Boliger er en mangelvare. Og eiendomsprisene har steget kraftig de siste årene, spesielt i store byer og storbyområder. De som ikke kan eller vil bruke for mye penger på boområdet, velger ofte en liten leilighet. Men selv med liten plass kan du gjøre deg veldig komfortabel uten å føle deg trang. Her er de beste tipsene om hvordan du får mest mulig ut av lite plass.

liten plass

Figur 1: Når plassen er litt trang, blir et talent for improvisasjon viktig. I tillegg er det mange triks for å optimalisere boareal. Bildekilde: @ Mike Marquez / Unsplash.com

Bruk av dagsenger: 2-i-1-løsningen

En seng tar mye plass som bare delvis brukes i løpet av dagen. Den beste løsningen her er en dagseng – en sofa som enkelt kan gjøres om til en seng. På denne måten kan et helt rom oppfylle to funksjoner: en stue på dagtid og et soverom om natten. Det kan ikke være mer plassbesparende.

Potensielle kjøpere bør selvfølgelig ta hensyn til hvilken liggeseng de velger for å få en god natts søvn. Ideelt sett bør liggende overflate muliggjøre høy søvnkvalitet. Det er også viktig at dagsengen kan konverteres i bare noen få enkle trinn og med liten innsats. på Daybed.org presenteres en stor oversikt som gjør kjøpsbeslutningen mye enklere på slutten av dagen.

Det er dagsenger for et stort utvalg av behov og smaker. Her er noen eksempler på de forskjellige typene barnesenger, som selvfølgelig også er tilgjengelige i forskjellige størrelser og materialer:

  • To eller tre seter med sovefunksjon
  • Uttrekkbare senger for barn eller voksne
  • Uttrekkbar sofa
  • Kontinuerlig sovesofa
  • Dagseng med skuffer
  • Dagseng med sengeboks

Hvis du vil bruke dagsengen regelmessig for nattesøvn, anbefales en lang sovesofa. Fordi en permanent sovesofa gir en meget høy søvnkvalitet og fremdeles er behagelig å sitte i løpet av dagen.

Bruk romhøyde

Hvis du ikke har mye plass, bør du gjøre god bruk av plassen på alle nivåer. Spesielt i små leiligheter i gamle bygninger er det lurt å inkludere romhøyden som er over gjennomsnittet. Høye hyller og skap er en enkel måte å spare plass og spare plass.

En annen klassiker er loftsengen. Loftsenger finnes ikke lenger bare i barnerom eller i delte leiligheter. Fordi i tider med mangel på boareal, har de sin begrunnelse for hver livsstil, og det er loftsenger i de mest sofistikerte designene. For eksempel, hvis du utvider nivået på loftsengen, får du et annet rom på denne måten. I store byer er det allerede snekkere som spesialiserer seg på bygging av individuelle og spesielle loftsenger.

andrea-davis-89Y7EE4WXdQ-unsplash

Figur 2, bildekilde: @ Andrea Davis / Unsplash.com

Selvfølgelig har ikke hver liten leilighet stor takhøyde i en gammel bygning. Men selv om to fullverdige nivåer ikke er mulige, kan du leke med høyden på rommet. For eksempel kan sofaens hjørne plasseres på en sokkel, der alle dagligdagse ting du ikke trenger for ofte kan lagres.

Flere tips for mer plass i dine egne fire vegger

Selvfølgelig kan du finne et nesten uendelig antall ideer for å utnytte ditt eget boareal optimalt. Disse lover særlig suksess:

  1. Tenk i hjørnet

Ja, du leste riktig, dette handler ikke om å tenke rundt hjørnet, men å tenke i hjørnet. I en liten leilighet er det uendelige muligheter for plassbesparende lagringsplass i nisjer, kroker og kroker. En garderobe kan for eksempel enkelt integreres under en trapp. Små hyller kan forsvinne under vinduskarmer. Hele garderober kan monteres i skråtak. Det er knapt noen grenser for fantasien.

  1. Multifunksjonelle møbler

Dagsengen som et multifunksjonelt møbel ble allerede presentert ovenfor. Men møbler som brukes til mer enn ett formål eller som bare kan gjøres “usynlige”, finnes på mange områder. Tenk på det klassiske sammenleggbare bordet eller den sammenleggbare sengen som forsvinner i skapet i løpet av dagen. Hvem trenger et ekstra skrivebord når du bruker spisebordet til å jobbe om dagen? En seng kan heves for å skape ekstra lagringsplass under med skuffer og rom. Bokser på ruller kan flyttes fra ett rom til et annet uten problemer hvis du trenger mer plass i et rom på kort varsel. En fin gammel kiste eller eske gir plass til oppbevaring og er også et visuelt tiltalende salongbord.

  1. Less is more – spesielt i en liten leilighet

For at den lille leiligheten ikke skal se for rotete ut, bør du ikke bare være økonomisk med møblene. Hvis du ikke har for mye dekorasjon på en liten plass, kan du få den lille hjemme til å se enda mindre ut. Noen få utvalgte favorittstykker og bilder sørger også for at et lite rom blir mer romslig.

jean-philippe-delberghe-PVQnaFyePvU-unsplash

Figur 3, bildekilde: @ Jean-Philippe Delberghe / Unsplash.com

  1. Sett grenser

De som klarer seg med bare noen få rom kan lage forskjellige oppholdsrom i leiligheten: Stuen kan for eksempel deles inn i et oppholdsrom og et arbeidsområde eller spisestue. Og hvis du ikke alltid vil se på arbeidspapirene dine eller det ryddige spisebordet fra sofaen, kan du sette grenser i rommet med gardiner eller skjermer som romdelere. Hyller egner seg også veldig godt som romdelere. Fordelen her er at de fyller en annen funksjon i tillegg til deres visuelle utseende og kan brukes som lagringsplass.

Ekstra tips: Sist, men ikke minst, et spesielt tips for visuell utforming av en liten leilighet. Med dyktig bruk av veggmaling kan flere størrelser trylles frem i leiligheten, i hvert fall visuelt. For eksempel vil et smalt rom fortsatt ha effekt hvis de kortere veggene er malt en mørkere nyanse. Et lavt tak ser høyere ut for oss hvis det er lysere i fargen enn veggene. I tillegg kan veggfargen også brukes til å visuelt avgrense de forskjellige oppholdsområdene. Speil og belysning gir også mye til den optiske forstørrelsen av boarealet.

Høye hyller

Figur 4: Hvis du utnytter høyden godt, har du plass til mye på en liten plass. Bildekilde: @ Pickawood / Unsplash.com

Konklusjon: utnytt det lille boarealet optimalt

Med redusert innredning, multifunksjonelle møbler og ukonvensjonelle ideer, kan du få mye plass fra en liten leilighet. God planlegging er viktig her. De som planlegger møblene på forhånd kan søke etter de riktige møblene og møblene på en mer målrettet måte og ikke gjøre unødvendige utgifter. Med riktig belysning, riktige veggfarger og stilig dekorasjon betyr det: liten, men fin!

plassbesparende minimalistisk innredning