lage mat og nyt kjøkkenøya romslig

Matlaging og nytelse – nyttig informasjon og praktiske tips

Kjøkkenet er sentrum i hvert hjem. Her lager folk ikke bare mat, men ler også, prøver ting sammen og spiser og leker på et spisekjøkken. Spesielt familiekjøkkenet er et stadig mer populært sted for foreldre og deres barn, fordi det er her arbeid kan kombineres med nytelse.

Foreldre som ønsker å gjøre kjøkkenet til mer enn bare et arbeidsområde, har nå noen interessante alternativer. Intelligent romdesign kan skape plass til barna og plass til tilberedning av deilige måltider. Fokuset er alltid på familien.

Kjøkkenet må planlegges godt

Uten et konsept bør ingen vie seg til kjøkkenplanlegging. Tross alt handler dette om en optimal bruk av tilgjengelig boareal. Spesielt når det gjelder små kjøkken, bør det vurderes plassbesparende møbler som tilbyr lagringsplass, spesielt i hjørner og nisjer. På større kjøkken er imidlertid handlingsrommet mye større. Kokkeøyer som er plassert i midten av rommet er spesielt populære her. Bak en kjøkkenøy på veggen er det skap og et annet Arbeidsflate.

Hele familien føler seg hjemme på drømmekjøkkenet. (Kilde: PIX1861 (CC0 lisens) / Pixabay.com)

lage mat og nyte helt satt opp

Den klare fordelen for store familier med kjøkkenøy er den ekstra lagringsplassen som skapes av skap og skuffer under komfyren. Hvert redskap finner sitt eget sted her, slik at rot på kjøkkenet endelig er en saga blott. Hvis du er spesielt oppmerksom på bestilling, bør du allerede tenke på innsatser for skap og skuffer når du planlegger kjøkkenet ditt. På denne måten kan spesielle rom for krydder, bestikk og retter sikre et mye ryddigere helhetsbilde. En fin bivirkning er forkortet arbeidstid ved ovnen når de viktigste redskapene er klare med bare en bevegelse. Unge familier bør under ingen omstendigheter velge det første tilbudet, men heller sammenligne flere leverandører med hverandre. Også i Easycredit.de blogg Det anbefales ikke å kjøpe kjøkken i en fart, da dette ofte resulterer i en for høy kjøpesum. Så hvis du vil spare penger, kan du ta deg god tid til å kjøpe kjøkken. På denne måten lykkes planleggingen uten stress og ingen viktige detaljer glemmes.

Barn på kjøkkenet

I følge Familie.de et fast sted for barn gir selv de yngste en god følelse. Foreldre vil derfor gjøre det bra å sette opp spesielle lekeområder som også er basert på de grunnleggende reglene for barns sikkerhet. Barn bør ikke leke i nærheten av varme kokeplater eller ovnen, da det er stor fare for brannskader her. Fettsprut kan også gjøre gulvet glatt, og de små kan raskt miste grepet. For elektriske apparater som blendere, matprosessorer eller vannkoker bør det settes opp steder som ikke kan nås av barn. Faren for elektrisk støt blir også raskt avverget hvis spesielle beskyttelseshett brukes. Det er enda bedre hvis stikkontaktene på kjøkkenet er planlagt slik at de er på bakveggen på arbeidsflaten. En ny trend og derfor et virkelig familievennlig høydepunkt er senket arbeidsflate. Når det gjelder kokeøyer, kan for eksempel en arbeidsflate som er senket til det halve, inkluderes på den ene siden, noe som gir de minste plass til å male eller lage håndverk. Barn kan også hjelpe til med kjøkkenarbeid her uten å måtte stå på vaklende avføring. Desto morsommere er det å bake småkaker eller kutte grønnsaker, og barna blir introdusert for kjøkkenarbeid på en leken måte.

En god stemning for mor og far

Høyden på benkeplaten bør alltid være basert på høyden til personen som jobber mest på kjøkkenet. Anbefalt når det gjelder optimal arbeidshøyde Haus.de, at denne skal være 15 centimeter lavere enn albuen for arbeidsflater. Ovnen skal til og med plasseres 20 centimeter under albuen. Dette unngår spenning i rygg- og skuldermusklene helt fra starten, og mor eller far kan også forberede mer forseggjorte retter uten problemer.

En stor arbeidsflate gjør det lettere å arbeide på kjøkkenet. (Kilde: MorningbirdPhoto (CC0 lisens) / Pixabay.com)

lage mat og nyte arbeidsflaten

For å ha nok plass til tilberedning av måltider, bør kjøkkenet også ha nok ledig plass. Motsatte skap må være minst 1,20 meter fra hverandre slik at de kan arbeide og bevege seg fritt. Med vegghyller skaper foreldre også nok plass til alt annet som er på benkeplaten. Dette skaper en fri arbeidsflate som også kan romme flere skjærebrett og ingredienser. Slik at øynene også blir lettet mens du lager mat og dveler på kjøkkenet, er det verdt å planlegge belysningskonsepter med en endring fra direkte og indirekte belysning på kjøkkenet. Den indirekte belysningen er spesielt fin når du vil slappe av på kjøkkenet. Om nødvendig kan direkte belysning slås på for forsiktig arbeid, og mor og far kan se alt. Sist, men ikke minst, bør det personlige preget på kjøkkenet ikke mangle. Med nøye utvalgte dekorative gjenstander og et harmonisk fargekonsept for fronter og benkeplate, skapes en hyggelig hjemmekoselig atmosfære på kjøkkenet. Friske kjøkkenurter som presenteres i potter i vinduskarmen eller på en hengende hylle er også flotte. Hvis familien deretter bringer fargerikt liv inn i rommet, vil kjøkkenet trolig bli det vakreste stedet i huset.