Aldri før har så mange mennesker jobbet på hjemmekontoret som akkurat nå. I tillegg til mange andre aspekter av livet, har Covid-19-pandemien også hatt stor innvirkning på arbeidslivet. Takket være innovativ informasjonsteknologi og sosiale medier forblir vi tilkoblet og kan i de fleste tilfeller utføre våre profesjonelle aktiviteter optimalt hjemmefra. Nå viser et komfortabelt og ergonomisk innredet hjemmekontor seg å være ekstremt viktig for vår ytelse og velvære. I tillegg til funksjonelle kontormøbler og godt teknisk utstyr, er riktig belysning definitivt en av dem. Hvordan ser et balansert belysningskonsept ut i dette tilfellet og hva du bør ta hensyn til, kan du finne ut av oss i dag.

hjemmekontor led belysning

Den rette blandingen gjør det!

Tiden for den enkelt hengende lampen i rommet er for lengst borte. Å stole på en enkelt lyskilde, spesielt når du jobber hjemmefra, er en veldig uklok og fremfor alt ineffektiv beslutning. Den optimale belysningen består alltid av dyktig kombinerte lyskilder. Du bør aldri ignorere naturlig dagslys, tvert imot, vær oppmerksom på det først.

De tre viktigste komponentene i et vellykket belysningskonsept:

  • dagslys

Livet vårt ville neppe vært mulig uten naturlig lys. Hvis dette ikke er tilstrekkelig tilgjengelig på kontoret eller hjemmekontoret, har det en merkbart negativ effekt på det daglige arbeidet. Du føler deg svekket i din konsentrasjonsevne og munterhet og kan til og med lide av depressive stemninger til en viss grad. For å føle deg bra og være optimalt produktiv på jobben, bør du derfor velge et rom eller et sted i huset som er så lyst som mulig. I beste fall er skrivebordet og skjermen på siden av vinduet, i en 90 graders vinkel. På denne måten faller dagslyset optimalt på arbeidsflaten og du blir ikke blendet av det.

hjemmekontor belysning ledet lys tips

  • Generell belysning / indirekte lys

Selvfølgelig er dagslys på ingen måte tilstrekkelig for optimal belysning på hjemmekontoret. Spesielt i den mørke årstiden, på kveldstid eller om natten, er de riktige lyskildene helt avgjørende. Det gjøres et grunnleggende skille mellom de som genererer indirekte og de som genererer direkte lys. Indirekte lys er en del av grunnbelysningen i et rom. Dette belyser alt jevnt og sikrer et harmonisk miljø. Egnede lyskilder for dette inkluderer tak- og vegglamper, takvasker, spotlys, etc..

hjemmekontor riktig belysning

  • direkte lys

Også kalt retningsbestemt lys, genereres det hovedsakelig på hjemmekontoret av skrivebordslamper eller spotter. På denne måten blir noen steder spesielt belyst og visse arbeidsprosesser tilrettelagt. Direkte lys brukes også generelt når du setter opp såkalt sonebelysning. Dette lar deg optimalt sette opp kunstverk, lerret eller andre viktige høydepunkter i interiøret.

Viktig tips: Kombiner flere lyskilder på hjemmekontoret ditt og skap en optimalt opplyst arbeidsplass og samtidig en koselig atmosfære uten sterke lyskontraster.

elegant hjemmekontor innredning led lys

Stol på LED-lamper av høy kvalitet

Når du velger de riktige lyskildene, bør du bytte til moderne LED -lys. Disse er holdbare og effektive. Så du beskytter ikke bare lommeboken din, men også miljøet. De gir også et konstant, behagelig lys som verken flimrer eller flimrer. Som et resultat blir øynene dine ikke anstrengt mens du jobber, noe som igjen har en positiv effekt på synet og humøret. For eksempel er de gode Innfelte LED -spotter for undertak er en utmerket løsning for grunnbelysning av ditt moderne hjemmekontor. Som et alternativ er det LED-overflatemonterte spotter som ikke er innebygd i taket, men ganske enkelt festet til det.

Et ekstra pluss poeng: I de fleste tilfeller kan LED -lamper også bestilles dimbare. På denne måten kan du når som helst stille inn ønsket lysintensitet eller til og med lysfarge.

ledet lys hjemmekontor belysning

Lysstyrke og lys farge

Når du optimaliserer belysningskonseptet på hjemmekontoret, kan du ikke ignorere disse to egenskapene til lys. Disse er offisielt regulert av den europeiske standarden DIN EN 12464-1 om belysning av innendørs arbeidsplasser, som kan tjene som en praktisk guide for deg hjemme. En belysningsstyrke på 500 lux er minimumsstandarden for datamaskinens arbeidsstasjon, mens resten av rommiljøet er rundt 300 lux. Dette betyr at det riktede lyset fra skrivebordslamper og lignende skal sikre rundt 1000 lumen og den indirekte belysningen minst 600 lumen. Avhengig av aktivitet, alder eller andre personlige kriterier, kan lysintensiteten selvfølgelig økes.

Den lyse fargen er ikke mindre viktig når du designer den perfekte belysningen på hjemmekontoret. Dette måles i Kelvin og har en merkbar effekt på konsentrasjon og velvære. Kaldt og nøytralt hvitt lys med fargetemperatur mellom 3300 og 5.300 Kelvin anbefales for dette. Dette er fordi det kommer veldig nær dagslys og inneholder en høy andel blått lys. I likhet med naturlig sollys fremmer slikt kunstig lys frigjøring av serotonin i hjernen og hemmer melatonin. Du er mer våken og mer produktiv.

tips om hjemmekontor

Ekstra tips: Hvis du jobber om kvelden eller natten, må du sette lysfargen til maksimalt 2700 Kelvin hvis mulig. Et slikt varmt hvitt lys er mer egnet for denne tiden av dagen og vil ikke forstyrre søvn-våknerytmen.

Når du designer belysningen på hjemmekontoret, bør du vurdere alle disse tipsene og ta deg god tid til å velge riktig lyskilde. Stol på produsenter og leverandører av høy kvalitet og tilpass deg dine individuelle behov. Snart står ingenting i veien for din perfekte arbeidsoase.

moderne hjemmekontor riktig belysning