Matlaging med barn kan være veldig gøy, men noen ganger står du som forelder overfor spørsmålet om hvordan du best kan involvere barna i matlagingsprosessen. De følgende fem tipsene vil gjøre matlaging med barn til en stor suksess. Det er viktig å bygge tillit til barna, støtte dem, oppmuntre dem og hjelpe dem. La de unge kokkene bli kreative! Følgende og andre tips i e-boken “Kjøkken egnet for barn

E-bokomslag (2)

Handlet leken

Selv når du planlegger måltidet, kan du diskutere menyen med barna og svare på de smås ønsker. Hvis barnet ditt er i barneskolealder, kan de allerede skrive handlelisten. Hvis den unge kokken fortsatt er for ung, kan du tegne det riktige bildet bak hver matvare, slik at de minste i supermarkedet kan lese lappen også. Dette gjør shopping sammen mye morsommere! La barna hente individuelle dagligvarer en etter en: melken i meieriavdelingen, tomatene i grønnsaksavdelingen, etc. Du kan forklare hvor et produkt kommer fra, hva som er sunt og hva som er usunt. Samtidig blir barna kjent med forskjellige matvarer. Du kan bestille osten sammen i ferskvaredisken eller brødene fra bakeriet, slik at barna får selvtillit samtidig.

barnevennlig kjøkkenlaging med pappa

Hjelp til med matlaging

Etter shopping kan barna hjelpe til med å ordne dagligvarer. Når du tilbereder måltidet, kan de små gourmeterne vaske frukt og grønnsaker eller kutte ingrediensene med en barnevennlig kniv / skreller. Det er selvfølgelig viktig at du ikke slipper barna ut av synet og om nødvendig griper inn for å hjelpe. Når du lager mat, må barna røre i suppen eller sette timeglasset til gryten. Men sørg alltid for at de små står trygt ved ovnen og ikke trekker den varme gryten av ovnen på et øyeblikk. Du kan også lese verdifulle tips for å unngå farer i vår gratis e-bok Barnevennlig mat.

barnevennlig kjøkken tilberede passende retter

Dekk og pynt bordet

Maten smaker best hvis den er selvlaget. Men først må bordet dekkes, og de minste kan hjelpe. I dag bærer de bestikket, i morgen den tomme tallerkenen og neste uke full vannkopp. Folding servietter er også vanligvis mye moro for barn. La de små velge borddekorasjonene selv, slik at de kan bli kreative og lage vakre smykker. Mens du spiser, kan du spørre barna hva de liker best og samle ideer til neste matlaging sammen.

Lag klistremerker for sortering av avfall

Det er nødvendig å rydde opp etter å ha spist. De minste kan hjelpe til med å tømme platene fra bordet i oppvaskmaskinen og slå dem på. Men sørg for at oppvaskmaskinflikene oppbevares utilgjengelig for barna. Sammen kan du kaste bort søppel og forklare hvordan du skiller søppel til barna. Lag forskjellige klistremerker med bilder eller farger for de respektive søppeldunkene for å lære barna hvordan de skal kvitte seg med det på en leken måte: den gule anda til den gule søppelen / sekken, det blå papirplanet for papirkurven, svart ravn for restavfallet og det brune Treet for bioavfallet.

barnevennlige kjøkkenideer

Eksperimenter på lekekjøkkenet

Hvis de små gourmeter fortsatt er for små til å håndtere skarpe kniver og skjøre materialer, er et lekekjøkken et godt valg. Hvis dette plasseres på kjøkkenet, kan barna lage mat sammen med mamma og pappa samtidig og lage en flott meny – uten fare for skade. Et lekekjøkken er den perfekte muligheten til å få erfaring. Barna lærer lekende hvilke oppgaver som er involvert på kjøkkenet og hvordan prosessene fungerer. Med lekeredskaper kan barna lage mat og bake trygt. De minste lærer å sette opp og rydde opp i sitt eget kjøkken og kan, når de er eldre, overføre dette til kjøkkenhverdagen. De elektriske hjelperne er også tilgjengelige i lite format, slik at de små kokkene sikkert vil trylle frem en kaffe eller brød til deg.

barnevennlig kjøkken lekekjøkken

Du bestemmer hva barna dine kan stole på. De vokser med oppgavene sine og kan ta mer arbeid uavhengig av og til. Hvis barna støtter det, blir matlaging sammen en flott familiebegivenhet.

 barnelekekjøkken barnevennlig kjøkken