29. juli minnet kunstelskere og impresjonistiske elskere 129 -årsjubileet for den strålende maleren Vincent van Goghs død. Uten tvil regnes han som den største nederlandske maleren gjennom tidene og er en av de ledende eksponentene i den postimpresjonistiske tiden. Han forlot menneskeheten sine geniale malerier som i stor grad har påvirket kunsten på 1900 -tallet. Dessverre var maleren bare i stand til å selge noen få bilder i løpet av sitt korte liv. Han sa følgende om dette:

“Jeg kan ikke hjelpe det at bildene mine ikke kan selges. Men tiden vil komme når folk innser at de er mer verdt enn pengene de kjøper “.

Vincent van Gogh – Selvportrett, 1887. Anerkjennelse kom år etter kunstnerens tidlige død.

Van Gogh selvportrett av strålende malerimpresjonisme selvportrett sommeren 1887

Maleren etterlot seg totalt 900 malerier og 900 tegninger, som er spesielt populære blant kunstelskere i dag. På tidspunktet for den tidlige industrielle revolusjonen i Europa var imidlertid samfunnet åpenbart ennå ikke modent for å oppdage hans geni og sette pris på verkene hans deretter. På en eller annen måte var geniet imidlertid i stand til å spå hans kunstneriske suksess.

I dag er flere malerier av Vincent van Gogh blant de dyreste kunstverkene i verden. For eksempel, 100 år etter hans tragiske død, ble et av hans syv solsikkemalerier auksjonert for 37 millioner euro. Dessverre for sent! Den strålende impresjonisten kunne imidlertid ikke skryte av suksessen som maler.

 Starry Night, olje på lerret, 1889

Van Gogh største nederlandske maler Post-impresjonisme Stjernekveld over Rhône

“Personlig vet jeg ikke noe sikkert, men synet av stjernene får meg til å drømme.”

  • Van Gogh viet sitt korte liv til malerkunsten

“Jeg la mitt hjerte og sjel i arbeidet mitt og mistet tankene i prosessen”, skrev Vincent van Gogh. Og det er også sannheten.

Han ble født 30. mars 1853 i Groot-Zundert i Holland og vokste opp under dårlige forhold. Vincent skulle leve et religiøst liv og bli pastor akkurat som faren. Han prøvde også andre yrker til han til slutt bestemte seg for å begynne å male. I 1884 opprettet han et lite studio i foreldrenes hus og viet seg til å male. Etter noen triste opplevelser og skuffelser i kjærlighet, forlot han hjembyen og dro først til Belgia for å studere kunst der. I løpet av denne perioden ble han sterkt påvirket av de franske malerne Cezanne, Signac og Paul Gauguin. År senere møtte han Paul Gauguin og Pablo Picasso i Paris.

Stjernekveld over Rhône, olje på lerret, 1888

Van Gogh strålende malerimpresjonisme stjernekveld over Rhône

“Jeg tror ofte at natten er livligere og mer fargerik enn dagen,” Vincent van Gogh

Gjennom hele livet slet han konstant med psykiske lidelser. Under et anfall og etter et voldelig argument med Paul Gauguin, skar han av venstre øreflipp. Det var slutten på vennskapet mellom de to malerne. Etter det befant Vincent van Gogh seg stadig oftere i nervøse kriser og trakk seg fra det offentlige livet. Han begikk selvmord mens han gikk i Auvers-sur-Oise, ikke langt fra den franske hovedstaden. Van Gogh skjøt seg selv i brystet med en pistol. Han var bare 37 år gammel. I de siste 10 årene av hans korte og veldig turbulente liv ble de fleste av bildene hans, som i dag tilhører mesterverk av maleri, skapt.

 Portrett av Dr. Gachet – det var legen til den store maleren de siste årene av livet.

Van Gogh Portrett av Dr. Gachet -lege for den store maleren de siste årene

“Selv om jeg ofte sitter fast i elendighetens dyp, er det fortsatt ro i meg, ren harmoni og musikk.”

 

  • Van Goghs malerier gjenspeiler hans indre følelser

Vincent van Gogh var syk, levde i fattigdom og mistet håpet om menneskelig kjærlighet tidlig. Han var en veldig følelsesladet person, og du kan se det på verkene hans i dag. I maleriet fant kunstneren et middel til å uttrykke sitt “innside”. Med penselen prøvde han å bearbeide depresjonen og frykten og uttrykke følelsene sine. Maleren bruker ofte sterke komplementære farger. Hans figurative fremstillinger er preget av tydelig synlige penselstrøk og bærer unik energi. Det er akkurat det hans geni ligger i.

 Blue Irises, Vincent van Gogh, mai 1889

Van Goghs største nederlandske maler Blue Irises mai 1889 synlige penselstrøk

 Den røde vingården i Arles, 1888

Van Gogh største nederlandske maler gjennom tidene, sterke komplementære farger

Van Goghs solsikker i vaser er kanskje hans populære malerier. Men kjenner du også disse “to kuttede solsikkene”?

Van Gogh største nederlandske maler gjennom tidene, to klipte solsikker

Vincent van Gogh var ikke bare en virtuos på penselen, han var også i stand til å uttrykke seg veldig godt i ord. Vi har listet opp noen av hans velkjente sitater nedenfor, der han uttrykker seg om kunst og kjærlighet. Ta et par minutter og nyt! Akkurat som noen av mesterverkene hans.

Cornfield with Crows – det er kjent som det siste maleriet av Vincent van Gogh, tatt i juli 1890, bare noen få dager før hans død.

Van Gogh største nederlandske maler gjennom tidene Cornfield with Crows kunstnerens siste bilde

“Noen har en stor ild i sjelen, og ingen kommer noen gang for å varme seg, og de forbipasserende ser ingenting annet enn litt røyk fra toppen av skorsteinen og går deretter sin egen vei.”

 

Kirken i Auvers, 1890

Van Gogh største nederlandske maler gjennom tidene Kirken i Auvers 1890

Potetspisere, 1885

Van Gogh største nederlandske maler gjennom tidene Potato Eater 1885

Et par sko, 1887

Van Gogh største nederlandske maler gjennom tidene Et par sko 1887

“Det er den lange kampen med ting som lar deg modnes og gir deg en dypere mening.”

“Sjøfolkene vet at havet er farlig og stormen er forferdelig, men de har aldri sett disse farene som en grunn til å bli på land.”

“Jeg prøver mer og mer å være meg selv, og jeg bryr meg egentlig ikke om folk er enige eller uenige.”

“Det er godt å elske mange ting, for der ligger den sanne kraften, og den som elsker mye, oppnår mye og kan oppnå mye, og det som blir gjort av kjærlighet, blir gjort godt.”

 The Night Cafe, Vincent van Gogh, olje på lerret, 1888

Van Gogh største nederlandske maler gjennom tidene The Night Cafe 1888

Soverom i Arles, Vincent van Gogh, 1888

Van Gogh største nederlandske maler gjennom tidene Soverom i Arles 1888

 Trist gammel mann, Vincent van Gogh, mai 1890

Van Gogh største nederlandske maler gjennom tidene Sad Old Man 1890