Har du julestress igjen i år? Det trenger egentlig ikke å være det! Denne gangen kan du prøve å nærme deg alt mer avslappet og fremfor alt mer miljøvennlig. Ikke vær for perfekt, og stol mer på mellommenneskelig kommunikasjon og bærekraft. Fordi stresset og forbrukerorientert, glemmer man ofte hva den opprinnelige betydningen av jul var. Derfor har vi i dag 7 gode tips for en bærekraftig jul klar for deg, som burde hjelpe deg til å virkelig oppleve den mest kontemplative tiden på året som sådan. Dette er ikke bare bra for dine nærmeste og deg selv, men fremfor alt for miljøet. Og hun trenger det raskt.

Nyt en bærekraftig jul avslappet og kontemplativ

god bærekraftig jul

Ikke alle juletrær er like

Hver jul kjøpes rundt 25 millioner juletrær alene i Tyskland. Dette faktum viser viktigheten av vår beslutning for juletreet. Faktisk kommer mange av trærne som selges i dette landet fra monokulturer fra utlandet og sprøytes også med plantevernmidler.

Bærekraft ser ikke slik ut! Det er enda viktigere å melde seg på et juletre med FSC -tetning fra Tyskland for å bestemme. Optimal er denne med røtter og kan brukes mer enn én gang og senere plantes i hagen eller i skogen. I tillegg bør du alltid huske å kaste bort og resirkulere det kuttede juletreet, i hvert fall etter festen.

Kjærlig utformet julepynt laget av ull, filt og garn passer godt til dette

bærekraftig juledekor juletre

Alternative juletrær er også en god idé for en sann, bærekraftig jul. Disse kan tinkeres med forskjellige materialer – drivved, kvister, gamle bøker, glassflasker, etc. Like minimalistisk og bærekraftig er improviserte juletrær laget av blader som er bundet sammen og dekorert.

Vær kreativ når du lager juletreet ditt

minimalistisk julepynt

Lag julepynt selv

Å bruke billig plast som julepynt er ikke bare kitschaktig, men også en ekte miljøsynd. Fordi de ofte inneholder skadelige stoffer, som det ble brukt mye energi og ressurser til produksjon av. Det forurenset og forurenset også naturen unødvendig. Derfor viser det seg å være mye mer bærekraftig og klokere å velge julepynt av tre, halm, filt eller ull. En rekke upcycling håndverksideer til jul er også ideelle for dette. Du kan lage festlig julepynt med barna dine og ha mye moro før jul sammen. Det samme gjelder den tradisjonelle adventskransen og den populære adventskalenderen. Du kan alltid bruke forskjellige materialer og objekter til å designe dem fantasifullt. Du kan finne masse inspirasjon her.

Lag bærekraftige julevedheng

lage bærekraftig julepynt

Gi meningsfullt og bærekraftig

Ikke kjøp meningsløse gaver som bare samler støv i hyllene. Generelt minimer antall julegaver og legg mer vekt på bruk og økologisk produksjon. For eksempel har plast ingen plass i å gi bort leker. Det er bedre å velge leker av høy kvalitet av tre, så vel som barneklær laget av verdifulle tekstiler som er fri for skadelige stoffer. Besøk regionale julemarkeder med økologiske og fair trade -produkter, og ikke bare gi gaver til dine nærmeste, men også til naturen og småbønder i utviklingsland. Skrotnissen er også et morsomt alternativ til konvensjonelle gaver.

Gi mer tid i stedet for ting

bærekraftig juletid lei av ting

Lag julegaver selv

Selvfølgelig inkluderer bærekraftige gaver også originale DIY -gaver. Her kjenner kreativiteten ingen grenser, og store og små kan virkelig slippe av. Fra bortskjemte badesalt til kosete, myke, selvheklede skjerf og hansker til deilige gaver fra kjøkkenet – mulighetene er uendelige. Hjemmelagde gaver er også veldig personlige og gir en spesiell glede. Du viser ekstra oppmerksomhet og hengivenhet og gir ting med en unik verdi. Slik at du sparer tid når du lager julegaver og kan gjøre alt i fred og tid, ville det være bedre å bare konsentrere seg om ett DIY -prosjekt. I år, for eksempel, gi dine kjære et fantastisk duftende badesalt eller boblende badeballer. Du kan lage disse i forskjellige farger og legge til en annen smak for hver enkelt. Velg bare eteriske oljer av organisk kvalitet og pakk kreasjonene dine i clip-on glass, glass krukker eller selvlagde esker laget av papp.

Sitronsaft-salt har en spesielt forfriskende og stemningsforbedrende effekt om vinteren

Lag dine egne badesalt bærekraftige julegaver

Pakk inn gaver økologisk

Apropos emballasje, gaveemballasje er et veldig viktig poeng for en bærekraftig jul. Fordi hvert år etter festivalen er det fjell med revet innpakningspapir og tom emballasje i nesten alle husholdninger. Dessverre ble mange trær hensynsløst felt og hele landskap endret seg. Så pass på at du bruker resirkulert innpakningspapir eller, enda bedre, bare ikke bruk noe. Vanlig innpakningspapir er for eksempel mye mer miljøvennlig og kan enkelt merkes eller dekoreres. Gamle aviser, blader og musikkpapir er også flotte emballasjematerialer som passer perfekt til dine bærekraftige julegaver. En kreativ og veldig bærekraftig idé for dette er også den såkalte nåtiden i en gave. Det betyr at du pakker inn din gave i et fint laken, en lue eller i fargerike julesokker, avhengig av dine ønsker og preferanser.

Gi bort hjemmelagde kaker pakket inn i kjøkkenhåndklær

originale gaveinnpakningsklær bærekraftig jul

Julebelysning på en bærekraftig måte

Uten de riktige julelysene er den kontemplative festivalen på en eller annen måte ufullstendig. Lyktene, lysene og lysene er en uunnværlig del av hver julepynt og bør derfor vurderes godt når det gjelder bærekraftig jul. Du bør derfor bare noen gang bruke LED -eventyrlys og -lamper. Det ville være enda bedre å finne dem når du ikke er hjemme. Spesielle justerbare tidtakere hjelper også. Du kan også bytte til LED -lys, som ikke bare ikke har noen brannfare, men også er ganske miljøvennlige. Men hvis du ikke vil gi avkall på den autentiske teftet med ekte lys, kan du lage dine egne lys selv. Så du kan være sikker på at de ikke mottar noen miljøskadelig petroleum som unødvendig forurenser luften. Og hvis du ikke har tid til det, velger du lys laget av bivoks eller andre plantebaserte stoffer og beskytter dermed miljøet.

LED -fe -lys er økonomiske og trygge

ledet fairy lights bærekraftig jul

Tilbered julemiddagen på en miljøvennlig og rettferdig måte

Når du lager julemenyen, er det veldig viktig å kjøpe dagligvarer selv.Hvis du virkelig er interessert i en bærekraftig jul, bør du kjøpe alt regionalt og økologisk hvis mulig. Veganske og vegetariske produkter er best, som du kan trylle frem deilige retter til festivalen. Hvis du ikke klarer deg uten kjøttsmaken, er økologisk kjøtt fra regionen eller sunne og miljøvennlige kjøtterstatningsprodukter fra det økologiske markedet egnet. Baking av informasjonskapsler kan også gjøres bærekraftig. Du bør hovedsakelig ta hensyn til kvaliteten og opprinnelsen til krydderne som kanel, nellik, vanilje og co. Fordi disse vokser i tropene og noen ganger kan være ansvarlige for å ødelegge regnskogen selv. Saken ligner på kakao og palmeolje. Begge finnes i mange produkter. Når det gjelder disse ingrediensene, må du definitivt ta hensyn til Fairtrade -sel respekt, tenk høyt på.

Nyt kjærlig tilberedt julemiddag med god samvittighet

vegansk julemiddag bærekraftig jul

Å feire en bærekraftig jul betyr ikke i lang tid å gi avkall på kontemplasjon og god smak. Men tvert imot! På denne måten kan du oppleve årets vakreste festival med alle dine sanser og feire den dypt i hjertet. Fordi på denne måten gjør du ikke bare dine nærmeste og deg selv godt, men også vår jord, vår eneste jord. Fordi vi ikke har en plan B, har vi egentlig bare denne eneste planeten, og vi må passe godt på dens velvære.

Med dette i bakhodet: God jul og en ansvarlig feiring!

Gaveinnpakning bærekraftig jul

alternativt juletre med eventyrlys

dekorere hvite søylelys med eukalyptusblader

diy julepynt bærekraftig jul

Julepynt lager ideer selv  feire jul minimalistisk

minimalistisk bordpynt til jul

hjemmelagde julegaver ideer

å pakke bærekraftige julegaver

bærekraftig julegaveideer gaveinnpakning  bærekraftig jule diy gave emballasje

bærekraftige julematerialer   bærekraftige juledekorasjonsideer

naturlige materialer jute plukker bærekraftig jul

feire bærekraftig jul