Et gulv av tre er rett og slett tidløst. Knapt noen andre kan gjøre hva dette unike naturmaterialet kan gi til ett rom, nemlig mye varme og hygge. Takket være forskjellige farger, strukturer og haptikk tilbyr et naturlig tregulv alltid akkurat det rette, selv for de mest krevende smaker. Og selv om laminat- og vinylgulv allerede er utbredt og relativt billig hos spesialforhandlere, kan disse materialene i virkeligheten ikke konkurrere med tregulv. Hovedfokuset er på parkett i alle versjoner. Det var allerede overbevisende i kongetiden, og gjør det nå også med suksess med sin edle karisma. I tillegg er det de utallige designene, som spenner fra veldig klassisk til rustikk til abstrakt og leken og kan integreres dyktig i enhver møbleringsstil. I de følgende linjene vil du lære mer om hvilke typer parkett det er, hvilke fordeler og ulemper de har og hvilke treslag som passer for dem.

tregulv trebunn-parkett-eik-lagos-solrik-leilighet-1020

 Hva slags parkett er det?

I utgangspunktet er det to hovedtyper av parkett – såkalt massiv og prefabrikert parkett. I det første tilfellet består tregulvbrettene eller -plankene, som navnet selv antyder, av bare ett solid treverk. Det er derfor et slikt parkettgulv også kalles Massivt tregulv. I det andre tilfellet er det mer snakk om en flerlags parkett, som er laget av forskjellige, vanligvis to eller tre lag, limt sammen.

I de fleste tilfeller er naturlig tregulv av høy kvalitet også solide, men ferdige parkettprodukter kan også ha meget høy kvalitet og gode egenskaper, avhengig av produsent. Parkettgulv er ideelt for både privat og kommersiell bruk og kan finnes i alle mulige utseende – i sildebensdesign, som gulvbrett på landet eller slottet, farget eller monokromt, hvitkalket, røkt, børstet, matt, blank eller utvasket. Treverket kan stå naturlig eller til og med brukes i form av ekte avfall. Hvilken følelse, struktur, format eller farge på parkettgulvet forbrukeren velger, avhenger bare av hans personlige preferanser og ønsket innredningsstil.

gulv laget av trebunn-parkett-eik-saalbach-3200

Massiv parkett kontra prefabrikert parkett

Både den ene og den andre typen parkett har sine fordeler og ulemper, og den eneste riktige avgjørelsen er egentlig ikke der. Avhengig av dine egne behov og budsjett, kan du for riktig parkett bestemme i dine egne fire vegger. For å gi deg så mye støtte som mulig, har vi samlet en kort oversikt for deg nedenfor. I prinsippet ser det slik ut når du sammenligner massiv parkett med prefabrikert parkett når det gjelder utseende og design, lang levetid og holdbarhet, legging og pris.

  • Utseende og design

Ulike tresorter og design er mulig for de to parkettene. Den ferdige parketten har det såkalte slitasjelaget, som er det øverste. Denne består av et helt annet tre enn bærelaget. Den eneste forskjellen: med solid parkett er mer komplekse leggemønstre mulig, for eksempel fiskebein.

  • Lang levetid og holdbarhet

Selv om prefabrikkerte parketter er litt mindre følsomme for varme og fuktighet sammenlignet med massiv parkett, viser det seg å være mye mer kortvarig og må faktisk skiftes ut om noen år. Dette er ikke nødvendig med massivt tregulv. Et parkettgulv som dette vil til og med være i toppform om 100 år. Dette kan også slipes mye oftere, noe som ikke er tilfellet med prefabrikert parkett. Slitasjelaget tåler bare noen få slipeprosesser og blir tynnere og tynnere etter hvert.

gulv av trebunn-parkett-eik-saalbach-stue-spisestue-grå-3000-720x720

  • legging

I utgangspunktet krever brett og planker på en massiv parkett installasjon av erfarne spesialister. Tredelene limes sammen. I kontrast kan mange typer ferdig parkett også legges uten liming takket være moderne klikksystemer. Dette kan også gjøres av hobbyhåndverkere.

  • pris

Hvis du ser på produksjon og arbeidsmengde, viser det seg å være ganske logisk at massivt parkettgulv er dyrere enn prefabrikerte parkett. Denne ulempen kompenseres imidlertid for takket være dens levetid.

gulv av trebunn-parkett-eik-ascona-5101

Ekstra tips: Selv for fans av gulvvarme anbefales parkett, også her bør du henvende deg til eksperteksperter når det gjelder riktig treslag.

Hvilke treslag er best egnet?

En av de mest foretrukne treslagene i parkettproduksjon er definitivt eik. Dette treet imponerer ikke bare med sitt optiske mangfold og optimale funksjonalitet, men også med sin attraktive pris. Andre lokale skoger som også scorer med god kvalitet og perfekte egenskaper er aske, bjørk, akasie, furu, gran, lønn, bøk og kastanje. For den litt sjeldne Douglas -granen og lerken bør du i prinsippet grave dypere i lommen. Tropisk skog er derimot bare i begrenset grad foretrukket.

Generelt gjelder følgende: gulvet av tre skal være et miljøvennlig produkt. Derfor, når du kjøper, bør du alltid ta hensyn til tilstrekkelig sertifisering med kvalitetsforseglinger som den blå engelen eller FSC -etiketten. Dette forsikrer forbrukeren om at treverket utelukkende kommer fra bærekraftig skogbruk.

Konklusjon:

Med et parkettgulv av høy kvalitet velger du mer optisk varme, en behagelig følelse og optimal komfort i ditt eget hjem. Tregulv ser også bra ut på kontoret eller i andre offentlige områder og gir atmosfæren en naturlig sjarm. Når du gjør ditt valg, stole utelukkende på velprøvde produsenter og forhandlere, og la erfarne spesialister gi deg detaljert råd.

     gulv av trebunn-parkett-eik-soelden-soverom-betong-3001-720x720