En av de viktigste oppfinnelsene av menneskelig sivilisasjon er lyspæren. Den forvandler dine egne fire vegger til et lyst hjem, selv om natten, og lar oss bestemme vår egen individuelle rytme i livet. Den gode gamle lyspæren har lenge hatt sin dag og moderne belysningsteknologi har funnet veien inn i hverdagen. For å skape en stilig atmosfære er det imidlertid langt mer nødvendig enn bruk av en enkel lyskilde. Designlamper sørger for at det skapes en hjemmekoselig atmosfære og er et pent levende objekt selv når den er slått av.

Design lamper – forskjellige bruksområder

Designlamper kan brukes på mange måter. Noen ganger brukes de i hele hjemmet for å forbedre det generelle utseendet. I andre tilfeller brukes designlampen alene for å markere et bestemt oppholdsrom eller et spesielt verdifullt objekt. Det er ikke lett å velge riktig designerlampe fordi lampens stil skal matche resten av atmosfæren, og det er ikke bare en funksjonell lampe.

Designlamper LOHJA Cameron Design House design Ian Cameron

Designlampen som en del av hjemmet

Det som skiller en designlampe fra andre lys er det faktum at den skal bli en del av hjemmet. Ideelt sett smelter designet med møblene. Alle som bokstavelig talt ønsker å sette smykkene sine i riktig lys, bør derfor falle tilbake på en passende velformet og skinnende designerlampe – for eksempel i sølv eller gull. Det må tas hensyn til at lampen og omgivelsene er i harmoni. Et pent dekket bord med sølvbestikk bør derfor ikke nødvendigvis belyses av en gullfarget designlampe. En sølvdesignlampe er derfor spesielt egnet for glass og sølv, for eksempel Klassisk designlampe Artemide Pirce – en skapelse av den begavede designeren Giuseppe Maurizio Scutella. Han ble inspirert da han skrellet et eple. Dette gjenspeiles tydelig i verkene hans, som smelter elegant og samtidig filigran inn i atmosfæren i hver leilighet.

Ulike typer lamper å velge mellom

Designlamper er tilgjengelig i forskjellige versjoner. Bordlamper er imidlertid egnet til å belyse deler av bordet for eksempel å gjøre kontorarbeid er. De velformede lysene oppfyller ikke bare formålet som en kilde til lysstyrke, men lar også ønsket område skinne i et nytt lys. Designlamper produseres ofte i serier slik at kunden kan utstyre hele hjemmet sitt med dem og samtidig sikre at de enkelte designelementene harmonerer vakkert. I tillegg til bordlampene som allerede er nevnt, brukes ofte gulvlamper eller gulvkuler, som fyller mer plass med lys. Mens oppholdsrom og soverom har en tendens til å klare seg med svakere lys, bør kjøkkenet, badet og arbeidsrommet være fullt opplyst. Den gode nyheten: designlamper kan utstyres med nesten hvilken som helst lyskilde med ønsket styrke, slik at individuelle modeller ikke er begrenset til visse rom. Designlamper som er utstyrt med en dimmer er ideelle. Dette gjør at lysstyrken kan doseres individuelt, fordi lys er litt som musikk eller et godt glass vin. Noen ganger kan det være intenst, andre ganger mer reservert og sensuelt.

Du kan ikke krangle om smak

Uansett hva du liker er tillatt. Dette mottoet gjelder spesielt design lamper. I prinsippet er det ikke rett eller galt her. Leiligheten er spesielt vakker når forskjellige designlamper brukes. Et vakkert opplys i stuen, en filigran hengelampe over spisebordet og harmoniserende bordlamper til nattbordet kan allerede øke livskvaliteten betydelig. Designlamper for uteområdet øker for tiden, for eksempel for å gjøre dammen eller setet til et fantastisk sted for stillhet, avslapning og harmoni.