HPL -paneler brukes mer og mer både i konstruksjon og interiørdesign. Og med mange gode grunner. Det rimelige og holdbare byggematerialet viser seg å være et flott alternativ for dyre og mer følsomme materialer som keramikk, stein og tre. Det er til og med egnet for produksjon av mange hjemmetilbehør og andre ting, så vel som for hobbyarbeid. Hva betyr HPL og fordelene og ulempene med materialet finnes i de følgende linjene.

Hva er egentlig HPL?

HPL står for High Pressure Laminate (Ger. Høytrykks laminatpaneler) og kalles kort for høytrykkslaminat. Mange lag med papir og trefiber brukes ved fremstilling av materialet. Disse dynkes i melamin eller fenolharpiks og presses sammen under ekstremt høyt trykk og ved høy temperatur. Slik opprettes selve kjernen i hvert HPL -panel, som er innkapslet med robuste dekklag. Det er nettopp denne typen presseprosess som er årsaken til den høye motstanden og optimale levetiden til høykvalitets HPL-paneler.

beige hpl -paneler

De viktigste fordelene med HPL -panelene

Takket være produksjonsprosessen forklart ovenfor, har HPL mange fordeler som du kan dra fordel av i mange tilfeller. Fordi HPL -paneler er et perfekt valg, ikke bare for fasade- og veggbekledning i interiøret og eksteriøret, men også for moderne kjøkken- og baderomsinnredning samt for gjennomføring av mange interiørdesignprosjekter generelt. Nedenfor er en kort oversikt over alle fordelene med materialet som vil hjelpe deg med å ta en kjøpsbeslutning:

  • værbestandig

Det er ikke for ingenting at HPL -paneler brukes så ofte som fasadekledning, vind eller gavlplater. Med sine harde ytre lag og spenstige kjerne trosser de sol og regn uten problemer, og lenge. UV -stråler plager dem heller ikke, og fargeglansen forblir fortsatt.

hpl paneler fasade

  • ekstremt slagfast og lett å ta vare på

Støt og riper er absolutt ikke noe problem for HPL -ark. Det er derfor de ofte brukes som bordplater eller i offentlige bygninger og fasiliteter. Den harde og glatte overflaten er godt beskyttet selv mot graffiti og kan rengjøres veldig enkelt med riktig rengjøringsmiddel om nødvendig. Smusspartikler kan normalt ikke trenge inn i materialet, men tørkes av med vanlige rengjøringsmidler eller med såpevann.

  • lett å redigere

HPL kan behandles på lignende måte som løvtre. Det samme verktøyet kan brukes til å bore, kutte eller frese materialet. Du kan også dekorere HPL -panelene selv med spesielle lakker eller farger.

Maling av hpl -paneler

  • digitalt utskrivbar

HPL -paneler er ikke bare veldig enkle å male og produsere i forskjellige farger, de kan også skrives ut digitalt. De imponerer med en allsidig optisk design i tillegg til ønskelig haptikk, som møter enhver smak og lar ingenting være å ønske. I tillegg kan du alltid ha høy kvalitet Bestill skreddersydde HPL-ark online.

  • miljøvennlig

Først og fremst inneholder HPL ingen skadelige tilsetningsstoffer som kvikksølv, tungmetaller, organiske halogenforbindelser eller svovel. I tillegg er det ingen soppdrepende midler, plantevernmidler eller asbest å finne i den. Miljøbalansen i produksjonen av materialet er også ganske bra. Dette er fordi det ikke brukes bleket papir, noe som reduserer vann- og energiforbruk. I tillegg er HPL -paneler absolutt resirkulerbare og kan enkelt kastes og gis for videre resirkulering eller forbrenning.

blå hpl -tallerkener

Ulemper med dårlig kvalitet eller dårlig vedlikehold

Selv om HPL har en rekke verdifulle fordeler, er det fortsatt noen få ulemper å merke. Ved dårlig kvalitet eller feil pleie kan det oppstå sprekker på overflaten. Som et resultat kan de pressede papirlagene hovne opp og det dannes stygge bølger.

Du bør også være forsiktig med direkte bruk av solkrem og andre oljer og fettstoffer. Fordi det i kombinasjon med solstrålene kan dannes stygge flekker på HPL -overflaten, som neppe kan fjernes.

Ellers er HPL -paneler imidlertid alt i ett et utmerket byggemateriale som skårer med optimal motstand og holdbarhet, samt med et moderne, trendy utseende og ekstrem letthet. Søk detaljert råd fra en spesialist før du kjøper, og dra nytte av det, både i utformingen av utendørsområdet og interiøret. 

hpl -paneler verdifulle