I år og tiår har klimaendringer hengt over den moderne sivilisasjon som sverdet til Damocles. Klimagassutslippene må snarest reduseres for å avverge en forestående klimakatastrofe i tide. Når de bygger eller renoverer hus, lurer også mange på hvordan de kan finne mer bærekraftige løsninger. “Bærekraftig” betyr fremfor alt energibesparende. Imidlertid kan folk som er redde for at de vil møte ytterligere, vanskelig å beregne pengesummer, beroliges på dette tidspunktet: På lang sikt kan energieffektive alternativer til og med spare penger. Bærekraft i bygging trenger ikke å være dyrt eller altfor komplisert. I stedet kan mye oppnås med en håndterbar innsats. Følgende punkter kan brukes når du planlegger et hus.

bærekraftig bygge og renovere bybygninger

Økologisk oppvarming

Det største energiforbruket til en eiendom er forårsaket av oppvarming. Mange varmesystemer er imidlertid basert på fossilt brensel. Siden disse er begrensede, er det ikke et bærekraftig alternativ. Grønnere alternativer er for eksempel luft-til-vann varmepumper. Disse bruker den termiske energien fra omgivelsesluften til oppvarming. For å trekke ut varmen trenger de energi i form av elektrisitet. Hvis du vil forbedre CO2 -balansen ytterligere, kan du kombinere varmepumpen med et fotovoltaisk system. På denne måten kan strømbehovet fra nettet reduseres ytterligere ved å bruke solcellemoduler på taket.

Bærekraftig bygging og renovering av solceller

Bruk biologisk nedbrytbare isolasjonsmaterialer

God varmeisolasjon er også viktig, slik at ingen unødvendig varme går tapt ved oppvarming. For å gjøre miljøet en tjeneste, gjør det uten mineral eller steinull og bruk naturlige materialer i stedet. Ikke bare kan disse resirkuleres bedre, de er også ufarlige fra et helsemessig synspunkt under bruk. Siden de også absorberer mer fuktighet enn konvensjonelle isolasjonsmaterialer, bidrar de også til å forhindre mugg og forbedre inneklimaet. For å bestemme effektiviteten til et bestemt materiale, spiller spesielt U-verdien, også kalt varmeoverføringskoeffisienten, spiller en rolle. Det er en måleenhet som angir hvor mye varme som går tapt fra en bestemt komponent. De fleste naturlige isolasjonsmaterialer har gode isolasjonsverdier. Bærekraftige isolasjonsmaterialer er for eksempel tre, hampfiber, cellulose, siv eller jutefibre. Jute er litt dyrere enn andre bærekraftige isolasjonsmaterialer, men den har gode isolasjonsverdier og er også motstandsdyktig mot skadedyr. Materialet blandes ofte med hampefibre, noe som gjør det til en kostnadseffektiv løsning.

Bærekraftig bygg og renovering av fasaden

Tradisjonelle byggematerialer fra regionen

Når vi kjøper mat, vet vi nøyaktig hvilke matvarer som er bærekraftige: nemlig de som er produsert under økologiske forhold, sesongmessig og regionalt. I utgangspunktet gjelder det samme byggematerialer. Så hvorfor stole på materialer som kommer langveisfra og har endeløse transportveier bak seg? Fram til første halvdel av forrige århundre var det fremdeles vanlig å bygge med materialene som ble funnet i området. For eksempel steiner fra steinbruddet i nærheten eller tre fra nærmeste skog. På denne måten ble en typisk optisk karakter i mange regioner opprettet. Så du ikke bare bidrar til å redusere CO2 -forbruket gjennom lange transportkostnader, du støtter også regionale håndverksbedrifter. Økologiske byggematerialer inneholder også færre forurensninger, er derfor mer helsevennlige og kan vanligvis resirkuleres. Viktige miljøbyggematerialer er leire, granitt, tre, stråtak eller skifer.

bærekraftig bygge og renovere moderne arkitektur

Grønne utearealer

Alle som noen gang har gått gjennom betongjungelen i mange store byer og industriområder, vil neppe bli overrasket over insektenes verdensomspennende død. Bier trenger blomster og et intakt økosystem for å kunne arbeide uforstyrret. Selv monotone grønne plener tilbyr lite mat og ly for insekter. Grønne utvendige områder og fasader, derimot, representerer biotoper der insekter kan bosette seg. Flate tak eller balkonger gjengrodd med ville planter er også estetiske og motvirker utryddelse av arter. De kan også forbedre husets varmeisolasjon.

bærekraftig bygging og renovering av grønne tak

Økonomiske elektriske apparater

Dette siste punktet handler om interiøret i det ferdige huset – det finnes også bærekraftige løsninger for bo og innredning. Store elektriske apparater som vaskemaskiner, oppvaskmaskiner og tørketromler bruker mye strøm. Et kjøleskap som er tjue år gammelt krever vanligvis nesten dobbelt så mye energi som et nytt apparat. Når du kjøper nye elektriske apparater, må du kontrollere at de har en god energiklasse. Elektriske ovner brenner mye CO2 når de er i bruk og fortsetter å varme lenge etterpå. Mer økonomiske gass- eller induksjonskomfyrer er derfor mer anbefalt. Slå den av når du ikke bruker en enhet – standby -modus bruker også strøm!

Bærekraftig bygging og renovering av kjøkkenet