Å planlegge et kjøkken for familiehuset ditt er en viktig oppgave som har noen ting å vurdere. Spesielt når det er små barn i husstanden, har et kjøkken mange fareflekker som foreldre bør være oppmerksom på. Varme kokeplater, skarpe kniver samt skapdører og elektriske apparater kan ellers raskt føre til smertefulle og til og med livstruende skader. På et eksisterende kjøkken så vel som når de planlegger et nytt matlagingsområde, kan foreldre gjøre mye for å beskytte helsen til barna sine også her.

Hvilken komfyr for familiekjøkkenet? 

Koketoppen er en av de viktigste farekildene på kjøkkenet. Spesielt klassiske keramiske kokeplater holder seg varme lenge etter tilberedning. Små barnehender som kommer i kontakt med en slik kokeplate utsettes for stor fare. Hvis du fortsatt vil bruke en keramisk koketopp på ditt eget kjøkken, bør du definitivt gi ekstra beskyttelse. Dette er mulig hvis et rutenett er plassert foran platetoppen for å holde barns hender borte fra de varme områdene. Langpannehåndtak bør også peke mot kjøkkenets bakvegg når du lager mat, slik at barn ikke plutselig kan rive dem av.

Bilde 1

Keramiske kokeplater skal være utstyrt med et sikkert gitter. (Kilde: Photo Raven (CC0 lisens) / Pixabay.com)

Et alternativ som mister varmen raskere etter matlaging er gasskoketopp. De drives enten med en gassflaske eller kobles til husets gassrør. Med et tastetrykk frigjøres gass gjennom de små dysene, som antennes av en elektrisk impuls. Etter matlaging slår foreldrene av gassen og den lille brannen slukker umiddelbart. Ristene avkjøles relativt raskt, noe som unngår risiko for skade etter tilberedning. Gassplater forblir imidlertid farlige i løpet av koketiden. Hvis et barn kaster et utstoppet dyr eller leketøy på gasskoketoppen mens den er slått på, øker faren for en farlig brann. Foreldre bør derfor aldri forlate barna uten tilsyn når gasskoketoppen er i bruk.

De moderne induksjonstoppene er spesielt trygge for barn. En slik koketopp genererer bare varme når en gryte er på den og er kald for resten av tiden. Siden varmen på en induksjonstopp blir brukt på en veldig målrettet og direkte måte, kan du også spare energi og i henhold til Koketopprådgiver fra Plana Tilberedningstiden reduseres også. En mulig ulempe ved å kjøpe en induksjonstopp er at vanlige gryter og panner ikke lenger kan brukes. Du trenger kokekar som er kompatibelt med induksjon og som samsvarer med egenskapene til denne koketoppen. I tillegg til anskaffelseskostnadene til induksjonstoppen, må foreldre derfor også planlegge kostnader for nye gryter og panner. Den eksakte funksjonaliteten til en induksjonstopp er forklart mer detaljert i den følgende videoen.

Vurder og sikre fareflekker på planleggingsstadiet 

Koketoppen er imidlertid ikke det eneste stedet på kjøkkenet som kan være farlig. Skapdører og skuffer kan også føre til at barnehender knuses når de åpnes og lukkes plutselig. Det er derfor verdt å installere sikringer etter installering av kjøkkenet som kombinerer åpning av dører og skuffer med betjening av en liten sikkerhetsmekanisme. Det er ikke mulig for barn å åpne et skap uten tilsyn, noe som også gjør det lettere å oppbevare farlige gjenstander. Men etter hvert som de ble eldre, fant noen barn raskt ut hvordan denne sikkerhetsmekanismen fungerer. Også her er det derfor lurt å ikke la dine egne barn stå uten tilsyn på kjøkkenet.

Alle som planlegger et nytt kjøkken, må heller ikke glemme ovnen. Uten dette store apparatet er fleksibel matlaging på kjøkkenet ikke mulig, og derfor anbefaler vi ikke å gjøre det uten sikkerhetshensyn. Likevel kan foreldre sikre litt mer sikkerhet når de planlegger hvis de ikke integrerer ovnen under benkeplaten, men høyere opp. “Det er fortsatt fare – hvis ovnsdøren åpnes under drift. Det er ingen pålitelig beskyttelse her. En ovn i drift bør derfor ikke stå uten tilsyn. “(Kilde: https://lebensmittelinfo.net/wissen/kindersichere-kuche) Hvilket sted på ditt eget kjøkken som er egnet for en høy ovn, kan bare avgjøres individuelt. Plana viser for eksempel i kjøkkenplanleggeren for online bruk at ovner kan integreres i et høyt skap. Fordelen med denne plasseringen er ikke bare at barn ikke kan nå dørhåndtaket til ovnen. En oppvarmet ovn kan også være nyttig for foreldrene selv, da den eliminerer behovet for kraftig bøyning når du fjerner og setter inn stekebrett.

Kjøkkenet skal selvfølgelig ikke være et forbudt område i huset. Tross alt vil de fleste foreldre ha et komfortabelt familieliv der hvert medlem kan finne sine egne behov dekket. Med et ekstra lekeområde på kjøkkenet kan dette være mulig, slik barn kan ifølge familie.de så ikke føl deg utenfor. Når du for eksempel planlegger kjøkkenet, kan et område på benkeplaten senkes litt. Her har barn plass til å male, leke og til og med hjelpe mamma eller pappa med å lage mat uten å måtte stå på en vaklende krakk.

Oppbevar og plasser farlige kjøkkenredskaper på et trygt sted

Rett sted for skarpe kniver og spisse metallspyd er ikke alltid en skuff, selv om den har en sikkerhetslås. Hvis kjøkkenet har nok plass og et hevet område, kan en knivblokk være nyttig. Dette bør imidlertid alltid være trygt fra å velte og settes opp langt nok fra kanten av benkeplaten. Hvis du planlegger ditt eget kjøkken, kan du også feste magnetlister til bakveggen på arbeidsflaten, som kniver kan henges på i barnesikker høyde.

bilde 2

En magnetstrimmel hjelper til med å holde kniver trygge for barn. (Kilde: condesign (CC0 lisens) / Pixabay.com)

Det er best for foreldre å designe arbeidsflaten på kjøkkenet som er stor nok til å ha nok plass til elektriske apparater. De fleste husholdninger legger ikke kaffemaskiner, brødristere eller til og med mikrobølger i skapet etter at de har blitt brukt, og derfor bør de være så langt unna kanten av benkeplaten som mulig. For mindre elektriske apparater og de som ikke brukes ofte, er det verdt å integrere en ekstra skuff med en sikring på kjøkkenet. Enheter som f.eks

  • stavmikser,
  • matprosessoren,
  • det elektriske rivjernet,
  • eller frityrkokeren

bli innkvartert.

Sist men ikke minst trenger rengjøringsmidler også et trygt sted på kjøkkenet. Sprayflasker, rør og bokser med farlige stoffer kan forårsake alvorlige skader ved svelging eller i kontakt med hud og øyne. Det er best å plassere rengjøringsmidler i en låst eske så høyt oppe som mulig, eller å integrere et låsbart skap på kjøkkenet.

Gjør kjøkkenet barnevennlig. Fest komfyren

Gjør kjøkkenet barnevennlig få kjøkkenutstyr tre

Gjør kjøkkenet barnevennlig

Gjør kjøkkenet barnevennlig mamma til å lage mat