salvador dali surrealisme kunstner kunsthistorie

En oversikt over surrealisme

Surrealisme er en av de viktigste stilene på 1900 -tallet. Den er basert på de psykoanalytiske tesene til Sigmund Freud. En annen viktig innflytelse er den rotete konteksten i den politiske æra. Bevegelsen startet på 1920 -tallet, i Paris, Frankrike.

Sigmund Freud og hans innflytelse på surrealistisk kunst 

surrealisme-kunstner-Sigmund-Freud

Dadaisme kan sees på som en forløper for surrealismens kunst. Filosofien bak sistnevnte stil utfordrer mange av troene i det gamle Europa.

Kunstneren Salvador Dali er hovedrepresentanten for surrealismen

surrealisme artist salvador dali

Mer om opprinnelsen til surrealisme

I oktober 1924 ble et surrealismemanifest signert. Denne datoen er også tatt som den offisielle begynnelsen på denne stilen. Manifestet ble laget av André Breton. Han lette etter en ny form for kunstuttrykk. Det burde bedre representere folks emosjonelle impuls. Kunst skal komme i kontakt med det sanselige og ikke med det rasjonelle og det moderate.

Manifest av André Breton

salvador dali kunstverk og surrealisme kunst

Kunsten blir sett på fra forfatterens personlige innsikt, ettersom de kan forstå følelsene sine og representere dem billedlig. Så en kunstner må være tydelig om eksistensen av det bevisste og det underbevisste. I tillegg må han være klar over eksistensen av sitt indre vesen, sine drømmer, sin egen styrke og svakheter. Surrealisme er også forbundet med oppløsningen fra dagens sosiale verdier. Dette skjedde samtidig med søket etter noe nytt. Du leter etter et nytt samfunn, etter nye verdier og holdninger.

Berømt kunstverk av Salvador Dali

surrealisme kunstner salvador dali kunstverk

Surrealismens kunstskole

Surrealismekunst sprer seg til både maleri og skulptur. I stor grad arvet det formelle språket i dadaisme, og ideene ble stort sett vedtatt av modernismens stil.

Og så ble surrealismen født …

surrealisme kunstner salvador dali på jobb

Kjennetegn som former surrealisme

Man kan sammenligne metodene til malerne fra surrealisme med metodene til psykologene fra analysene deres. Man følger impulser for å komme nærmere underbevisstheten. Videre utforsker man begjærene og de skjulte, selv de påtrengende tankene som man ikke kan bli kvitt.

Smelteklokkene fra Dali

surrealisme kunstner salvador dali kunstverk

Med andre ord ønsket de å forvandle drømmene, begjærene, lengselene som var dypest i deres sjel til kunst. Bildene og andre verk som kommer ut av det er uvirkelige. De slipper unna betongen på alle mulige måter. Dette gjør den også til en av kunstuttrykkene som har størst frihet for alle kunststiler.

Verk som er uvirkelig

salvador dali art surrealism artist

Frihet fra alle kunststiler

surealisme kunstner salvador dali art

I surrealismen følger man impulsene for å komme nærmere underbevisstheten

surealisme artist salvador dali works

Den surrealistiske kunstneren bør være tydelig om eksistensen av det bevisste og det underbevisste

surealisme kunst og kunstner salvador dali