En viktig faktor for hyggen i ethvert rom, som dessverre ofte blir neglisjert ved innredning, er riktig belysning. Fordi ingenting er mer irriterende på middagen enn et sterkt lys som faller direkte inn i øynene og blender alle ubehagelig. Men hvor er hemmeligheten bak et vellykket lysdesign for dine fire egne vegger? Hvilke er de riktige lyskildene, og hvordan bør du best plassere dem? Hvor trenger du en taklampe og fremfor alt hva slags en? Hvordan kan dette kombineres med andre lyskilder? Spørsmål etter spørsmål, som vi har tenkt å gi de riktige svarene i de neste linjene.

Finn den rette taklampen for hvert rom

moderne taklampe 3-veis

Siden den konvensjonelle lyspæren praktisk talt har forsvunnet fra markedet og energisparende lamper og lysdioder er på vei oppover, har det ikke vært lett å velge riktig lyskilde. Selvfølgelig kan du stole på erfarne ansatte og belysningseksperter når du kjøper lamper, men det vil fortsatt være veldig nyttig hvis du var kjent med lysområdet på forhånd.

For eksempel er en taklampe det beste grunnlyset for praktisk talt alle rom i hjemmet ditt. Dette er det som er kjent som direkte belysning, som er ansvarlig for et grunnleggende nivå av lysstyrke. Som et resultat blir rom belyst med liten skygge og lav kontrast.

Flat taklamper med moderne design

taklampe hvit

I tillegg til flate taklamper som sprer et diffust lys, anbefales også taklampe sterkt for et optimalt belysningskonsept. I motsetning til den første varianten, der hele rommet er jevnt belyst, kan spotlys vendes eller vippes på en veldig praktisk måte, og dette gjør at alle steder i rommet kan settes i scene – lesehjørner, kunstverk eller hvorfor ikke et vakkert arvestykke.

Dimbare lamper anbefales for taklamper og andre typer belysning, da de gir mer fleksibilitet og forskjellige stemninger i atmosfæren. Lysdioder er øverst på listen, fordi de ikke bare er dimbare og energibesparende, de avgir også et mykt, mykt lys. En stor fordel med lysdioder er det faktum at de ikke har slitedeler som vanlige lyspærer, og deres elektroniske LED -driver trenger sjelden å byttes ut.

Legg merke til stilen og funksjonen til taklampen

living elay taklampe

Den riktige taklampen er mye mer enn bare en enkel lyskilde. Det er også et viktig hjemmetilbehør som bør tilpasses perfekt til innredningsstilen. Retro klassikere, nostalgiske lamper i vintage stil eller mer moderne lys med et industrielt preg – valget er selvsagt helt opp til deg. Ta en titt på mange modeller av taklamper i spesialbutikker på stedet så vel som på Internett, for eksempel på Vivaleuchten.de og velg den perfekte taklampen i hvert enkelt rom i hjemmet ditt.

Litt teknisk kunnskap?

taklampe hvit trio

Hvis du allerede er klar om stilen og funksjonen til taklamper, bør du skaffe deg litt teknisk kunnskap før du faktisk kjøper. De tre viktigste begrepene lumen, Kelvin og fargegjengivelsesindeks er faktisk helt tilstrekkelig.

Husker du fremdeles lyspæren på 60 watt veldig godt? I stedet står det 730 lumen på emballasjen til lysdioder. Lumen står for lysstyrken i lyset og viser hvilken lysutgang en lampe har. Men ikke bare dette kriteriet er viktig når du velger lyskilden, men også den såkalte lysfargen, og dette er alltid i Kalvin. Man snakker også om fargetemperatur. Grovt sett har hvitt LED -lys forskjellige toner, alt fra varm hvit til nøytral hvit til dagslys hvit. Hvis en armatur har opptil 3300 Kelvin, sier de at lyset er varmt hvitt. Lampen lyser i nøytral hvit opp til 5.300 Kelvin og med et høyere Kelvin -nummer er lyset dagslyshvit.

I prinsippet gjelder følgende: Varm hvit har en avslappende og koselig effekt, nøytral hvit er mer stimulerende og bra for å våkne opp og dagslys hjelper til med optimal konsentrasjon og ytelse.

Og hva med fargegjengivelsesindeksen? Dette måles i Ra og indikerer hvor godt og naturlig fargene i rommet er belyst. Indeksverdier mellom 80 og 100 Ra er optimale.

Den rette blandingen gjør det

taklys stue belysning

Den gode blandingen er tøff, selv når det gjelder belysning. Du bør derfor ikke bare stole på en ensom taklampe, men også på flere kombinerte lyskilder og skape forskjellige lysøyer i rommet. Dette skaper et balansert lyslandskap som sikrer mer komfort og hyggelig harmoni. Eksperter anbefaler å kombinere tre forskjellige elementer i rombelysningen: taklampe (sørger for grunnlys), vegg- eller gulvlamper (som er ansvarlig for sonebelysning) og bordlamper eller dekorative lamper (som gir lyse aksenter og ekstra stemning).

Du bør også sette sammen en balansert kombinasjon av direkte og indirekte belysning. Selv om direkte lys bidrar til en bedre grunnleggende lysstyrke, hjelper indirekte eller reflektert lys visuelt å forstørre rommene og gjøre dem mer komfortable.

Lag din helt spesielle atmosfære med den riktige kombinasjonen av lys!

taklampe lysekrone

Konklusjon:

For å designe belysningen hjemme riktig, er det noen ting du bør vurdere. I tillegg til stil og funksjon, spiller lysutbytte, fargetemperatur og fargegjengivelsesindeks også en ganske viktig rolle i kjøpsbeslutningen. Stol på den riktige taklampen som en vellykket grunnbelysning for ethvert rom, og kombiner den med andre passende lyskilder som bord- og vegglamper eller takskiver og lyslist. Bare lag den perfekte lysblandingen, og ikke glem tommelfingerregelen: Dine lysere rom trenger alltid mindre lys enn de som er mørkere!