Bærekraft blir stadig viktigere på alle områder av livet. Stadig flere velger stadig å leve og opptre mer miljøvennlig. Det handler egentlig om alt – fra shopping og bolig til jobb til å reise og reise på ferie. Selv når det gjelder oppvarming, er det noen gode alternativer til olje- og gassoppvarming. Vil du varme opp på en miljøbevisst og rimelig måte? Da bør du definitivt velge en pelletsovn. I de følgende linjene kan du finne ut hva som er viktig og hvilke fordeler og ulemper en slik ovn har.

Hva gjør en pelletsovn?

I motsetning til vedovner eller peiser, krever en pelletsovn, som navnet antyder, pellets som drivstoff. Det er omtrent 3-5 mm store pellets laget av flis, som presses sammen med vann og maisstivelse under høyt trykk. Nettopp på grunn av dette har pellets en ekstremt høy brennverdi og er samtidig helt bærekraftige. Fordi disse består av 100% avfall fra treindustrien.

Hver pelletsovn har et pelletslager som er fylt med nødvendig mengde drivstoff. Pellets transporteres deretter inn i ovnens brennkammer ved hjelp av en såkalt skruetransportør. Tenning er også veldig ukomplisert og skjer via en glød eller tennplugg. Asken etter forbrenning blir automatisk samlet i en spesiell beholder som ikke må tømmes mer enn 2-3 ganger i året.

pelletsdrivstoff til pelletsovn

Hvilke typer pelletsovner er det?

I tillegg til den enkle komfyren, som bare forsyner installasjonsrommet med tilstrekkelig varme, er de såkalte vannbærende pelletsovnene også ganske populære. Fordi disse er koblet til varmekretsen i huset og avgir varmen takket være en integrert vannlomme (en slags varmeveksler).

De luftuavhengige pelletovnene på rommet er derimot spesielt laget for passive og lavenergihus. For å opprettholde den perfekte isolasjonen av huset og samtidig ikke forårsake forringelse av inneluften, trekker slike pelletsovner den nødvendige forbrenningsluften fra uteluften.

Det er forresten også kombiovner, som er spesielt anbefalt hvis du fortsatt vil høre brakingen og sprekkingen av brannen innimellom. I tillegg til pellets, brenner de også tømmerstokker.

Miljøvennlig oppvarming av pelletsovner

Uansett hvilken av disse typene du velger, får du et teknisk innovativt system som er enkelt å bruke. Slik at du er på den sikre siden når du velger pelletsovn, bør du definitivt stole på ekspertråd og høy kvalitet, for eksempel denne kamdi24.

De viktigste fordelene og ulempene med en pelletsovn

Det er mange fordeler med en pelletsovn. Vi har oppsummert de fleste av dem nedenfor. De få ulempene er også nevnt nedenfor. Disse er imidlertid ganske relative og kan variere fra forbruker til forbruker, avhengig av smak og oppfatning.

pelletskamin liten stue

Ved kjøp av pelletsovn får du følgende fordeler:

 • ingen fossilt brensel eller tømmerstokker kreves;
 • Det er ikke nødvendig å fortsette å legge til tre som med vedovner;
 • forbrenningsprosessen er CO2 nøytral;
 • vannbærende pelletsovner er kvalifisert for finansiering fra BAFA (Federal Office of Economics and Export Control);
 • brenning gir en minimal mengde aske;
 • lave driftskostnader og enkelt vedlikehold;
 • rask og enkel rengjøring;
 • praktisk fjernkontroll;
 • koselig varme i dine fire egne vegger;
 • et teknologisk innovativt produkt med en moderne design;
 • kan kobles til konvensjonelle varme- eller solvarmeanlegg.

moderne pelletsovn hvit grå

Det som kan oppfattes som en ulempe:

 • den knitrende lyden av brannen mangler;
 • utilstrekkelig varme for flere rom eller et helt hus;
 • vannbærende pelletsovner har litt høyere anskaffelseskostnader;
 • sammenlignet med konvensjonelle vedovner, er visningsvinduet litt mindre.

stue i landlig stil med pelletsovn

Vi håper at vi med denne grunnleggende kunnskapen om pelletsovner har avklart dette. Få mer detaljert informasjon om det og gi hjemmet ditt en koselig varme som samtidig er bærekraftig. Dra fordel av de mange fordelene med en slik komfyr, og vær alltid et skritt foran når det gjelder fremtidssikret oppvarming.

koselig atmosfære med pelletsovn