kanel spise sunt matlaging sunne ingredienser

Kanel sunt! Hva er egenskapene til kanel?

Mange kjenner kanel for sine smakfulle egenskaper. Imidlertid er det bare noen få som vet at dette også gir store fordeler for folks helse. Men det gjelder bare hvis du vet hvordan du bruker det riktig.

Riv kanelstang

kanel sunn matlaging kanelstang

Kanel sunt? Hvilken kanel er sunn og ekte??

Når man snakker om kanel, må man skille mellom to veldig forskjellige typer. Paraplybegrepet er Cinammomum. Dette inkluderer to underarter. Disse er Cinnamomum cassia (også arоmaticum) og Cinnamomum verum (også zeylanicum). Begge er veldig like, men faktisk to helt forskjellige ting som må skilles fra hverandre.

Kombinasjon av kanel og honning 

kanel honning kombinere effekt slanking

kanelstang

kanel spise sunn matlaging sunn mat

Cinnamomum verum har mye bedre menneskelige helseegenskaper. Denne kanelsorten går tilbake til Sri Lanka. Barken har en farge som kan variere mellom beige og lysebrun. Overflaten er veldig tynn og også glatt. Smaken er søt og veldig fin.

Kanel er en sunn ingrediens

kanel kanel kanel cinnamomum verum matlaging

 Cinnamomum verum

kanelsorter av kanel Cinnamomum verum ingredienser

I motsetning til dette er den andre typen kanel, som også er vanlig i India og Indonesia, veldig søt og litt pikant. Skyggen er mørk brun til rødlig. Barken er veldig grov. Kanelstangen er ikke flerlags og ikke spesielt skjør.

Liker du kanel?

kanel Cinnamomum cassia kanelstang lys brun

Cinnamomum cassia

kanel Cinnamomum cassia lage mat

Coumarin – den farlige ingrediensen

Coumarin er en av grunnene til at kanelen ikke er så sunn. Dette stoffet finnes i de to kaneltypene, men i dette fra India i mye større mengder. Det er derfor det er visse begrensninger i EU når det gjelder bruk av kanel per kilo i søtsaker.

Mens vi er om emnet, bør du vite hvor det andre er den farlige kumarinen. I tillegg til kanel, finnes den også i jordbær, kirsebær, lavendel og aprikoser. I svært store mengder er det veldig farlig. Kumarin tynner ut blodet og kan i store mengder skade hjertet. Lever, nyrer er skadet, og nervesystemet – undertrykt.

Kanelen fra Sri Lanka er sunn for noen ting som den indiske varianten er veldig skadelig for. Det handler om effekten på blodtrykket, som skyldes variasjonen i Sri Lanka ved at den kan reduseres.

Tilsett kanel i mandlene

stekt mandel kanel sunn mat

Å kombinere kanel og epler er sunt

kanel eple kombinere sunn mat

Donuts med kanel

Matlaging kanel sunn donuts oppskrift

Kaffe med kanel

kanelsunn kaffe kaneldrikker

Forbered kanelruller

oppskrifter på sunn matlaging av kanel

Lag te av kanel

kanel sunn te tilbereder sunne drinker

Tilsett kanel til desserten

spise desserter kanelpinner sunt

Sunn frokost

kaneloppskrifter tilberedning av eplekombinasjon