Som regel bruker vi ingen steder så mye tid i hverdagen som i våre fire egne vegger. Derfor er et optimalt inneklima også av grunnleggende betydning for vårt fysiske og psykiske velvære. Og jo høyere den er, jo bedre er livskvaliteten vår. I de neste linjene gir vi deg noen viktige innredningstips og praktiske råd om sunn livsstil som vil hjelpe deg med å bli mer komfortabel og koselig. Ta en titt på disse og tenk på hvordan det ser ut hjemme hos deg. Hvor er det underskudd og svake punkter og som andre komfortkriterier fortsatt må overholdes.

Sunn livsstil for hele familien

sunn livsstil for hele familien

Forbedre inneklimaet

Luften er det viktigste i livet vårt, for uten den kan vi ikke tåle mer enn 1-2 minutter. Derfor er inneklimaet også et av de viktigste komfortkriteriene i livet. Dette betyr: ren luft som er så rik på oksygen som mulig og fri for skadelige bakterier, sopp og virus. En viss fuktighetsgrad er ikke uviktig, det samme er den behagelige lufttemperaturen, som ikke bare kan måles objektivt, men også oppfattes subjektivt av alle. Og selv om alle disse aspektene er litt mer komplekse, kan en enkel metode brukes til å kontrollere dem relativt godt og holde dem i god stand. Denne metoden kalles vanlig burstventilasjon.

Eksperter anbefaler å skifte romluften minst annenhver time ved å ventilere den kraftig. Ellers vil CO2 -grenseverdiene overskrides, og hodepine, tretthet og mangel på kjøring er uunngåelig. Intermitterende ventilasjon er spesielt effektiv i den kalde årstiden, fordi den sparer energi på den ene siden og forhindrer dannelse av mugg på den andre. For eksempel er ventilasjon i 10 minutter etter å ha stått opp eller dusjet til og med obligatorisk hvis du virkelig verdsetter luftkvaliteten hjemme. På denne måten kommer ikke bare frisk, oksygenrik luft inn, men overflødig fuktighet går også ut samtidig.

Intermitterende ventilasjon forbedrer luften i rommet og forhindrer mugg

sunn livsstil ventilere regelmessig

Ekstra tips: Etter å ha ventilert badet, varm det opp igjen en stund slik at veggene tørker bedre. La aldri vinduene stå åpne, spesielt når det blir kaldt ute. Fordi det er fare for kondens, noe som kan føre til dannelse av mugg.

En annen ventilasjonsmetode som har vist seg å være optimal er sentralisert eller desentralisert ventilasjon i boareal, som er utstyrt med varmeveksler. Dette regulerer automatisk utveksling av luft i lokalene. I dag er smarte inneluftsensorer også en innovativ og supereffektiv løsning for perfekt inneluft.

I den gratis e-boken: "Inneklima og sunt liv" Du finner enda flere praktiske tips fra erfarne eksperter som du må følge komfortkriteriene for når du bor og møblerer. Praktiske sjekklister og sammendrag hjelper deg også med å gjøre hjemmet ditt koselig og harmonisk.

Innendørs planter kan være hvor som helst i huset, bortsett fra på soverommet

sunne innendørs planter

Vær oppmerksom på lav forurensning

En annen veldig viktig feel-good-faktor som har en direkte innvirkning på helsen vår, er forurensning. Dessverre kan dette ikke helt forhindres, for bygningsstoffet, beliggenheten og luften ute spiller også en viktig rolle her. Likevel kan du minimere forurensningen ved møblering og leve mye ved å ta hensyn til gulvbelegg, veggmaterialer, møbler, tekstiler og hjemmetilbehør. Derfor er det bedre å stole på naturlige materialer som kokosfibre, kork, tre, sisal, lin og bomull og se etter tilstrekkelig sertifisering – Blue Angel, Natureplus, TÜV -merking og ÖkoTex Standard 100 for tekstiler. På denne måten spiller du det trygt og sikrer et lavt forurensningsnivå hjemme.

Ekstra tips: Underlegne møbler, maling og materialer kan forurense romluften med skadelige formaldehyddampe og føre til allergi og andre klager. Du bør også være forsiktig når du velger maling, oljer, impregneringer og rengjøringsmidler.

Stol på kvalitet, ikke kvantitet

sunn livsstil dekorere soverommet tone i tone

Riktig fargedesign og optimal belysning

Selvfølgelig er sansene våre også aktivt involvert når det gjelder å oppfatte romklimaet og atmosfæren. Fremfor alt har fargene og lyset størst effekt i denne sammenhengen og er ofte avgjørende for vårt humør og velvære. Det er ikke for ingenting at eksperter snakker om fargens psykologi og gir tips om hvilke fargetoner som er mer egnet for hvilke rom. For eksempel er et signalrødt ikke nødvendigvis egnet for soverommet ditt, der jordiske, dempede farger anbefales. Og selv om din egen smak og personlige preferanser til syvende og sist er avgjørende når det gjelder fargedesign, ville det være fornuftig å håndtere det grunnleggende om fargeeffekter på forhånd.

Varme, myke farger skaper en følelse av trygghet og en munter atmosfære

sunn livsstilsfilosofi

Det ligner på lysdesignet i hjemmet ditt. Du bør også følge dine egne individuelle behov og følelser. Likevel er det grunnleggende regler som bare kan være fordelaktige for deg. Deretter kan du for eksempel orientere deg om hvilken lysfarge som er optimal for hvert enkelt område og rom eller hvilke forskjellige lyskilder som er best å kombinere med hverandre.

Lag en oase av velvære med mange lyskilder

sunn livsstil design riktig belysning