eller i tak er akryl eller silikon spesielt egnet som tetningsmateriale. Dette bevarer også elastisiteten til veggen eller gulvet. Gjennomførings-, tilkoblings- og tilkoblingsledd må være nøyaktig planlagt og beregnet av en fagperson. Feil plassering kan forårsake sprekker som er gjennomtrengelige for fuktighet, spesielt i fuktige rom.
 2. Innvendig isolasjon anbefales alltid på badet. En populær variant for dette er et såkalt “facing shell”. Det er reist en piggeramme, fylt med mineralull og gipsplaten festet til den.
 3. Gipsplaten kan deretter dekkes med fliser eller tre som du ønsker.
 4. Elektriske tilkoblinger må installeres og komprimeres av en spesialist. På samme måte er vanntilkoblingene for å unngå senere skader. Hvis det er mulig, bør linjene legges under gulvet eller taket for spesielt god tilgjengelighet. God isolasjon er da også nødvendig her.

Robuste krombeslag

gips bad kran 5 bilde

 1. Hjørnebeskyttelsesprofilene og skruene må ikke glemmes ved fylling. I tillegg må de avskårne kantene på gipsplaten glattes på forhånd. Jo renere arbeidet er, jo jevnere blir overflaten etterpå og jo lettere kan den bearbeides eller dekoreres videre.
 2. På badet må de såkalte fuktighetsklassene observeres. Det er her de er tildelt klasse 0, A01 eller A02. De angir i hvilken grad vegg- og gulvflatene er forurenset med sprutvann.
 3. Den enkleste og mest praktiske løsningen for å beskytte gips mot fuktighet er å legge fliser ved hjelp av tynnbedmetoden. Flisene er festet til gipsplaten med et to til seks millimeter tykt lag med klebemiddel, og beskytter dem mot fuktighet samtidig.
 4. Det påfølgende anlegget må kanskje festes til den nye gipsveggen. Et fritt hengende toalett eller servant krever installasjon av spesielle støttestativer. Som regel er det snakk om “dobbel studstruktur”, det vil si et forsterket skjelett av gipsveggkonstruksjonen.

Bildekilder:

 1. Unsplash © (CC0 1.0) / Pixabay.com
 2. Unsplash © (CC0 1.0) / Pixabay.com
 3. MichaelaThiede © (CC0 1.0) / Pixabay.com
 4. jelo-hx © (CC0 1.0) / Pixabay.com
 5. Tante © (CC0 1.0) / Pixabay.com